Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15-4-2020


ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 15 ΑΠΡΙΛΗ 2020....
  
1. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Απρίλη η δεύτερη δια περιφοράς συνεδρίαση (τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών μετά την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού. Θεωρούμε πως αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση που συγκαλεί η κα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτόν τον τρόπο. Ένας μήνας απ’ την έναρξη των μέτρων είναι αρκετό διάστημα ώστε να επιλυθούν τα όποια τεχνικά ζητήματα υπήρξαν με τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης. Ήδη πολλά συμβούλια ανά την Ελλάδα συνεδριάζουν έτσι, πριν μερικές μέρες ο Δήμος Δωρίδας, ενώ μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με τηλεδιάσκεψη. Πάντα με την προϋπόθεση να μην αποκλειστεί κανένας δημοτικός σύμβουλος από τη συνεδρίαση που έχει αντικειμενικές δυσκολίες να λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη.
2. Ενημερώσαμε τους δημοτικούς συμβούλους και εκφράσαμε τη στήριξή μας στην πρωτοβουλία των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων στις πολύμορφες παρεμβάσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα. Στο Δήμο μας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις από εργαζομένους στις αλυσίδες super market της Άμφισσας και της Ιτέας, διεκδικώντας:  
Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
• Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
• Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
• Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
• Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.
• Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
• Να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
3. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κυριάρχησαν τα σχετικά με τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση όπως είχαμε αποκαλύψει στο προηγούμενο συμβούλιο, η αποδοχή των δύο έκτακτων χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού από τους Δήμους -η μία αφορά ειδικά οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά- και έγινε η εγγραφή τους στον προϋπολογισμό. 
Όμως πέραν τούτου, τίποτα. 
Μάταια περιμέναμε, εκτός από την τυπική αποδοχή των χρηματοδοτήσεων και την εγγραφή τους στον προϋπολογισμό, να συνοδεύονται οι εισηγήσεις από κατανομή των ποσών και συγκεκριμένα σχέδια μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, προστασίας των εργαζομένων του Δήμου και της κοινότητας των Ρομά. 
Αυτά θα πάνε σε κάποιο επόμενο συμβούλιο… 
Πότε περιμένει άραγε η δημοτική αρχή να αξιοποιήσει αυτά τα ποσά; 
Όταν θα αρχίσει να παίρνει τα μέτρα πίσω η κυβέρνηση και φυσικά τις χρηματοδοτήσεις; 
Αυτή είναι η έγνοια της για τις λαϊκές ανάγκες σε μια τόσο δύσκολη στιγμή;
4. Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων του Δήμου. Ένα μέρος απ’ όσα είχαμε προτείνει στην προηγούμενη συνεδρίαση και το συμβούλιο καταψήφισε τότε, προκρίνοντας άλλο ένα ψήφισμα – ευχολόγιο. Τα υπερψηφίσαμε, τονίζοντας στη δημοτική αρχή πως: 
«Η προσέγγισή σας παραμένει αποσπασματική. Δεν βλέπουμε στα μέτρα που προτείνετε καμία αναφορά και μέριμνα για τους ανέργους, για όσους αναστάλθηκε η σύμβαση απ’ τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τους ΑΜΕΑ, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς
Σε αυτή τη βάση προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή ή τουλάχιστον μεγάλη ελάφρυνση στα δημοτικά τέλη για τους εργαζομένους που έχασαν την δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβαση τους, τους επιστήμονες που παίρνουν τα 800€ και έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€ μέχρι τέλος του χρόνου. 
Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
Να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία. 
Και φυσικά μπαίνει επιτακτικά πλέον το ζήτημα, που τόσα χρόνια βάζει η Λαϊκή Συσπείρωση, της διεκδίκησης γενναίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δήμων της χώρας, από τη στιγμή που μπαίνουν αναγκαστικά μπροστάρηδες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για τα λαϊκά στρώματα».
5. Τέλος, όπως μας έχει συνηθίσει πλέον η δημοτική αρχή, έφερε άλλη μία τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης - Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Μόνο που το συγκεκριμένο δεν το λες και τροποποίηση, παρά σύνταξη εξ αρχής του Τεχνικού Προγράμματος. Προφανώς το πολύ «μένουμε σπίτι» έχει και τέτοιες παρενέργειες αναστοχασμού… 
Ζητήσαμε την απόσυρση του θέματος και απείχαμε της ψηφοφορίας, καθώς: 
«Το συγκεκριμένο που μας φέρνετε δεν αποτελεί τροποποίηση, αλλά νέο τεχνικό πρόγραμμα. Απαράδεκτη η τακτική σας. Ας το φέρνατε την ώρα που έπρεπε, όχι τώρα στη λογική «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», με τις ευλογίες και τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης. Τώρα που δεν μπορεί κανείς ενδιαφερόμενος να εκφέρει ουσιαστική άποψη λόγω των συνθηκών. Αποκλείοντας έτσι κάθε διαφορετική άποψη επί της ουσίας. 
Επιπλέον, συνεχίζετε τη «φάμπρικα» που στήσατε με τα χρήματα που βάλατε στον προϋπολογισμό για την υπόθεση της «Πλατείας Θεάτρου» στην Ιτέα, παίρνοντάς τα λίγα-λίγα για να κάνετε τη μικροπολιτική σας.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να αποσύρετε το θέμα. Δεν είναι έκτακτο και επείγον, και ας σας δίνει η κυβέρνηση τα νομικά εργαλεία να περνάτε ό,τι θέλετε. Δε σας δίνουν αυτό το δικαίωμα οι δημότες». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου