Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Έξι μήνες απραξίας και προχειρότητας από το υπουργείο Παιδείας

Σοβαρά προβλήματα στα σχολεία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι - Τη Δευτέρα ξεκινούν τα μαθήματα με τμήματα 25 και 27 μαθητών
 - Γιώτα Μαρρέ, πρόεδρος της Ζ' ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Βύρωνα:....
 
"Η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνιά, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί στα σχολεία αντισηπτικά και μάσκες, ενώ υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι υπεράριθμα. Όσο για τον 'σχολαστικό καθαρισμό' που λέει η υπουργός Παιδείας..., η πλειονότητα των σχολείων ακόμα δεν έχει καθαρίστριες"

Μπορεί να βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά η έλλειψη προετοιμασίας και η προχειρότητα του υπουργείου Παιδείας έχουν ήδη προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Την ίδια ώρα, η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνιά, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί στα σχολεία αντισηπτικά και μάσκες, ενώ υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι υπεράριθμα.  Όσο για τον «σχολαστικό καθαρισμό» που λέει η υπουργός Παιδείας... η πλειονότητα των σχολείων ακόμα δεν έχει καθαρίστριες. «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών» τονίζει στην «Αυγή» η πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Βύρωνα Γιώτα Μαρρέ.

Σχολικές αίθουσες - υγειονομικές βόμβες
Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις εντοπίζεται στο 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Εκεί φοιτούν 135 παιδιά στη Β΄ Γυμνασίου και αποφασίστηκε να κλείσει το 6ο τμήμα, με αποτέλεσμα, κατά το άνοιγμα των σχολείων, να αναγκαστούν 27 μαθητές να στοιβαχθούν σε μία αίθουσα. «Αυτό που γίνεται είναι δολοφονικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο συμβαίνει εφόσον ξέρουμε ότι υπάρχουν επιπλέον αίθουσες στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, έτσι ώστε να ‘σπάσουν’ τα τμήματα» καταγγέλλει η Γιώτα Μαρρέ.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, υπάρχουν 129 μαθητές, δύο εκ των οποίων χρειάζονται παράλληλη στήριξη καθώς ανήκουν σε ειδικές ομάδες, αλλά «δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν 6ο τμήμα, παρά το ότι υπάρχουν και επιπλέον εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους» επισημαίνει η Γ. Μαρρέ. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις περιοχές αυτές τμημάτων τα οποία έχουν 26 παιδιά στη Β΄ Λυκείου και 25 παιδιά στη Γ΄ Λυκείου στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

«Προφανώς το υπουργείο Παιδείας θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει να προσλάβει μεγαλύτερο αριθμό αναπληρωτών» εξηγεί η ίδια και γι’ αυτό δημιουργεί υπεράριθμες σχολικές αίθουσες, οι οποίες είναι υγειονομικές βόμβες. «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ελαστικότητα ως προς των αριθμό των παιδιών, φέτος το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί μια σκληρή γραμμή και, παρ’ όλο που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, είναι ανένδοτο για την αραίωση των τμημάτων».

Αδιαφορία και προχειρότητα
Σε ό,τι αφορά τις σχολικές αίθουσες, όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, καθώς δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προκειμένου να βρεθούν νέες αίθουσες διδασκαλίας σε συνεργασία με τους δήμους, ενώ την ίδια ώρα δεν έδωσε τη δυνατότητα για προληπτικά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, παρ’ όλο που συνεχώς εντοπίζονται κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. «Υπάρχει έλλειψη προετοιμασίας από το υπουργείο Παιδείας. Για έξι μήνες δεν έκανε τίποτα. Εμείς θέσαμε το ερώτημα στον νέο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αν έχουν ενημέρωση για τις κενές αίθουσες που υπάρχουν προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια νέα τμήματα» λέει η Γ. Μαρρέ. «Ωστόσο, δυστυχώς το υπουργείο δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να βρει νέες αίθουσες. Δεν προσπάθησε καν».

Ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα ξεχωριστά διαλείμματα, καθώς υπάρχουν πολλά σχολεία που συστεγάζονται ή έχουν μικρά προαύλια, με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να είναι αναπόφευκτος στα διαλείμματα. «Ακόμα κι αν τα διαλείμματα είναι ξεχωριστά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 1ο Λύκειο Βύρωνα, όπου φοιτούν 340 παιδιά, έχει το ίδιο προαύλιο με το Γυμνάσιο, στο οποίο πηγαίνουν άλλα 400», λέει η Γ. Μαρρέ, «πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος στην αυλή, καθώς δεν θα έχει ποτέ λιγότερους από 150-200 μαθητές. Ακόμα και με την τροποποίηση των ωρολόγιων προγραμμάτων, θα υπάρχουν πολλά άτομα μαζεμένα στο προαύλιο».

Σχολαστικός καθαρισμός... χωρίς καθαρίστριες
Ο «σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών» που διαλαλεί συνεχώς η Ν. Κεραμέως δεν μπορεί να γίνει, καθώς στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν καν καθαρίστριες. «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την καθαριότητα των σχολείων. Οι καθηγητές έχουν πάει από την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία και οι καθαρίστριες δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε τη διαδικασία» αναφέρει η Γ. Μαρρέ.

«Από τα οκτώ Γυμνάσια και Λύκεια του Βύρωνα, μόλις τα δύο έχουν προς το παρόν καθαρίστριες» επισημαίνει η ίδια. «Ακόμα και οι ελάχιστες καθαρίστριες του δήμου που υπάρχουν σε κάποια σχολεία δεν επαρκούν για να γίνεται ο καθαρισμός σε κάθε διάλειμμα, όπως λέει ο ΕΟΔΥ».

Οι «δύο υφασμάτινες μάσκες που είχαν δεσμευθεί από το υπουργείο ακόμα δεν έχουν δοθεί στους καθηγητές και δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα έρθουν» λέει η Γ. Μαρρέ, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, «υπάρχουν μόνο όσα είχαν περισσέψει από τον Μάιο και τον Ιούνιο».
https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου