Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ – Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ»



Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (23 Οκτωβρίου 2019) συζητήθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβο, σε πρώτη φάση με απευθείας αναθέσεις και εν συνεχεία με διαγωνισμό......

Η παράταξή μας καταψήφισε την εισήγηση αυτήν για τους εξής λόγους:
1.   Μέχρι σήμερα και καθόλα τα τελευταία έτη ζητήσαμε και πετύχαμε την κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων στον τομέα της καθαριότητας, από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας με προγραμματική σύμβαση που συνήψαμε μεταξύ μας. Ο Φορέας λειτούργησε υποδειγματικά, με τρόπο που κάλυπτε πλήρως τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας για την εργασία, τις αμοιβές και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και για την καλή λειτουργία των χρησιμοποιούμενων μέσων.
2.   Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίσαμε πολύ σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες μας, αλλά κυρίως εμβαθύναμε μια στρατηγική σχέση με το Φορέα της Περιφέρειάς μας, που αποτελεί μια αμιγώς διαδημοτική επιχείρηση των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.
Την αξία αυτής της σχέσης αποδεικνύουν πλείστα όσα παραδείγματα σημαντικών ωφελημάτων που αποκόμισε ο Δήμος μας αυτά τα χρόνια από το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας, με κορυφαία περίπτωση την εκπόνηση μελέτης και τη συνακόλουθη ένταξη συμπληρωματικού έργου προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ για τη μετατροπή του χώρου στο «Βαρτό» της κοινότητας Ελαιώνα σε μια πλήρη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια εποχή διασφαλίσαμε το χαρακτηρισμό της Άμφισσας ως έδρας μίας εκ των τεσσάρων περιφερειακών υποδιευθύνσεων του Φο.Δ.Σ.Α. (μαζί με Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα) αποκτώντας κομβικό και κεντρικό ρόλο στην Περιφέρειά μας.
3.           Σήμερα η δημοτική αρχή φαίνεται ότι οδεύει προς τον αντίθετο δρόμο, αυτόν της περιθωριοποίησης του Δήμου μας και μάλιστα ενεργώντας αντίθετα από τους περισσότερους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας που προσβλέπουν και στρέφονται στο Φο.Δ.Σ.Α. για υποστηρικτικές υπηρεσίες.
4.           Μεγάλη εντύπωση μας προξένησε περαιτέρω το γεγονός ότι η εισήγηση της δημοτικής αρχής προβλέπει αυξημένο κόστος του ιδιώτη εργολάβου σε σχέση με αυτό που καταβάλλουμε σήμερα για τη συνεργασία μας με το Φο.Δ.Σ.Α. και μάλιστα χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη διάθεση του φορτηγού αρπάγης για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων, που μας έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο τα τελευταία χρόνια.
5.           Ακόμη και αν η δημοτική αρχή ήθελε να λάβει μια τέτοια Απόφαση (της ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο) όφειλε: 
α) Να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα τη διαδικασία με δεδομένο ότι η προγραμματική σύμβαση με το Φο.Δ.Σ.Α. εκπνέει στις 3 Νοεμβρίου 2019 κι ενώ ο Φορέας ήδη από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ζήτησε εγγράφως να του γνωρίσουν οι νέες δημοτικές αρχές της Στερεάς Ελλάδας αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (χωρίς να λάβει απάντηση από το Δήμο Δελφών), 
β) Να έχει ζητήσει πρώτα από το διαδημοτικό μας Φορέα μια προσφορά για τις υπηρεσίες που η δημοτική αρχή επιθυμεί να λάβει, ώστε να συγκρίνει παρεχόμενες υπηρεσίες και κόστη (κάτι που ουδέποτε έπραξε) και 
γ) Να έχει διαβουλευτεί και ενημερώσει εγκαίρως τις δημοτικές παρατάξεις σχετικά με το κορυφαίο αυτό θέμα, για το οποίο εκ της ισχύουσας νομοθεσίας απαιτείται μάλιστα αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που επίσης δεν έκανε ποτέ.
-------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 24 Οκτωβρίου 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
 «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου