ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Ανάβρα Μαγνησίας: ένα αυτόνομο και πλούσιο χωριό.

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της 'Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.


Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει στο ΕΤ.Κ ο πρόεδρος της κοινότητας.

«Ισως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».

Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Ετσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.

Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Έσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο.Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο ? της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.

Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο
«Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει στον ΕΤ.Κ η Νίκη Μηλιώνη.

Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).

Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α’ Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε. Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).

Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Αλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.

Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».

Ενας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά)


Πηγή : http://www.katohika.gr

Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας μαθήτριας (video)

Η στιγμή που η 17χρονη μαθήτρια Δανάη Αρσενία Φιλίδου ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Λυκείου, ήταν συγκλονιστική. Με λυγμούς και τρεμάμενη φωνή η μαθήτρια αποτύπωσε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις αγωνίες των εφήβων που ζούνε σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης.
Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «Νέων», όπου το σχολείο της 17χρονης, το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας, κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Η μαθήτρια εξηγούσε ότι η καθηγήτρια, «που έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να μιλήσουμε για όσα νιώθουμε», δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να παραστεί στην εκδήλωση.
«Νιώθουμε ότι χανόμαστε, φοβόμαστε μήπως χαθούμε στην ίδια μας τη χώρα. Θέλουμε να έχουμε μέλλον εδώ, θέλουμε να έχουμε μέλλον στην Ελλάδα μας», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια σκορπώντας τη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.
Το βίντεο με τη νεαρή μαθήτρια:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ: Ομιλία - συζήτηση με θέμα ''Οστεοπόρωση''

                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα

8¨00 το βράδυ, ο Σύλλογός μας

διοργανώνει στην βιβλιοθήκη

του χωριού μας ομιλία - συζήτηση

με θέμα  << Οστεοπόρωση >>


 

Το θέμα θα αναπτύξει 
ο διακεκριμένος 

ιατρός ορθοπεδικός

Κωνσταντίνος Γαλάνης

Είσοδος Ελέυθερη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου στη προσπάθεια που καταβάλει, για διατήρηση, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τόπου μας, ζητά την στήριξη και κυρίως την συμπαράσταση όλων.
Ενημερώνει ότι, οι δραστηριότητες μέχρι τον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου, θα είναι ομιλίες για θέματα υγείας, διατροφικά και περιβαλλοντολογικά .
Μέσα στις δραστηριότητες θα περιλαμβάνονται και μονοήμερες εκδρομές.

Η ενημέρωση για όλα τα θέματα του συλλόγου θα ανακοινώνονται απο το blog
Πολύδοσος Παρνασσού
http://polydrososparnassou.blogspot.com/  Καλημέρα - Πρωινή ενημέρωση για χθές και για σήμερα

                                          Πολύδροσος Αγία Ελεούσα από την  '' Katerina Kokkinou''

                                                                           
Γιορτάζουν: Γλυκερία
 


Ελλάδα σήμερα
 • Άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση όλων των υπόλοιπων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή), σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, δείχνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες θέλουν παραμονή στο ευρώ (78,1%), ενώ το 72% θεωρεί ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης όλοι πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.


 • Το μεσημέρι της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών για το σχηματισμό κυβέρνησης και αφού προηγήθηκαν οι τρεις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλ.Τσίπρα και Ευ.Βενιζέλο και στη συνέχεια θα έχει κατ' ιδίαν επαφές με τους Π.Καμμένο, Αλ.Παπαρήγα, Ν.Μιχαλολιάκο και Φ.Κουβέλη.
 • Μετά την επιστροφή και της τρίτης διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη -βάσει του Συντάγματος- να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Διαβάστε ποια είναι τα επόμενα βήματα.
 • Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια κοντά στην Αγία Σοφία ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί των Πρασίνων ήρθαν στα χέρια και με οπαδούς της Γαλατάσαραϊ στην πλατεία Ταξίμ, όπου υπήρξε... ανταλλαγή τραπεζιών, καρεκλών και διάφορων αντικειμένων.
 • Υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης στο «Βήμα της Κυριακής». Ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση της χώρας με την ΕΕ και δεν κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες, «εκτός και αν υποχρεωθούμε». «Είναι σαν να είμαστε σε μία Σπιναλόγκα, είμαστε σε καραντίνα ως οι λεπροί της Ευρώπης» λέει, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί.


 • Γεγονότα σαν σήμερα
  Σαν σήμερα, το 1995, οι περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών συγκλονίζονται από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι βγαίνουν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους. Λίγο αργότερα ανακοινώνεται ότι η δόνηση έχει μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ορίστηκε στην Κνίδη Γρεβενών. Παρόλο που προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, ιδίως σε παλιά κτίσματα, δεν υπήρξαν θύματα. 
   1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούταςκ.ά.).
  • 1830 - Ο Ισημερινός κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  • 1909 - Διοργανώνεται για πρώτη φορά ο Ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας. Πρώτος νικητής ήταν ο Ιταλός, Λουίτζι Γκάνα. Ο αγώνας παραμένει ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς για την ποδηλασία δρόμου.
  • 1912 - Ιδρύεται η περίφημη RAF, η πολεμική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη νίκη των συμμάχων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 1912 – Το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση. Στο πιλοτήριο βρίσκεται ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος
  • 1939 – Αρχίζει η λειτουργία του πρώτου εμπορικού ραδιοφωνικού σταθμού στις ΗΠΑ. Ο σταθμός εκπέμπει στα μεσαία κύματα και έχει έδρα το Κονεκτικατ.
  • Οι δυνάμεις της Γερμανίας διασχίζουν τον ποταμό Μεύση και εισβάλλουν στη Γαλλία.
  • 1950 – Πραγματοποιείται για πρώτη φορά αγώνα Formula 1 στην πίστα του Σίλβερστοουν, της Βρετανίας. Το γκραν πρι διεξάγεται ακόμη στην ίδια πίστα.
  • 1981 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ γίνεται στόχος δολοφονικής απόπειρας στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Δράστης είναι ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Ο Πάπας τραυματίζεται σοβαρά, αλλά κερδίζει τη μάχη.
  • 1995 – Οι νομοί της Κοζάνης και των Γρεβενών συγκλονίζονται από ισχυρό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Προκαλούνται υλικές ζημιές, ιδίως σε παλιά κτίσματα, αλλά δεν υπάρχουν θύματα.

  Είπαν
  «Δεν μπορεί κανένας να πάρει όρκο για τίποτε και η δεύτερη γνώμη διαψεύδει την πρώτη ιδέα.»
  Σοφοκλής


  Ο καιρός

  7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Πολύδροσος, Ελλάδα

  Lat:38.63 Lon: 22.53 Μέσο Υψόμ..: 502m.   (Χάρτης)
  ΗμερομηνίαΚαιρός ΠεριγραφήΘερμ °C
  Αίθριος καιρός το πρωί, βασικά καθαρός, αλλά και μικρή πιθανότητα βροχής για το υπόλοιπο της ημέρας.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 23  oC 
  Χαμηλή: 14  oC
  ΒΒΔ  με 
   10 km/h
  Συννεφιά νωρίς το πρωί, βροχή και πιθανή καταιγίδα αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό για το υπόλοιπο της ημέρας.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 22  oC 
  Χαμηλή: 15  oC
  ΝΝΑ  με 
   12 km/h
  Βροχή και πιθανή ισχυρή καταιγίδα νωρίς το πρωί,  πιθανή βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 18  oC 
  Χαμηλή: 12  oC
  ΔΝΔ  με 
   23 km/h
  Αίθριος καιρός.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 20  oC 
  Χαμηλή: 11  oC
  ΔΝΔ  με 
   17 km/h
  Αίθριος καιρός το πρωί, ασθενής βροχή για το υπόλοιπο της ημέρας.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 20  oC 
  Χαμηλή: 11  oC
  ΔΝΔ  με 
   19 km/h
  Πιθανή βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 17  oC 
  Χαμηλή: 10  oC
  ΔΝΔ  με 
   17 km/h
  Αίθριος καιρός.
  Λεπτομέρειες...
  Υψηλή: 20  oC 
  Χαμηλή: 10  oC
  ΒΒΔ  με 
   7 km/h