Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ο Γιάννης Οικονόμου εισηγητής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος


Ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου ορίστηκε εισηγητής  της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το Νομοσχέδιο.....
«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  που εισάγεται αύριο για συζήτηση και επεξεργασία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ορίζεται εισηγητής ο κ. Οικονόμου μετά το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο τον περασμένο Οκτώβριο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων πραγματικής και όχι στα λόγια προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας, παράλληλα με ρυθμίσεις που επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα σημείο αναφοράς για πράσινες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:    

  • Ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
  • Μεγάλη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ.
  • Υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. 
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων. 
  • Επέκταση του τέλους της πλαστικής σακούλας. 
  • Τομές για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φθιώτιδα για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ζώνες Natura, τους φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Παρνασσού και Οίτης , τους δασικούς χάρτες , τις αδειοδοτήσεις για νέες ΑΠΕ κ.α.

3 σχόλια:

  1. Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Χατζηδάκη για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

    Χτύπημα στο περιβάλλον, μέσα στην πανδημία, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.

    Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει: "Ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς ίχνος ντροπής, εισάγει το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών...Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κοροναϊού, για να φιμώσει, καθώς δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ζητούσαν απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του".

    Ακολούθως ο κ.Φάμελλος ρωτά: "Γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως στο νομοσχέδιο που διπλασιάστηκε σε μέγεθος, από τα 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση σήμερα φτάνει στα 130, κρύβονται εξυπηρετήσεις και μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στον κοροναϊό να καλυφθούν όλα αυτά;

    Από την πρώτη ανάγνωση προκύπτει: εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) - από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις με πλειοψηφία του Δημοσίου - νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί, κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών, δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις σε ημέτερους, απευθείας αναθέσεις και άλλα πολλά που θα αναφέρουμε στη Βουλή, όσα θα καταφέραμε να εντοπίσουμε τις επόμενες τρεις μόνο μέρες που μάς διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.

    Η Βουλή είναι σχεδόν κλειστή και νομοθετεί μόνο τα μέτρα που είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της πανδημίας, εμείς #μένουμεσπίτι και ο κος Χατζηδάκης βρήκε την ευκαιρία να σαρώσει το ελληνικό περιβάλλον. Του θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο επιχείρησε να πετύχει ο κος Βρούτσης με την τηλεκατάρτιση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιβαλλοντική πανδημία σπέρνει τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης27 Απριλίου 2020 στις 11:26 π.μ.

    Περιβαλλοντική πανδημία σπέρνει τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης

    Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000! ● Γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης 500.000 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις ● Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο... επενδυτής ● Υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών ● Προωθείται η αλόγιστη επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.

    Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας. Αδιάλλακτος και απτόητος, ο υπουργός Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση, μόλις 14 ημερών, για ένα πολυσέλιδο και με πληθώρα διατάξεων νομοσχέδιο. Λόγος για τον οποίο κάποιες από τις οργανώσεις ζήτησαν ακόμη και την ανάκλησή του.

    Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε ανυποχώρητος ακόμη και έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το νομοσχέδιο στις 9 Απριλίου, με συμμετοχή 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων, του υφυπουργού Δ. Οικονόμου και του γενικού γραμματέα Κ. Αραβώση.

    Σε αυτήν, η ηγεσία του ΥΠΕΝ όχι μόνο δεν έδωσε κάποια αιτιολογία για την έλλειψη απάντησης στο κοινό αίτημα για παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης, η λήξη της οποίας συνέπεσε με το ξέσπασμα του COVID-19, αλλά εγκάλεσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις επειδή αιτήθηκαν εξ αρχής την παράταση αυτή, ισχυριζόμενος ότι ο χρόνος ήταν εντός του νομικού πλαισίου και ότι οι ενδιαφερόμενοι όφειλαν να είχαν εργαστεί εξ αποστάσεως.

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα που κατέθεσαν 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις στις 30 Μαρτίου -αλλά και πολλοί άλλοι φορείς το τελευταίο διάστημα- για την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η ηγεσία του ΥΠΕΝ τόνισε ότι η διαδικασία της ψήφισής του θα προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός και το επιτελείο του διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές στη βάση των σχολίων που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση και με στόχο το νομοσχέδιο να βελτιωθεί σημαντικά για να μη θίγει το ενωσιακό και εθνικό κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εντούτοις, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο κείμενο του τροποποιημένου νομοσχεδίου.

    Ωστόσο, μετά την τηλεδιάσκεψη, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Χατζηδάκης παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, αναφέροντας: «Οπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Υπήρξαν, όμως, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, πολλά εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη». Παράλληλα, έκανε λόγο για «γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος».

    Δειτε ολοκληρο το δημοσιευμα στο efsyn.gr......

    https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/240445_periballontiki-pandimia-spernei-tora-o-kostis-hatzidakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΕΙ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ?28 Απριλίου 2020 στις 2:44 μ.μ.

    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

    Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:.....

    1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

    2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

    3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

    4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

    5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

    6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

    7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

    Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

    Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή