Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

70 χρόνια ΝΑΤΟ – εργαλείο θανάτου


Στις 4 Απρίλη συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ. Σε αυτά χρόνια.....
η δολοφονική του δράση είναι γεμάτη με στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, σε χώρες της Αφρικής, στη Ν. Αμερική. Η υποδαύλιση εθνικισμών, έχθρας και προβλημάτων ανάμεσα στους λαούς και η οργάνωση διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων για τη «βρώμικη δουλειά» είναι στην καθημερινή του πρακτική.
Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έγινε το 1952. Ήταν επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και τη θωράκισή της απέναντι στο λαό.
Ο ρόλος και ο χαρακτήρας του ήταν επιθετικός. Παραμένει ένας διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός προστασίας και επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων, τόσο στο εσωτερικό των κρατών - μελών της «Συμμαχίας» όσο και διεθνώς. Άλλωστε πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους.
Στις μέρες μας προωθείται η ακόμη στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας είναι καλοπληρωτής, όταν πρόκειται για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. «Λεφτά υπάρχουν», αφού η κυβέρνηση ξοδεύει το 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,1 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις υποχρεώνουν, ταυτόχρονα, την Ε.Ε. να προετοιμάζεται και για «αυτόνομες» επεμβάσεις και αιματοκυλίσματα χωρών. Και βέβαια το λογαριασμό, σε χρήμα και σε αίμα, τον πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Τούτο φαίνεται πολύ καθαρά, σήμερα, με «Συμφωνία των Πρεσπών» και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην «ευρωατλαντική οικογένεια». Από τη μια αποτελεί ευκαιρία για τους Έλληνες επιχειρηματίες να διεκδικήσουν μερίδια από τις αγορές των Βαλκανίων. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνόδεψαν τον πρωθυπουργό. Κι από την άλλη, τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να χρηματοδοτήσουν και τη ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση επιτήρησης του εναέριου χώρου του κράτους της Β. Μακεδονίας, όπως γίνεται και για το Μαυροβούνιο.
Είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοένα και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Για τούτο  είναι «προτιμώμενος εταίρος»  και παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ, των αμερικανικών πανεπιστημίων και thin tanks.
Είναι πρόκληση η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων. Το ζει στο πετσί της η Βαλκανική με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, την αλλαγή συνόρων, τη συγκρότηση κρατών - προτεκτοράτων, τη δημιουργία βάσεων πολεμικής εφόρμησης στην περιοχή, όπως στο Κοσσυφοπέδιο. Τη "σταθερότητα" του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει ο ελληνικός λαός, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις και με την άλλη "σύμμαχο", την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη "Μεγάλη Αλβανία". Και έπεται συνέχεια, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο «Ευρωατλαντικής Βαλκανικής Ολοκλήρωσης»!
Έτσι, ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Στη γειτονιά μας είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη. Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, χώνει όλο και πιο πολύ τη χώρα μέσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
Το Παράρτημα Λαμίας, από την ίδρυσή του συμπαρατάχτηκε με αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας αναδεικνύοντας σταθερά πως "Ένας είναι εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, επειδή πιστεύει βαθιά πως απέναντι σ’ αυτόν «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».  
Στη σημερινή μαύρη επέτειο αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
-- Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.
-- Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
-- Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.
-- Έξω το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από τα Βαλκάνια - Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.
-- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου