Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος


Σήμερα γιορτάζουν οι Γεώργιοι και οι Γεωργίες, ωστόσο πολλοί απορούν επειδή φέτος η γιορτή μετακινήθηκε από τις 23 Απρίλιου......
Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Γεώργιος του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα και γιατί έγινε κινητή η γιορτή του;



Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.
Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.
Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιούν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.
Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.
Ωστόσο, κάποιες χρονιές η γιορτή του μετακινείται όταν πέφτει πριν από το Πάσχα και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψάλλουν πριν από την Ανάσταση.

2 σχόλια:

  1. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ*ΕΝΑΣ ΒΑΘΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΜΕ "ΡΙΖΕΣ"
    ΚΑΙ "ΚΛΑΔΙΑ" ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

    "Ένας από τους κυριότερους αγίους είναι ο Καππαδόκης άγιος Γεώργιος, ο οποίος στη λαϊκή ψυχή έχει στοιχεία αγιοσύνης και ηρωισμού ταυτόχρονα, όπως και ο άλλος έφιππος άγιος, ο άγιος Δημήτριος.
    Στην Καππαδοκία, μάλιστα, πιστεύουν ότι τα άλογα του Άι-Γιώργη, του Άι-Δημήτρη, των αγίων Θεοδώρων και του αγίου Μηνά τρέχουν στον ουρανό και ότι είναι αυτά που προκαλούν τις βροντές και τις αστραπές με τα πέταλά τους"(από παλαιότερο αφιέρωμά μου για τον Αγιο Γεώργιο στο μπλόγκ polydrososparnassou).

    Υγεία , Χρόνια Πολλά , Xρόνια Καλά σε όλους μας και ...καλή λευτεριά .

    https://www.youtube.com/watch?v=7Nn_f6lg10s

    Σήμερα Γιώργη `μ Πασχαλιά
    Γιωργάκη `μ Γιωργάκη `μ
    σήμερα πανηγύρι
    Γιωργάκη `μ και λεβέντη `μ
    Σήμερα αλλάζουν τα παιδιά
    Γιωργάκη `μ Γιωργάκη `μ
    και βγαίνουν στο σεργιάνι
    Γιωργάκη `μ και λεβέντη `μ
    Κι εσύ Γιώργη `μ δε φάνηκες
    Γιωργάκη `μ Γιωργάκη `μ
    να βγεις να σεργιανίσεις
    Γιωργάκη `μ και λεβέντη `μ

    "Γ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ (πάλι από τι ίδιο αφιέρωμα για τον Άγιο Γεώργιο στο ΠολύδροσοσΠαρνασσού)....

    "Στην ελληνική παράδοση, δρακοντοκτόνους ήρωες έχουμε και στα προ Χριστού χρόνια, ο θρύλος των οποίων επέζησε στους μετά Χριστόν αγίους. Έτσι, ο Άι-Γιώργης αποτελεί συνέχεια του ηλιακού θεού Απόλλωνα, ο οποίος σκότωσε τον πύθωνα στους Δελφούς.

    Ο πύθωνας ήταν ένα μεγάλο σαυροειδές τέρας που γέννησε η Γη. Ζούσε στις μεγάλες βραχώδεις σχισμές των νοτίων παρυφών του Παρνασσού και προστάτευε τις πηγές Μάνα και Κασταλία, ενώ καταδίωκε τις Νύμφες, προκαλούσε ανέμους και έφερνε καταστροφές.
    Το θηρίο αυτό σκότωσε με το τόξο του ο Απόλλων και στη συνέχεια έφυγε από τους Δελφούς για να εξαγνισθεί. Αφού εξαγνίστηκε, επέστρεψε και έτσι καθιερώθηκε η λατρεία του στους Δελφούς.
    Από το γεγονός αυτό πήρε την επωνυμία Πύθιος, και η ιέρειά του ονομάστηκε Πυθία.
    Στον μύθο αυτόν βασίζεται και το άγαλμα του Απόλλωνα του Σαυροκτόνου, που αποδίδεται στον Πραξιτέλη.
    Σχετικός επίσης μπορεί να θεωρηθεί και ο αρχαιοελληνικός μύθος του Περσέα, ήρωα των Μυκηνών, ο οποίος επίσης σκότωσε έναν δράκοντα".

    "Γ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή