Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Τα δελφίνια που έχασαν το ένστικτο της τροφής

Λόγω της μακρόχρονης αιχμαλωσίας τους

Αυτά τα δελφίνια προετοιμάζονται για μια νέα ζωή στον ανοιχτό ωκεανό, ύστερα από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας.

Δύο δελφίνια, ονόματι Τομ και Μίσα, έχουν χάσει το ένστικτό τους για την αναζήτηση τροφής, καθώς κρατούνταν αιχμάλωτα σε άθλιες συνθήκες για περισσότερο από έξι χρόνια και τώρα εκπαιδεύονται για να επανακτήσουν το βασικό τους ένστικτο.

Σ’ αυτή τη προσπάθεια έχει συμβάλει σημαντικά ο εμπειρογνώμων στα κητώδη ψάρια, Jeff Foster, ο οποίος μάλιστα είχε περιθάλψει το αστέρι της ταινίας «Free Willy», τη φάλαινα ονόματι Keiko. 

«Ο Τομ και η Μίσα έχουν περάσει πολλά χρόνια στην αιχμαλωσία και έχουν χάσει πολλά από τα φυσικά τους ένστικτα. Το έργο μας είναι μοναδικό και πρωτοποριακό. Εάν τα καταφέρουμε, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο χώρο της απελευθέρωσης», δηλώνει ο ίδιος.

Ο Τομ και η Μίσα διασώθηκαν πριν από δύο χρόνια από μια βρετανική οργάνωση ονόματι «Born Free», όταν έλαβε κατηγορίες σχετικά με τη κατασκευή μιας πισίνας σε τουρκικό θέρετρο, η οποία φημολογούταν ότι θα αιχμαλώτιζε τα δελφίνια για τουριστικούς σκοπούς.

Η οργάνωση εντόπισε τα δελφίνια, τα οποία φυλάσσονταν σε ακατάλληλες και ρυπασμένες συνθήκες, αφού είχαν μεταφερθεί ως εκεί με φορτηγό, χωρίς καμία προδιαγραφόμενη υποδομή.

Τα δελφίνια ζουν πλέον στο κέντρο διάσωσης και λαμβάνουν τη πλήρη φροντίδα από τους εμπειρογνώμονες. Οι τελευταίοι ελπίζουν να εκπαιδεύσουν τα θηλαστικά κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο φυσικό τους βιότοπο. Στις πισίνες έχουν εγκατασταθεί υποβρύχιες κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν συνεχώς τη πρόοδο των δελφινιών.

Προτού απελευθερωθούν, η Μίσα και ο Τομ θα εφοδιαστούν με ένα ειδικό δορυφορικό τσιπάκι, το οποίο θα επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες να παρακολουθούν την υγεία και την ευημερία τους στα βάθη των ωκεανών.


Βάλτε ρίγανη στο φαγητό σας

Προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.H ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.

Πηγή: ygeianews.gr

Δωρεάν τηλέφωνα σε κινητά από το Google+Το «+telephone» είναι διαθέσιμο μόνο για τους υπολογιστές

Αν και όπως έχουμε σχολιάσει πολλές φορές το Google+ δεν έχει ακόμη τόσο μεγάλο κοινό όσο το Facebook, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει στο χρήστη υπερέχει κατά πολύ.

Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό άλλωστε καθώς η Google έχει αμέτρητες υπηρεσίες. Το να συνδυάσει τις υπηρεσίες αυτές με το Google+ δεν είναι κάτι δύσκολο και όπως είναι φυσικό απογειώνει τη χρηστικότητα του.

Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι και η προσθήκη στο Google+ Hangouts της δυνατότητας τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του Google Voice. Εφεξής οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν στο Hangout να πατούν την επιλογή Invite και στη συνέχεια να κάνουν κλικ στο λινκ «+telephone». Αφού πληκτρολογήσουν τον αριθμό μετά θα πρέπει να κάνουν «Add» ώστε να ξεκινήσει το τηλεφώνημα.

Αν και η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες PC, σύντομα αναμένεται η μεταφορά της και σε φορητές συσκευές.
Για τις ΗΠΑ και τον Καναδά όλα τα τηλεφωνήματα είναι δωρεάν. Για τις υπόλοιπες χώρες ισχύουν οι εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις του Google Voice.

Η ΕΠΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑ


Όταν η αρχαία Λίλαια διαλύθηκε ο πληθυσμός της σκορπίστηκε σε γειτονικούς οικισμούς, όπως ήταν ο αρχαίος Έρωχος, αργότερα δε όταν οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν δυσκολότερες, ο πληθυσμός αυτός μετακινήθηκε προς την χαράδρα των Μανταμιών και από κει, πιθανόν κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, στην Επάνω Σουβάλα.
Στο κάτω χωριό – τη σημερινή Πολύδροσο – που αποτελείτο από πρόχειρες κατασκευές, οι Σουβαλιώτες έμεναν σε βαρυχειμωνιές, όταν καλλιεργούσαν τα χωράφια τους στον κάμπο η όταν τα χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση ζωοτροφών.

     
H κατάσταση αυτή βόλευε τους Σουβαλιώτες να ζουν στην πάνω Σουβάλα, σε ένα όμορφο χωριό, κρυμμένο μέσα στα πυκνά δάση με τα άφθονα νερά της βόρειας πλευράς του Παρνασσού, μακριά απ’ τη θέα απρόσκλητων επισκεπτών και προστατευόμενο απ’ τις επιδρομές των Τούρκων.
Φαίνεται όμως ότι αυτό συνέφερε τους Σουβαλιώτες και για άλλους λόγους. Ζώντας στην Επάνω Σουβάλα, είχαν μέσα στα πόδια τους την πρώτη ύλη – ξυλεία – απ’ τα δάση του Παρνασσού για την κατασκευή των εργαλείων τους, για τη θέρμανση των σπιτιών τους, και για την παραγωγή προϊόντων που εμπορεύονταν.
Τέτοια ήταν τα διάφορα γεωργικά εργαλεία – αλέτρια και σβάρνες για την κατεργασία της γης – τα διάφορα είδη βαρελιών για νερό και κρασί, τα αδράχτια και σφοντύλια, για το γνέσιμο της ρόκας και για υφαντά στους αργαλειούς, ξυλεία για κατασκευές των σπιτιών τους και πρώτη ύλη για αδάπανη θέρμανση στις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.
Πέραν τούτου, δεδομένου ότι πολλοί απ’ αυτούς ήταν κτηνοτρόφοι, ζώντας στην Επάνω Σουβάλα, είχαν ευκολότερη πρόσβαση στα καταπράσινα λιβάδια του Παρνασσού για την διατροφή των ποιμνίων τους και για την Παρασκευή κτηνοτροφικών προϊόντων, και επομένως είχαν σημαντική οικονομική ωφέλεια.
Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε μέχρι την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, όταν ο μεγάλος σεισμός της Αράχωβας το 1870 και του Αγίου Κωνσταντίνου (Αταλάντης) το 1984 και οι καταστροφές σε κτίρια και ανθρώπους, που ιδιαίτερα έπληξαν την Επάνω Σουβάλα, ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικίσουν στην Κάτω Σουβάλα, τη σημερινή Πολύδροσο.
Στο σεισμό που έγινε την 1η Αυγούστου 1870 καταστράφηκε η Αράχωβα. Σκοτώθηκαν 117 άτομα σε όλη την περιοχή, καταστράφηκαν 2000 σπίτια και έγιναν γεωλογικές ανακατατάξεις.
Ο σεισμός της Αταλάντης έγινε στις 20 και 27 Απριλίου 1894. Σκοτώθηκαν 250 άτομα και καταστράφηκαν 3783 σπίτια σε 69 οικισμούς μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Επάνω Σουβάλα.

Έκτοτε η Επάνω Σουβάλα διατηρήθηκε σαν θερινός οικισμός.
Μεγαλύτερη ανάπτυξη πήρε κατά την Τρίτη δεκαετία 20ου αιώνα, όταν το νερό και τα δάση πεύκου και ελάτου αποτέλεσαν το κατάλληλο περιβάλλον για θερινή παραμονή και ανάρρωση ασθενών απ’ την περιοχή της Κωπαΐδος, που υπέφεραν από ελονοσία και φυματίωση.Βιβλιογραφία:
Αντ. Αδαμόπουλος – Υδροκίνητες βιοτεχνίες στον Παρνασσό.
Πάπυρος Γραφικαί Τέχναι Α.Ε. (1998) ΄΄Ελλάς΄΄ τομ. Β

Το τραίνο της κινηματογραφικής τέχνης στο Σ.Σ ΑμφίκλειαςΣτον κλειστό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας λίγα τραίνα σταματούν, όπως στους περισσότερους σταθμούς, αλλά σήμερα 26.03.2012 σταμάτησε ένα πολύ διαφορετικό, αυτό της κινηματογραφικής τέχνης, φορτωμένο με εργάτες της τέχνης αυτής. Σκοπός, το γύρισμα σκηνών σύγχρονης ταινίας αστυνομικοδημοσιογραφικού σεναρίου κατά τα λεχθέντα, με συμμετοχή και τοπικών κομπάρσων. Έτσι ζωντάνεψαν για μια μέρα τα όμορφα κτίρια του Σταθμού, έστω και σαν σκηνικά.         Δεν είναι κακή ιδέα και για το μέλλον, διότι αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην συντήρησή τους. Η συνέχεια των γυρισμάτων την Τρίτη 27.03.2012 στην Κάτω Πλατεία Αμφίκλειας, από 14.00 έως 22.00. 

Δ. Καλπύρης 
2012.03.26 000.jpg  
2012.03.26 002.jpg  
2012.03.26 003.jpg  
2012.03.26 006.jpg  
2012.03.26 016.jpg  
2012.03.26 022.jpg  
2012.03.26 028.jpg 
2012.03.26 030.jpg 
2012.03.26 032.jpg  
2012.03.26 034.jpg  
2012.03.26 038.jpgίου  
2012.03.26 055.jpg  
2012.03.26 058.jpg  
2012.03.26 061.jpg  
2012.03.26 063.jpg  

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

                                        Κελλάρια 27-3-2012 στις 08¨00
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Το νέο ωράριο λειτουργίας του ΧΚΠ από αύριο 26 Μαρτίου διαμορφώνεται από 08:00-15:00 (τελευταία κάθοδος τηλεκαμπίνας 16:00)!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: 27ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΩΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:08:00
KΑΙΡΟΣ: συννεφιά
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΙΟΝΙΟΥ: σφιχτό
ΧΙΟΝΙ:50 εκατ. νέο χιόνι
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ: 13-3-2012
ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΥ: Μέτρια
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: περιορρισμένη ορατότητα
ΜΕΣΟ ΥΨΟΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΠΙΣΤΩΝ: 240 εκατ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: 10από τους 17 αναβατήρες
ΔΡΟΜΟΙ: Ανοικτοί
ΑΛΥΣΙΔΕΣ: Απαραίτητες
ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ:   2
Πηγή ενημέρωσης: Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑ

Προσπαθούμε εδώ και μέρες να δείξουμε τις ομορφιές
που έχει η Πολύδροσος. Δείχνουμε την καλή πλευρά.
Υπάρχει όμως και η άσχημη πλευρά που κάποια στιγμή
πρέπει να τη αναδείξουμε.
Τον κάμπο της Σουβάλας τον διασχίζει αυτό το ποτάμι.
Ο Κηφισός
Την πανέμορφη διαδρομή του την διακρίνεται.
Υπάρχει δυστυχώς  και η εικόνα των σκουπιδιών σε πολλά τμήματα.
Μήπως είναι η ώρα των ευαίσθητων πολιτών να κάνουν κάτι?
Θα επανέλθουμε σύντομα.

                                        Πολύδροσος 27-3-2012 στις 07¨45

Ο καιρός για Πολύδροσος, Ελλάδα Lat:38.63 Lon: 22.53 μέσο υψόμετρο: 502m. (Χάρτης) 
Τρέχουσες συνθήκες 
(Εκτιμώμενη Αναφορά)
Σχ.. Υγρασία: 92 %
Άνεμος: ΒΑ με 13 Km/h
Ορατότητα: 0
Πίεση: 1022.9 mb
Μαρ 27, 06:00 Τοπική ώρα
Πολύδροσος,GR
Θερμ:
7 oC
Αραιή συννεφιά
  12-ωρη πρόγνωση για Πολύδροσος, GRαύριο   7-ημέρες
Τοπική ώραΚαιρόςΘερμ
°C
Σχ. Υγρ
%
Άνεμος
km/h
09:00Πιθανή βροχή8 oC89%ΑΒΑ με 13 km/h 
(3 Bf)
12:00Πιθανή βροχή8 oC78%ΑΒΑ με 13 km/h 
(3 Bf)
15:00Συννεφιά10 oC68%ΑΒΑ με 9 km/h 
(2 Bf)
18:00Αυξημένη συννεφιά10 oC67%ΑΒΑ με 7 km/h 
(2 Bf)