Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Το δήθεν Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για το Περιβάλλον και την Ενέργεια


Κοινή ανακοίνωση των Τομέων Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής
«Το δήθεν Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για το Περιβάλλον και την Ενέργεια».....

Υπό τη σκιά του κορωνοϊού και με την προσοχή της Ελληνικής κοινωνίας στραμμένη στα σοβαρά προβλήματα της ζωής και της υγείας, η Κυβέρνηση προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με πολλές κρίσιμες διατάξεις που δεν είχε θέσει σε διαβούλευση.
Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου έχει δείξει διαχρονικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενταγμένη στις προτεραιότητές της. Μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες και στο βάθος άλλοι στόχοι που συνδέονται όχι με την προστασία και την ανάπτυξη, αλλά με την εκμετάλλευση.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Η παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στους παραγωγούς ΑΠΕ δεν δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές στους μικρούς παραγωγούς και δεν προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας.
  • Η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η ουσιαστική μετατροπή τους σε απλά επί μέρους τμήματα ενός υδροκέφαλου φορέα, καταστρατηγεί κάθε έννοια αποκέντρωσης και εκθέτει το φυσικό κεφάλαιο των περιοχών αυτών σε σοβαρούς κινδύνους.
  • Η «ζωνοποίηση» προστατευόμενων περιοχών δημιουργεί τη βάση για μελλοντικές παρεμβάσεις που θίγουν καίρια την ουσιαστική προστασία τους.
  • Η νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων στα δάση οδηγεί ότι απέμεινε από το πράσινο στο χείλος της καταστροφής. Είναι αδιανόητο μία Κυβέρνηση να επιδιώκει τη μη κατεδάφιση μέσα σε δασικές περιοχές.
  • Η απάλειψη του περιορισμού των 100 κλινών ανά ξενοδοχείο στο Κέντρο της Αθήνας (Εμπορικό Τρίγωνο, Ψυρρή, Μεταξουργείο) που καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το 1998, διαταράσσει ανεπανόρθωτα την ισορροπία μεταξύ κατοικίας-εμπορικών και τουριστικών χρήσεων.
  • Η νομοθέτηση δυνατότητας στις εταιρείες εξορύξεων να χρησιμοποιούν εκτάσεις του Δημοσίου χωρίς να απαιτείται άδεια έγκρισης ή συναίνεσή τους, είναι πρωτοφανής.
  • Η προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων από την Υπηρεσία Δόμησης και όχι με Προεδρικό Διάταγμα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα υδάτινα συστήματα.
  • Όλα τα παραπάνω και αρκετά άλλα σημεία του δήθεν «Περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.
Το Κίνημα Αλλαγής, ως κίνημα με ιστορική συνέπεια, και προοδευτικές ιδέες, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη στρέβλωση που επιχειρείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Αντίθετα, αντιτάσσει τις δικές του αυθεντικά φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις και αναπτυξιακές θέσεις για τα ενεργειακά ζητήματα, θέτοντας παράλληλα την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της τόσο για την Κλιματική Αλλαγή όσο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου