Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Να δώσουμε όλοι τη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης
και να μείνουμε όρθιοι την επόμενη ημέρα....


Κάθε χρόνο η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Υγείας , η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον πλανήτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και εν μέσω της πανδημίας από το νέο κορονοϊό, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) οργανώνει σήμερα Τρίτη 7/4 πανελλαδική διαμαρτυρία με κεντρική αιχμή τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και τις ελλείψεις στα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.

Η Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Από το ξέσπασμα της κρίσης  η σκέψη μας είναι στραμμένη   στους  συνανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη της ζωής, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής: τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας που με κίνδυνο της ζωής τους, και τις περισσότερες φορές χωρίς  τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δίνουν την μάχη απέναντι στον ιό και τέλος τους συνανθρώπους μας που χτύπησε η κρίση σε εργασιακό και επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί. Η αλληλεγγύη πάνω από όλα. 

Τα προβλήματα στη Φθιώτιδα είναι ίδιου χαρακτήρα  με αυτά των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.  
Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτή η υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης της υγείας και την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ στη χώρα μας.
 Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές , εξοπλισμό και μέσα. 
Και αυτό δεν είναι γενικόλογο και αφηρημένο. ΄Έχει κατευθύνσεις:  

1η. Προς την κοινωνία της Φθιώτιδας. 

Καλούμε τους γιατρούς , τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς του τόπου μας, τους Συλλόγους Ασθενών και τις τοπικές κοινωνίες, να ενισχύσουν τη φωνή των ανθρώπων της δημόσιας περίθαλψης που σήμερα δίνουν με αυταπάρνηση στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας.

2η . Προς την κυβέρνηση. Διεκδίκηση και προτροπή. 

***Απαιτούμε :
  • Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και «θωράκισης» των υγειονομικών
  • Επιτάχυνση και ενίσχυση των προσλήψεων επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού- παραϊατρικού προσωπικού
  • Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ – επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος
  • 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού - όχι προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης»
  • Κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό – ενιαία κριτήρια για τη συνταγογράφησή τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – ενίσχυση των δημόσιων Εργαστηρίων και αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ – μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
  • Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, διαβιούντες σε στρατώνες, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι) – έμφαση στην  αναβαθμισμένη υγειονομική κάλυψη στα ΚΥΤ και στα camps.
  • Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής και κατ’ οίκον φροντίδας των ασθενών.
  • Ενίσχυση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό (γιατροί Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, επόπτες Δημόσιας Υγείας) για την πραγματοποίηση των απαραίτητων υγειονομικών ελέγχων και την επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. 
Καλούμε την Κυβέρνηση  και το Υπουργείο Υγείας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ανεπαρκειών και ελλείψεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε τόσο οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που σήμερα σηκώνουν μεγάλο βάρος, όσο  και η κοινωνία ολόκληρη να δώσουμε με αξιοπιστία τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα.                                                                                                                  
                                                                                                             Από το Γραφείο τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου