Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δεκτά υπό όρους τα απορρίμματα Δελφών και Αμφίκλειας στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

Υπέρ της εναπόθεσης απορριμμάτων, από τους Δελφούς και την Αμφίκλεια στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων. Προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση της διαδημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΟΔΑΛ, που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ , δεδομένου ότι υπάρχει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση καθώς και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς -Θεσσαλίας......

Το Δ.Σ κατέληξε στην απόφαση βάζοντας ως περιορισμούς την υποδοχή των απορριμμάτων μόνο από τους Δελφούς και το Χρισσό καθώς και του 50% των απορριμμάτων από το Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας .
Έλαβε επίσης υπόψιν το αίτημα των Δελφών για την ανακήρυξης τους ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και το γεγονός ότι ο Δ. Ελάτειας συνεργάζεται με το Δ. Λεβαδέων στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Στην τοποθέτηση της η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου ανέφερε
«Έχει γίνει ήδη μια συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα αυτό δεδομένου ότι υπάρχει ΚΥΑ στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται συνεχώς στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε να συμβάλει και η ΔΕΠΟΔΑΛ με τις υποδομές που έχει στο ζήτημα της διαχείρισης κάποιων ποσοτήτων απορριμμάτων. Η ΔΕΠΟΔΑΛ αποφάσισε ομόφωνα γι΄ αυτό με συγκεκριμένο σκεπτικό. Ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας  είναι ο μελλοντικός μας εταίρος γιατί έχουμε από κοινού εκπονήσει το διαδημοτικό πρόγραμμα που έχουμε υποβάλει για το ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας. Όσον αφορά στο Δήμο Δελφών η άποψη είναι ότι αφού έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να διευκολύνουμε τον γειτονικό δήμο που διεκδικεί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο να δεχθούμε την εναπόθεση στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς τα απορρίμματα».
Θετική ήταν και η άποψη των περισσοτέρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Νώντας Κοτσικώνας, Γιώργος Ζιώγας και Θεόδωρος Θεοδώρου τάχθηκαν υπέρ, ενώ λευκό ψήφισε η μείζονα μειοψηφία.
«Δεν έχουμε αντίρρηση τις υποδομές που διαθέτουμε να τις χρησιμοποιήσουν και οι όμοροι δήμοι δεδομένο ότι αντικειμενικά έχουν πρόβλημα ώστε ούτε πρόστιμα να πέφτουν ούτε τα σκουπίδια να διαχέονται ανεξάρτητα», τόνισε Ν. Κοτσικώνας. επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ, η οποία πρέπει να εξασφαλισθεί με νέες χρηματοδοτήσεις,  μέσω του σχεδίου που έχει κατατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Λάβρος κατά των Δήμων που δεν είχαν προνοήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους ήταν ο  Γιώργος Ζιώγας.
dim1«Για μία ακόμα φορά εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Οι δήμοι που δεν θέλανε εκεί τα σκουπίδια τόσα χρόνια παρόλο που υπήρχανε προγράμματα και κονδύλια δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κάποιοι άλλοι όμως που προχώρησαν και έφτιαξαν τις υποδομές τους καλούνται σήμερα να επιτρέψουν την εκμετάλλευση και από τους οι υπόλοιπους.  Εμείς ωστόσο στο πλαίσιο της καλής θέλησης δεχτήκαμε να δεχτούμε τα απορρίμματα από τους Δελφούς και το Δήμο Αμφίκλειας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα κυρίως για τους Δελφούς και στην διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Υπέρ  τάχθηκε και ο Θ. Θεόδωρου που υποστήριξε ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πρέπει να διευκολυνθούν οι όμοροι δήμοι.
Το λευκό της μείζονος μειοψηφίας αιτιολόγησε ο Κώστας Σωτηρόπουλος προβάλλοντας τα θέματα βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ «Την εποχή που υπήρχαν τα κονδύλια ο Δήμος Δελφών δεν εντάχθηκε σε κανένα σχέδιο και δεν ανέπτυξε καμία στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων του και τώρα έρχονται αυτές οι αποφάσεις με την  Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι καταπέλτης και καταλογίζει πρόστιμα. Η Λιβαδειά όμως κατάφερε να δημιουργήσει τις υποδομές και ερχόμαστε τώρα να βάλουμε πλάτη και δεχόμαστε τα απορρίμματα των Δελφών και της Ελάτειας. Υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του δικού μας ΧΥΤΑ και αυτό πρέπει να το προσέξουμε και γι΄ αυτόν τον λόγο η δική μας παράταξη ψήφισε λευκό».

siriosfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου