Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ιστορικά - Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


Γράφει ο Γιώργος Αθ. Δρίβας
Στα χωριά μας, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, έχουν επικρατήσει τα χριστιανικά και ρωμαϊκά βαπτιστικά ονόματα, όπως Γεώργιος, Αντώνιος, Χρήστος, Νικόλαος, Κωνσταντίνος  και πάρα πολλά ακόμα......

Δεν μπόρεσε όμως η νέα θρησκεία να σβήσει και τα αρχαία ονόματα όπως Περικλής, Θεμιστοκλής, Αριστείδης, Πλούταρχος, Δημοσθένης, Αλέξανδρος   και άλλα.  Αυτό φανερώνει τη συνέχεια της Ελληνικής φυλής μας και την πίστη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που έδωσε τα φώτα της τέχνης και των επιστημών, σ’ όλο το δυτικό κόσμο…!
Στην περιοχή μας όμως λείπει ένα σπουδαίο όνομα για βαπτιστικό.  Είναι αυτό του τοπικού ήρωα Πάτρωνα…  Να τί λέει ο ιστορικός  Παυσανίας στο έργο του  ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ – ΦΩΚΙΚΑ :
‘’ Η Λίλαια απέχει από τους Δελφούς πορεία μιας χειμερινής ημέρας και η  οδός η οποία κατεβαίνει δια μέσου του Παρνασσού, υπολογίσαμε πως έχει μήκος εκατόν ογδόντα σταδίων.  Τους κατοίκους της Λίλαιας και μετά τον επανοικισμό της πόλης τους, ήταν γραφτό να τους βρει δεύτερο ατύχημα από τους Μακεδόνες : είχαν πολιορκηθεί από το Φίλιππο Ε’  το γιο του Δημητρίου και αναγκάστηκαν να παραδοθούν με συμφωνία.  Εγκαταστάθηκε στην πόλη τους φρουρά, που κατείχε την πόλη, μέχρις ότου ένας ντόπιος  ονομαζόμενος Πάτρων, μάζεψε τους πολίτες που ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία, εναντίον της μακεδονικής φρουράς, νίκησε σε μάχη τους Μακεδόνες και τους ανάγκασε να φύγουν, υπογράφοντας συμφωνία.   Οι Λιλαιείς για την υπηρεσία του αυτή , ανάθεσαν στους Δελφούς ανδριάντα του. Έτσι βρέθηκε στους Δελφούς βάθρο με το επίγραμμα:  Λίλαια Πάτρωνα, αντιδιδοούσα θεώι ‘’ .
Τί θα έλεγαν οι σημερινές αρχές, να ονόμαζαν μία κεντρική οδό στην Πολύδροσο με το  όνομα του τοπικού αρχαίου ήρωα,  οδός Πάτρωνος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου