Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

ΛΕΜΕ.... "Άσπρισε από το φόβο του", " Ράγισε η καρδιά του". Γιατι?

Ίσως να νομίζετε ότι κάποιες εκφράσεις που αγνοούμε την προέλευση τους είναι άσχετες με την ιατρική. Και όμως πολλές από αυτές όχι μόνο έχουν σχέση...
αλλά και επιστημονικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν κάτι μας τρομάζει κ χάνουμε το χρώμα μας; Ή γιατί όταν χωρίζουμε “ραγίζει η καρδιά μας;” Ας δούμε λοιπόν εκφράσεις λοιπόν π χρησιμοποιούμε καθημερινά, τι ιατρική κ επιστημονική βάση έχουν.

ΑΣΠΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥΠόσες φορές δεν το έχουμε πει αυτό για κάποιον που είδαμε και ήταν τρομαγμένος. Και στην κυριολεξία είχε χάσει το χρώμα του. Σε ακραίες καταστάσεις πανικού ή έντονου φόβου λοιπόν, ο οργανισμός απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, ύστερα απ ακαριαία εντολή του εγκεφάλου, οι οποίες σε λίγα δευτερόλεπτα προκαλούν συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου. Το αίμα απομακρύνεται από το πρόσωπο και στέλνεται σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία τ χρειάζονται εκείνη τ στιγμή. Για παράδειγμα στα πόδια εάν βρισκόμαστε σε κίνδυνο και χρειαστεί να τρέξουμε για να σωθούμε. Είναι μια λειτουργία π είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας και έχει τις ρίζες της όταν ο άνθρωπος ήταν τρωτός κ έπρεπε να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

ΡΑΓΙΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣυνήθως αυτό το λέμε όταν κάποιος χωρίζει και βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Ονομάζεται αλλιώς στρες μυοκαρδιοπάθειας, και οφείλεται στις κατεχολαμίνες τις ορμόνες που είναι γνωστές και ως ορμόνες του στρες. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες (για τον λόγο αυτό λένε ότι οι γυναίκες είναι και πιο ευαίσθητες συναισθηματικά όταν χωρίζουν). Ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, ακόμη και κατάθλιψη και τότε οι ορμόνες αυτές κάνουν πάρτι στον οργανισμό μας. Κατά τη διαδικασία αυτή νιώθουμε σν να έχουμε υποστεί καρδιακή προσβολή , αλλά βεβαίως οι αρτηρίες λειτουργούν κανονικά και δν έχουμε πάθει τίποτε. Απλά νιώθουμε. Το “ράγισε η καρδιά του” μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες στρεσογόνες καταστάσεις εκτός του χωρισμού, όπως μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ή μια καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.