Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ε Κ Κ Λ Η Σ Η ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ κ. ΤΑΓΚΑΛΗ του Νίκου Δρόλαπα



           Κύριε Δήμαρχε
       Οι ήττες που δέχεται ο τόπος μας είναι απερίγραπτες.
        Ηττάται ο τόπος μας, μαζί με τη κοινή λογική. 
Γιατί,.....
  παραμένει αήττητη η ανικανότητα και η μετριότητα των διοικούντων.  Επί τέλους, κόψτε τον γόρδιο δεσμό και βάλτε τέλος στα παρακμιακά φαινόμενα που για χρόνια κατατρέχουν τη περιοχή μας. Ως τεχνοκράτης, δεν πρέπει να αφεθείτε στην απλή διαχείριση των δημοτικών ζητημάτων.  Κλείστε τα αυτιά σας στις εισηγήσεις του πουθενά.  Έχετε ηθική και πολιτική υποχρέωση να αναπληρώσετε τα χρόνια που χάθηκαν.
        Γνωρίζετε πολύ καλά τις περιπέτειες του Λαογραφικού Μουσείου της Εταιρείας Φωκικών Μελετών και των ιδιωτικών Συλλογών του ιδίου δημιουργού, του συμπολίτη μας κορυφαίου Λαογράφου και Συγγραφέα κ. Γιώργου Κουτσοκλένη, να θέλει να προσφέρει ένα έργο ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και κάποιοι να μην τον αφήνουν ….τι αμαρτίες έχει αυτός ο τόπος…..
        Όσο λειτουργούσε στη παλαιά Κλινική του αείμνηστου Τάκη Λύτρα, συμπεριλαμβανόταν στα τρία κορυφαία Λαογραφικά Μουσεία της Χώρας, από άποψη αριθμού και ποικιλίας εκθεμάτων, με τριάντα εννέα ( 39 ) ολοκληρωμένες θεματικές Συλλογές.  Ένα αληθινό στολίδι του Λαϊκού μας Πολιτισμού, που συνάμα αποτελεί και ένα σπουδαίο Σχολείο. 
        Προ δεκαετίας και πλέον, επί Νικ. Φουσέκη αποφασίσθηκε η εγκατάστασή του στο παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας το οποίο μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.  Μέχρι να ολοκληρωθούν οι τρείς εργολαβίες τα εκθέματα του Λαογραφικού μουσείου περιπλανήθηκαν από αποθήκη σε αποθήκη, στα παλαιά σφαγεία, στο  Οικοτροφείο…κ.α.
         Όταν ολοκληρώθηκε το Μουσείο, ο απελθών Δήμαρχος της χαμένης πενταετίας, δέσμευσε το κτίριο το οποίο προοριζόταν για το Λαογραφικό Μουσείο για να φιλοξενείται ‘’συμπτωματικά’’ μία έκθεση κατ΄έτος.  Αξιόλογη μεν, αλλά μη προσφέρουσα τίποτα στη πόλη, αφού οι μετρημένοι επισκέπτες στους οποίους απευθυνόταν ήταν λάτρεις μιας κουλτούρας του μέλλοντος, στην οποία οι κοινοί θνητοί δεν μπορούσαν να εντρυφήσουν πνευματικά….  
          ΜΟΝΟ ως ΨΕΜΑ μπορεί να εκληφθεί, ότι υπάρχει σχεδιασμός του Δήμου για μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών στο παλιό νοσοκομείο, στο κτίριο που σήμερα όλοι αποκαλούν Λαογραφικό Μουσείο, γιατί αυτό είναι το σπίτι του.
          Γιατί, σε ένα τέτοιο, αρνητικό ενδεχόμενο, πρέπει να μας απασχολήσουν ως ερωτήματα, αν έχουμε ως πόλη και περιοχή το περιθώριο απομείωσης του πολιτισμικού μας αποθέματος , ποία επισκεψιμότητα προσδοκούμε αν δεν ενισχύσουμε αυτές τις δομές ώστε να καταστήσουμε ελκυστική τη περιοχή μας και αν μπορούμε να ελπίζουμε ως ιθαγενείς αυτής της ανεπανάληπτης περιοχής, ότι θα πάρουμε ποτέ την ανιούσα.`  
          Χωρίς άλλες γραφειοκρατικές εκκεντρικότητες, πρέπει να τελειώσει άμεσα και θετικά το θέμα της εγκατάστασής του και στη συνέχεια να προχωρήσουν τα τυπικά της παραχώρησής του, τόσο απλά, όπως λέμε καλημέρα. 
          Πιστεύω ότι θα δώσετε αυτή την αναπνοή στο τόπο μας και κυρίως, ότι,  έστω και αργά, θα δώσετε στον Συλλέκτη των χιλιάδων εκθεμάτων και μεγάλο Λαογράφο μας κ. Γιώργο  Κουτσοκλένη το μεγαλείο έκφρασης της μεγάλης και έμπρακτης αγάπης του στο τόπο, να το δει πλέον, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου