Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΕΝ ΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟ 1947. Του Παναγιώτη Δημάκη



Μοναστηράκι τού Αγίου Λουκά, εν Ελατεία, ιδρυμένο στήν παρειά τής Ρεματιάς, με το πλατανοδάσος και τούς μικρούς καταρράκτες, από τρείς Λουκάδες, κατά την παράδοση, προ τού 1900,.....


 τον Λουκά Ανδρέου- Δρίβα, τον Λουκά Μπερώτα και τον Λουκά Γιαννακόπουλο - Λέτσο.
Είναι όμως βέβαιον ότι υπήρχαν θεμέλια και ερείπια παλαιότερα, πού έχω αναρτήσει ήδη.
Ημέρα χαράς και Πανηγυράκι, με οβελία και κοκορέτσια κι εδώ, τού Αγίου Λουκά στα ονομαστήρια τής 5ης Μαΐου, τών πολυπληθών Λουκάδων, τού Δραχμανίου, αλλά και τής Χώρας τής Ελατείας, πού κατέφθαναν, με τα πολύχρωμα υφαντά, στα κάρα και τις σούστες,)
ντυμένοι φουστανέλες, οι γυναίκες με " φ'ληκωτήρια και πλουμιστές ποδιές, ίδιες πέρδικες, πολλοί αποβραδίς, άλλοι ανήμερα και κατέλυαν, σε σπίτια συγγενικά και φιλικά, αλλά και τα άλλα πού κουμπαριές και γνωριμίες, έδεναν, με δεσμούς ακατάλυτους, τότε.
Κομπανίες και μουσικές μπάντες, με λαϊκά όργανα, χορεύτριες και ψησταριές, για τα όποια επαίρονταν οι Δραχμαναίοι, κερδίζοντας τον τίτλο τών " κοκορετσάδων ", από τούς μίζερους γείτονες, δημιουργούσαν το κλίμα, για το Πανηγυράκι αυτό, πού συνεχιζόταν τήν επομένη στα Πλατάνια, όπου στήνονταν και δύο πρόχειρα καφενεία, τής εποχής, δίπλα στήν δροσερή κρήνη τής Μάνας, και , τραβούσαν το ενδιαφέρον τών παιδιών, με τα λουκούμια και τα καραμελικά.

Το απόγευμα ο Τρανός Χορός, στήν Πλατεία τού Αη Δημήτρη, έκλεινε, τήν γιορτή αυτή και το Πανηγύρι Τ' Αη Λουκά, με το οποίο συνέορταζε και το πλήθος τών Λουκάδων τής περιοχής.
Μετά τήν Κατοχή άλλαξαν όλα, αμυδρή ανάμνηση η φωτογραφία τού 1947 τού υπο φαινομένου, όπου διακρίνονται Γυμνασιόπαιδα με τήν χαρακτηριστική κούκουβάγια, ο Λεων. Β. Παπανικολάου, ο Κωστάκης Σερ. Σταμόπουλος , ο Γιάννης και ο Παναγιώτης Β. Γώγος, στον αφρισμένο καταρράκτη. Πώς πέρασε ο καιρός, πώς πέρασαν τα χρόνια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου