Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Η ΄΄Μάχη της Σουβάλας΄΄ καθιερώθηκε ως τοπική εορτή, με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Δελφών.


Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθιερώνεται η 7η Οκτωβρίου εκάστου έτους, επέτειος της ιστορικής μάχης της Σουβάλας, στη θέση Καρκαβέλια στην Πολύδροσο,.....
ως ιστορικού χαρακτήρα Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας για το Δήμο Δελφών Νομού Φωκίδας, με την αναβίωση εκδηλώσεων µνήµης και τιµής, µε πρόγραµµα εορταστικών εκδηλώσεων που θα καταρτίζεται κάθε έτος µε απόφαση του δηµάρχου Δελφών, και τη δημιουργία μνημείου πεσόντων, προς τιμήν των ηρώων και των νεκρών της Μάχης της Σουβάλας, στην περιοχή της σύγκρουσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφορμή για την παραπάνω απόφαση αποτέλεσε η αίτηση-αίτημα του Χρήστου Γεωρ. Μουτσιανά, προς την Κοινότητα Πολυδρόσου και τον Δήμο Δελφών, για εξέταση αναγνώρισης – χαρακτηρισμού της μάχης της Σουβάλας ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, ενώ η αίτηση συνοδευόταν με τα απαραίτητα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το ιστορικό αυτό γεγονός.
Βάσει αυτών, συμπληρώνεται ένα σημαντικό ιστορικό κενό, σε σχέση με την ανάδειξη της μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά το έτος 1824, που δίνει τη δυνατότητα να δούμε πλέον ολοκληρωμένα και ουσιαστικά την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων στην περιοχή, κατά το κρίσιμο έτος 1824 για την Ελληνική Επανάσταση.
Η σχετική απόφαση ακολούθως θα αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών για την προώθηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το σχετικό αίτημα του Χρήστου Μουτσιανά και οι αποφάσεις της Κοινότητας Πολυδρόσου και Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών.

ΑΙΤΗΣΗ

Του Χρήστου Γ. Μουτσιανά     ΠΡΟΣ:
Πολύδροσος Φωκίδας             Αντιδήμαρχο ΔΕ Παρνασσού
Τηλ. 6984724443                  Δήμου Δελφών
Πολύδροσος 15-1-2020          Ευάγγελο Κούσουλα     
                                              ΚΟΙΝ:
                                    Την Πρόεδρο Κοινότητας Πολυδρόσου
                                    Έφη Τοπάλη              
                                      
ΘΕΜΑ: ΄΄ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ 7 – 10 - 1824 ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ΄΄
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ
Το φθινόπωρο του 1824 ήταν μια απ’ τις πιο κρίσιμες
περιόδους της Εθνικής Επανάστασης. Το καλοκαίρι του έτους αυτού είχαν αρχίσει οι νικηφόρες μάχες στην Ανατολική Στερεά με αρχηγούς τον Γεώργιο
Δυοβουνιώτη, τον Νάκο Πανουργία, τον Κομνά Τράκα και άλλους οπλαρχηγούς.......Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι μάχες της Άμπλιανης, που έγινε στις 13 Ιουλίου και της Βάριανης στις 4 Σεπτεμβρίου του 1824, είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκόψουν το δρόμο της Γραβιάς προς την Άμφισσα, εμποδίζοντας έτσι την προέλαση των Τούρκων προς την Νότια Παρνασσίδα και από εκεί προς την Πελοπόννησο. Για να περάσουν στη Νότια Παρνασσίδα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι Τούρκοι στράφηκαν προς την Σουβάλα, στη Βόρεια πλευρά του Παρνασσού, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί μας  
1.(Εκδοτική Α.Ε., - 1977 – ΄΄ Ιστορία του Ελληνικού
Έθνους ΄΄, τομ. ΙΒ, σελ. 364-365).
2. Ιστορικός τόμος της ΔΙΣ/ΓΕΣ με τίτλο: ΄΄Ευρετήριο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Έθνους΄΄ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ – Στρατιωτική Ιστορία σελ. 84 γεγονός 208.
<<Δύναμη από 4000 Τούρκους του Δερβίς Πασά, συγκρούεται με 300 Έλληνες υπό το Δυοβουνιώτη στη Σουβάλα ( Παρνασσού). Τα Ελληνικά τμήματα, αφού ενισχύθηκαν από τα Σάλωνα (Άμφισσα), αντεπιτίθενται και τρέπουν τους Τούρκους σε άτακτη φυγή. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 300 νεκροί και πολλοί αιχμάλωτοι…>>
Οι μάχες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση του στρατοπέδου των Τούρκων, που είχε τη βάση στη Γραβιά με αρχηγό τον Δερβίς Πασά, την άτακτη υποχώρησή τους προς το Ζητούνι (Λαμία) και τη Λάρισα και την εδραίωση της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Έτσι η Ανατολική Στερεά, για αρκετό χρονικό διάστημα έμεινε ανενόχλητη από τους Τούρκους. Πολλοί ήταν οι ντόπιοι απ΄τα γύρω χωριά, που είχαν λάβει μέρος στις αναφερόμενες μάχες κατά των Τούρκων. Μεταξύ αυτών βέβαια δεν ήταν λίγοι οι Σουβαλιώτες, που έλαβαν μέρος στον αγώνα. Ο αείμνηστος Γιώργος Καρούλας γράφει ότι στη μάχη της Σουβάλας που έγινε στα ΄΄Καρκαβέλια΄΄ του Παρνασσού, όπου περίμενε τους Τούρκους ο Δυοβουνιώτης, πήρε μέρος το σύνολο των Σουβαλιωτών γιατί κινδύνευαν οι ίδιοι και οι
οικογένειές τους.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για ονόματα
Σουβαλιωτών που έλαβαν μέρος στη μάχη.
Υπάρχουν όμως Σουβαλιώτες αγωνιστές που έδωσαν το
παρών στην επανάσταση του 1821.
Τα ονόματά τους είναι παρμένα από τα επίσημα και
έγκυρα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μη
επιδεχόμενα αμφισβητήσεως.
(Δ. Γλημεντζής εφημ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ αρ.φυλ.136/1993) μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843 η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμους για τη δικαίωση των
Αγωνιστών.
Έτσι βάσει του από 18 Σεπτ.  1845 Β.Δ.
΄΄Περί των υπέρ πατρίδος αγωνισθέντων και θυσιασθέντων΄΄ ζητήθηκε από όλους να υποβάλουν δικαιολογιτικά για την αποκατάσταση τους. Ανάμεσα στους φακέλους που σχηματίσθηκαν βρίσκονται και αυτοί των αγωνιστών του χωριού μας. Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλοι που θα παραμείνουν άγνωστοι, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν από υπερηφάνεια και λεβεντιά.
Τέτοιο παράδειγμα έχουμε με τον Κωστή Λιανό ο οποίος δεν αναφέρεται στα Εθνικά αρχεία και βρέθηκε από δημοσιεύματα του τύπου της Λαμίας όπου πέθανε.
Οι αγωνιστές που τα ονόματά τους είναι στην Εθνική βιβλιοθήκη κατά αλφαβητική σειρά είναι:
  Λιανός Κωστής
Α.Μ
2855   Αγοριανίτης ή Παπαστάμος Ευστ.
2583   Αδαμόπουλος Αθανάσιος
2584   Αδαμόπουλος Λουκάς
2587   Αργυρόπουλος Σταμάτιος
2593   Βελής Παναγιώτης
2545   Γεωργίου Ανάγνος( ίσως Ανάγνος Γεώργιος)
2550   Γεωργίου Λουκάς
2553   Γεωργίου Νικόλαος
2859   Διαμαντώνης Δημήτριος
2581   Δρίβας ή Ντρίβας Παναγιώτης
2595   Δρούβας ή Δρίβας Θεόδωρος
2597   Καραγιάννης Νικόλαος
2884   Καραγιώργος ή Καραγιωργόπουλος Λουκάς
2588   Καραγιάννης Λουκάς
2591   Κοντοξής Ιωάννης
1946   Κορτσέλης Ιωάννης Χρήστου
2582   Κουτρουμπέλης Ιωάννης
2558   Μητροπαναγιώτης ή μαστροπαναγιώτης Παν.
2552   Νίκος Νικόλαος
2590   Ντόρμας Παναγιώτης
2549   Ντόρμας Χριστόδουλος
2592   Ντρίβας Λουκάς
2598   Οικονόμου Αθανάσιος
2889   Παπαγεωργίου Γιάννος
2594   Παπαγεωργάκης Αθανάσιος
1717   Παπαναγιωτόπουλος Αναγνώστης
2555   Παπαναγιώτου Χρήστος
2856   Παπαναστασίου ή Μάρος Ιωάννης
2857   Πλατής Δημήτριος
2578   Σκουρογιάννης Ευστάθιος
2556   Σπαθάρος Στάθης
1917   Σταθούλας ή Υφαντής Λουκάς
2585   Στύλιας Θεόδωρος
2858   Τζούτζος Παναγιώτης
2557   Τσαντήρας Κωνσταντίνος
1945   Τσερμακλής Θεόδωρος
2551   Τράγος Λουκάς
2596   Χασναντάρας Ιωάννης
1356   Αναστασίου Ιωάννης
5745   Αναστασίου Μήτρος
2307   Αυγέρης Αθανάσιος
5732   Βέλλιος Κώστας
1208   Κοντακτζής Θεόδωρος Ιωάν.
3373   Κοντογιάννης Ιωάννης
1725   Παπαθεοδώρου Αναγνώστης
2481   Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
5748   Σκορδάς Ιωάννης
2786   Συλαίος Αναγνώστης
1214   Τσαρμακλής Λουκάς Γεωρ.
1519   Χαρίτος Γιαννούτσος
1.  Α. Αδαμόπουλου ΄΄ Υδροκίνητες βιοτεχνίες στον
Παρνασσό ΄΄,
2. Κ. Παπαχρίστου ΄΄Παρνασιώτικα ΄΄.
3.Γιαν. Μαρρές ΄΄ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ – ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ΄΄
4. Γ. Καρούλας ΄΄1824, η μάχη της Σουβάλας΄΄εφημ.
Παρνασσός αρ. φυλ. 77(93) .
5. Δ. Γλυμεντζής (1990) και (1993) εφημ. Παρνασσός.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και ενόψει και της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση, ζητώ να αποφασίσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολυδρόσου  και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών.
Α. Καθιέρωση της Μάχης της Σουβάλας ως Δημόσιας εορτής Τοπικής σημασίας, η οποία θα πραγματοποιείται την 7η Οκτωβρίου με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Β. Να δημιουργηθεί μνημείο για τους πεσόντες, στη θέση Καρκαβέλια.
Γ. Η απόφαση του Δήμου Δελφών να αποσταλεί στο
Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και θα προκαλέσει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθιερώσεως της Εορτής.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Δήμου θα
αποτελέσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έλαβαν μέρος στη μάχη που είχε αποτέλεσμα τη διάλυση του στρατοπέδου των Τούρκων που είχε τη βάση στη Γραβιά με αρχηγό τον Δερβίς Πασά.

Χρήστος Μουτσιανάς

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου









2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια σε όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδιαίτερα σημαντική & κατά την ταπεινή μου άποψη , "Ιστορική Απόφαση" για την ιστορία του χωριού μας , αυτή η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών να καθιερώσει την 7η Οκωβρίου ως ημέρα εορτασμού κατ'έτος , στο χωριό μας, για την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσαν οι πρόγονοί μας, κατά τα χρόνια της Επαναστάσεως , υπό την αρχηγία του οπλαρχηγού Γιάννη Δυοβουνιώτη & συνεπικουρούντος του συντοπίτη μας οπλαρχηγού Κομνά Τράκα ,στην τοποθεσία "Καρκαβέλια" την αυτή ημερομηνία , "7 Οκτωβρίου 1824" , και η οποία έχει καταγραφεί στις δέλτους της επίσημης ιστορίας του Έθνους μας ως η "Μάχης της Σουβάλας".
    Χαρακτηρίζω την Απόφαση αυτή του Δήμου μας ως "ιστορική" γιατί τα κύρια χαρακτηριστικά της , όπως αυτό καθ' εαυτό το ιστορικό γεγονός , ο τόπος τέλεσης αυτού αλλά και ο χρόνος (7 Οκτωβρίου 1824) που αυτό έλαβε χώρα εξετάστηκαν & συνυπολογίστηκαν προφανώς με τη δέουσα σοβαρότητα που επιβάλλεται να προσεγγίζονται τέτοια θέματα ώστε και οι αποφάσεις να είναι ανάλογα σοβαρές & σημαντικές .
    Πέραν αυτών όμως η Απόφαση αυτή πρέπει να χαρακτηρισθεί "ιστορική" κυρίως γιατί έρχεται μετά από 196 χρόνια , από τελέσεως του γεγονότος , να αναδείξει μια εξέχουσας σημασίας πτυχή της τοπικής μας ιστορίας.
    196 χρόνια λοιπόν πέρασαν από τότε , πάμπολλα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια & αρκετά Δημοτικά , εκατοντάδες Τοπικοί & αρκετοί Νομαρχιακοί, Δημοτικοί άρχοντες - παράγοντες , Σύλλογοι αλλά & πλειάδα συγχωριανών μας ανθρώπων του πνεύματος , των γραμμάτων των τεχνών , συγγραφέων , ιστοριοδυφών & ιστορικών ερευνητών, υψηλόβαθμων στρατωτικών αλλά & απλών συμπολιτών μας δεν είχαμε κανείς την ιδέα & τη σκέψη να προωθήσουμε μια τέτοια πρόταση & να διεκδικήσουμε την καθιέρωση εορτασμού ,στο χωριό μας, μιας τέτοιας ιστορικής επετείου .
    Από την πλευρά μου και ως ο πρώτος επί 6ετία (2006-2012) Πρόεδρος του Λαογραφικού - Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας συναισθανόμενος το χρέος που μου αναλογεί θέλω ειλικρινά αφού πρώτα ζητήσω συγγνώμη ,από τους συγχωριανούς μου , γι' αυτή μου την παράλειψη να ευχαριστήσω, ως απλός Σουβαλιώτης, αλλά & να συγχαρώ τόσο τον εμπνευστή της ιδέας & του αιτήματος της καθιέρωσης αυτής της επετείου , συγχωριανό μας & μέλος του Συλλόγου μας κ.Χρ. Μουτσιανά όσο και την Πρόεδρο , τα μέλη του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά & τον Δήμαρχο , τον Τοπικό μας Αντιδήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που υπερψήφισαν αυτή την Απόφαση .
    Τέλος θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την απορία που μου προκάλεσε η αρνητική ψήφος ,για ένα τέτοιο θέμα, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σταντζούρη .


    ΑπάντησηΔιαγραφή