Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση του Συντονισμού Αιρετών στο α’ και β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


«Εμείς, οι αιρετοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, .....


νοιώθουμε υποχρέωση μας να τονίσουμε επείγοντα ζητήματα και να καλέσουμε τους συναδέλφους αιρετούς να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής των πολιτών.

  Σήμερα που η χώρα μας όπως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, μπαίνει 
στην οξύτερη φάση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με άμεσα επίδικα την ίδια τη ζωή πολλών ανθρώπων – ειδικά των ηλικιωμένων και των φτωχών – αλλά και τις προδιαγραφόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στο εγγύς μέλλον, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα επικεντρώνουμε την παρέμβασή μας στη συμβολή και της Αυτοδιοίκησης στο να περιοριστούν τα θύματα και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται.
  Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι:
  Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που οδήγησαν στην διακύβευση του δικαιώματος στην υγεία και στη ζωή, σε μαζική κλίμακα.
  Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τη μνημονιακή δεκαετία, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα και την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ, αλλά και κάθε πολιτικής κοινωνικής στήριξης και πρόνοιας η κατάσταση είναι οριακή. Σήμερα, το υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, δίνει ηρωικό αγώνα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών στέλνουν τα κρούσματα στο δημόσιο σύστημα υγείας αφού «δεν έχουν τα μέσα για να τα διαχειριστούν».
  Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εισβολής των επιχειρηματιών και του κέρδους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως οι κυβερνώντες της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενοι εφαρμοστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα, τρέχουν τώρα να καλύψουν τις τρύπες που δημιούργησαν. Αυτοί που σήμερα μας προτρέπουν να χειροκροτούμε, μέχρι χθες χλεύαζαν. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν υποστηρίζεται, προσλήψεις δεν γίνονται, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό παραμένουν τεράστιες, όπως και οι ελλείψεις σε ΜΑΦ και ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.
  Οι πολίτες έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και τηρούμε τα μέτρα με απόλυτη συνείδηση της κατάστασης.
  Είναι καιρός να αναλάβει και το κράτος τις ευθύνες του και να προχωρήσει - χθες - στις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις και ενέργειες, καθώς μόνο δημόσιες κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας μπορούν να σώσουν την κατάσταση.
  Μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία.
  Όταν περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι σύστημα υγείας θέλουμε. Να διεκδικήσουμε καθολική υγειονομική κάλυψη και ασφάλιση του πληθυσμού, μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή κρεβάτια, χτίσιμο νέων νοσοκομείων. Την δημιουργία κρατικού ινστιτούτου έρευνας για νέα φάρμακα και κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα εξασφαλίζει την επάρκεια τους, ειδικά σε περιόδους τέτοιων κρίσεων.
  Η πανδημία του κορωνοϊού έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, με επιχειρήσεις να κλείνουν, ολόκληρους κλάδους (τουρισμός – επισιτισμός – εμπόριο) να κατεβάζουν ρολά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να μετατρέπονται εν μία νυκτί σε επιδοματούχους των 800 ευρώ (για 1.5 μήνα) ενώ όσοι απολύθηκαν μέχρι τις 18 Μάρτη να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις παραχωρούνται μεγάλες διευκολύνσεις, οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, αφού καθημερινά εξαγγέλλονται νέα αντεργατικά μέτρα, πλήρης κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, ακόμα και αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης για την αντιμετώπιση απεργιών, ενώ δεν θεσπίζεται κανένα μέτρο για την προστασία των θέσεων εργασίας και τον έλεγχο των απολύσεων. Ταυτόχρονα, σε πολλούς χώρους εργασίας ελλείπει η επιβολή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  Οι εντεινόμενες απαγορεύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να αποτελέσουν την κάλυψη για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, την ανύπαρκτη καταγραφή κρουσμάτων και την μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, παρά τις σαφείς οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και του ΠΟΥ. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετακυλίονται στους πολίτες, οι οποίοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους επιδεικνύουν τεράστια υπευθυνότητα. Βαραίνουν αποκλειστικά όσους μας οδήγησαν εδώ και όσους, ακόμα και τώρα, αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.
  Η πανδημία αναδεικνύει και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές χρόνων, που τσάκισαν τις κοινωνικές υπηρεσίες, ο προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις και την παραχώρηση σε ιδιώτες των κοινωνικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης, η χρόνια έλλειψη πόρων, η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού οδηγούν σε αδιέξοδα. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να αποτελεί την δεύτερη γραμμή άμυνας της κοινωνίας, πίσω από το σύστημα υγείας, παρέχοντας στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες εν μέσω πανδημίας. Όμως, η Αυτοδιοίκηση στερείται των αναγκαίων πόρων και προσωπικού για να μπορέσει αποτελεσματικά να συμβάλλει στη φιλοξενία ανθρώπων που δεν έχουν στέγη ή έχουν ανάγκη φροντίδας, να στήσει τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, να καλύψει ανάγκες που υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς σε συνθήκες πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι ΟΤΑ βλέπουν τους πόρους τους να περιορίζονται και υπάγονται στον κανόνα των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών.
  Παρά τη δύσκολη κατάσταση, οφείλουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συμβάλουν και να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους αλλά και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση.
  Για αυτό προτείνουμε:
  Να γίνει άμεσα γενναία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού Δήμων και Περιφερειών με σκοπό:
Α) Την χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας (Κέντρων Υγείας και πρωτοβάθμιων δομών) ώστε:
1. Άμεσα να προμηθευτούν σε επάρκεια τα είδη πρώτιστης ανάγκης α) Για τους αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους, β) Για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών, γ) Για την υποστήριξη και θεραπεία των ασθενών 2. Να συμβάλλουμε ώστε να διαμορφωθούν κατεπειγόντως στα Νοσοκομεία χώροι με θαλάμους αρνητικής πίεσης και θαλάμους απομόνωσης.
Β) Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας
Γ) Να διεκδικήσουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια:
• Να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ και να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές και μονάδες υγείας και να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση με την οποία διπλασιάζεται η αποζημίωση των ιδιωτών κλινικαρχών
• Να επιταχθούν από το κράτος είδη πρώτης ανάγκης, απολύμανσης και προφύλαξης για να κοπεί η κερδοσκοπία. Να διατίθενται δωρεάν και οργανωμένα από το κράτος.
• Οι Περιφέρειες να ενισχύσουν τους ελέγχους και να συνεισφέρουν για την πάταξη της αισχροκέρδειας
• Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.
• Να τηρηθούν τα μέτρα για τους ναούς και τους λατρευτικούς χώρους.
• Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν οι μισθοί! Καμία απόλυση!
• Να χορηγηθεί επίδομα σε όσους δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας! Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
• Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό λόγω χρεών στα λαϊκά νοικοκυριά. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδα των εργαζομένων! Να ανασταλούν οι πληρωμές για χρέη στους Δήμους και να μην χαθούν οι ρυθμίσεις.
• Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό! Άμεση επανασύνδεση στα νοικοκυριά που έχουν κοπεί. Σε περίπτωση διακοπής οι ίδιοι οι Δήμοι να αναλάβουν την επανασύνδεση.
• Να ανασταλεί η πληρωμή του χρέους – να δοθούν τα χρήματα και τις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης
• Να ανασταλεί η πρόβλεψη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για την Τ.Α. Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα, χωρίς να καταφύγουν δήμοι και περιφέρειες σε δανεισμό.
• Προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ για να στελεχώσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και κάθε δομή που μπορεί να αξιοποιηθεί ή να διαμορφωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας
• Να ανασχεδιαστούν οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, εκτός του ασφυκτικού πλαισίου των ισοσκελισμένων/πλεονασματικών προϋπολογισμών, αλλά και τα Προγράμματα Εκτελεστέων Έργων ώστε οι ίδιοι πόροι των ΟΤΑ να κατευθύνονται σε έργα που έχει ανάγκη η κοινωνία στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που διαμορφώνεται
• Να ανασχεδιαστεί άμεσα το ΕΣΠΑ, ώστε οι πόροι να ανακατευθυνθούν στην στήριξη των κοινωνικών δομών. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες να προτείνουν και να πιέσουν για την άμεση εφαρμογή τέτοιων κατευθύνσεων
• Στήριξη της αυτοδιοίκησης με προσωπικό και πόρους για να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αναγκών στέγασης και περίθαλψης αστέγων
• Να ληφθεί άμεση μέριμνα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα camps των νησιών, με μεταφορές στην ενδοχώρα και επίταξη ξενοδοχείων για να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Όταν ακόμα και η ίδια η ΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο, είναι εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης και των Περιφερειών.
Από τις δημοτικές αρχές ζητάμε:
• Δημιουργία ομάδας έργου σε κάθε Δήμο με συμμετοχή των παρατάξεων που επιθυμούν και των εκπροσώπων των εργαζόμενων για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης της πανδημίας.
• Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών του Δήμου, να τους δοθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να εκτελέσουν με ασφάλεια τα καθήκοντα τους.
• Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με πρόσχημα την επιδημία. Να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να σταματήσει η υποστελέχωση της.
• Πλύσιμο και απολύμανση των απορριμματοφόρων, κάδων απορριμμάτων και λοιπών μηχανημάτων
• Να μην ζητηθούν τροφεία και τέλη για όλο το διάστημα που οι βρεφικοί σταθμοί και οι δημοτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.
• Να καθαρίζονται όλα τα δημοτικά κτίρια και συνεργεία, οι πλατείες και τα άλση και να απολυμαίνονται οι κρίσιμοι για την λειτουργία της πόλης χώροι, από τους οποίους διέρχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
• Να δημιουργηθούν συνεργεία που θα εφοδιάζουν με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τους συμπολίτες μας που για λόγους υγείας δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. Το ίδιο να ισχύσει και για τους εξυπηρετούμενους δημότες από τις υπηρεσίες κοινωνικές πρόνοιας
• Διαδικτυακή ενημέρωση των δημοτών, δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, επαφή με τους τοπικούς συλλογικούς φορείς και τα σωματεία της πόλης.
• Συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής κάθε Δήμου προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.
  Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού και να σώσουμε ζωές! Να στηρίξουμε τους εργαζομένους σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παλεύουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  Η ευθύνη του καθενός μας όμως δεν απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει στον κάθε πολίτη την μέγιστη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη!
  Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις και οι αιρετοί πρέπει σήμερα να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε η αυτοδιοίκηση να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες και να αποτελέσει ασπίδα προστασίας και στήριξης των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων τμημάτων συμπολιτών μας και όσων έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου