Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

5 IOYNIOY Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει ο Μήτσος  Αδρύμης
Περιβάλλον :
Μια έννοια ευρύτατη και ως εκ τούτου επιδεικτική πολλών ορισμών, ερμηνειών και παρερμηνειών, ορατών τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.....

Ποιο περιβάλλον  “γιορτάζει“  ?
Το  φυσικό, το ανθρωπογενές, το πολιτιστικό, το κοινωνικό ή όλα αυτά μαζί, αλλά και εμείς μαζί τους ως  αναπόσπαστα κομμάτια αυτού του Πλανήτη ? .
Αλλά, ακόμη και αν  “ γιορτάζει“ το περιβάλλον σε οποιαδήποτε εκδοχή του, ποιους από τους  κατοίκους του  “αγγίζει “ και  επηρεάζει αυτός ο καθιερωμένος  εορτασμός ?
Μήπως τους φτωχούς του τρίτου Κόσμου και τα πεινασμένα παιδιά παιδιά της Αφρικής?
Μήπως όλους, όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν (κυριολεκτικά) απανταχού Της Γής ?
Η μήπως αυτή την ημέρα του καλοκαιριού θα “γιορτάσουμε“ εμείς οι κάτοικοι τής “πολιτισμένης“ και “αναπτυγμένης“ Δύσης, παρακολουθώντας στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ολιγόλεπτα αφιερώματα στο “Περιβάλλον και τη φύση πού καταστρέφονται από την αλόγιστη ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα “ ?
Αλλά ακόμη και αν “γιορτάσουμε“ συγκινηθούμε (ειλικρινά) και ανησυχήσουμε ( πάλι ειλικρινά ).
Θα προβληματιστούμε ποτέ ποιος ευθύνεται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, για τα αίτια της οικολογικής κρίσης και για τη σχέση πού αυτά έχουν με το Κοινωνικό  σύστημα στο οποίο ζούμε?
Θα πάψουμε να κατηγορούμε το ανθρώπινο είδος έτσι γενικά και αόριστα για τις Οικολογικές καταστροφές και θα αναζητήσουμε τον πραγματικό ένοχο πού είναι.
Ο τελικός διατάκτης πού διαμορφώνει τις ……..αξίες της εποχής μας και κύρια τον ανταγωνιστικό τρόπο με τον οποί  σκεφτόμαστε δρούμε και  ζούμε?
Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος πώς και αυτή τη χρονιά όπως και την προηγούμενη, δεν θα “γιορτάσουν“ οι κάτοικοι της Συρίας ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκέυματος και άλλων διαφορών πού αντιμετωπίζουν, σύν τοίς άλλοις, σοβαρές οικολογικές καταστροφές μετά τους παρατεταμένους βομβαρδισμούς των Λυκοσυμμαχιών. Oύτε τά ακρωτηριασμένα παιδάκια των Παλαιστινίων πού σε καρφώνουν με τις τρομαγμένες ματιές.
Ούτε οι χιλιάδες πρόσφυγες πού συνοστίζονται στα HOT SPOTS .
Ούτε οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων στα προάστια του Σάο Πάολο θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, όπως και οι κάτοικοι των μολυσμένων μεγαλουπόλεων της Δυτικής Ευρώπης ……….καί ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι μακρύς και ίσως ατελείωτος.
Από την άλλη μεριά, δικαιούνται να ‘’ γιορτάσουν ‘’ οι ευημερούσες και επεκτεινόμενες  
‘’ περιβαλλοντικές επιχειρήσεις ‘’ όσες πολυεθνικές εναποθέτουν τά επικίνδυνα απόβλητά τους στις εξαρτημένες από τη Δύση χώρες της Αφρικής, τά Υπουργεία περιβάλλοντος ανά τον Κόσμο, καθώς θα διοργανώσουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις για τη ‘’σωτηρία ‘’ του περιβάλλοντος εκθειάζοντας το θεάρεστο έργο των διάφορων Μ . Κ . Ο .

Ακόμη η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα των πρωταγωνιστών της ταινίας  ‘’ Η Παραλία ‘’ πού ανακάλυψαν έναν απομονωμένο, επίγειο, φυσικό ‘’ Παράδεισο ‘’ αποξενώθηκαν απ΄τον υπόλοιπο κόσμο και εγκατέλειψαν στον θάνατο τούς άρρωστους συντρόφους τους για να μη γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη αυτού του οικολογικού παράδεισου !!!
Σε όποια κατηγορία πολιτών (εορτάζοντες η μη ) και αν ανήκουμε, είναι βέβαιο ότι πρέπει να προβληματιστούμε, αρκεί αυτός ο αναγκαίος προβληματισμός να μην διαρκέσει μόνο μια ημέρα και μείνει διαπίστωση.
 Αρκετά ποια! Πρέπει να αντιδράσουμε οργανωμένα και με Ταξική επιλογή απέναντι στα εγκλήματα πού μεθοδεύτηκαν και μεθοδεύονται κατά των Λαών θεσμοθετώντας μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων πού προστίθενται στο οπλοστάσιο της Άρχουσας Τάξης προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του Κεφαλαίου καταστρέφοντας το Περιβάλλον.
Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεση ουσιαστική βελτίωση των οικοσυστημάτων με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη - διαχείρηση, την αξιοποίησή τους προς όφελος των Λαών.
¨Εχουμε ηθική υποχρέωση να παλέψουμε και να αντιστρέψουμε τους όρους πού ορίστηκαν για Μας χωρίς Εμάς στο χάος των ξεσσαλωμένων αγορών, στη φρίκη της απόλυτης κυριαρχίας του θηριώδους Κεφαλαίου πού θησαυρίζει με όποιον τρόπο και όπου Γής, χρηματηστηριακά αγοράζοντας ………Ρύπους !!!!!!!!!`

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου