Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών με τη γλώσσα της αλήθειας»


Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,
Από τη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, την πρώτη κιόλας ημέρα, δεσμευτήκαμε απέναντί σας ότι θα διοικήσουμε το Δήμο Δελφών με διαφάνεια, γνωστοποιώντας καταρχάς τι παραλαμβάνουμε, παρότι θεσμικά δεν προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία. .....
Προ της παράθεσης αυτών των στοιχείων, όμως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Πριν από δύο χρόνια η τότε κυβέρνηση αποπλήρωσε διαμέσου του Υπουργείου Οικονομικών όλα τα έως εκείνη τη στιγμή χρέη των Δήμων, ως ληξιπρόθεσμα, άρα και του Δήμου Δελφών, μηδενίζοντας ουσιαστικά το χρέος τους.
Ερχόμενοι στο σήμερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας χορήγησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Δελφών το συνολικό ποσό του χρέους του ανέρχεται στα 4.150.000 και περιλαμβάνει:
ενταλματοποιημένες υποχρεώσεις στο ταμείο
την οφειλή της πλατείας Θεάτρου
τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
πρόστιμα
μη επιλέξιμες δαπάνες έργων ΕΣΠΑ
την τελευταία δόση της οφειλής στην ΕΥΔΑΠ
Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται τα μη ενταλματοποιημένα που συνεχώς έρχονται στο Δήμο, τα Νομικά πρόσωπα, καθώς και τα μη συμβασιοποιημένα που οδεύουν προς τη δικαστική οδό, ενώ ταυτόχρονα, κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, στο ταμείο για «Γενικές Δαπάνες» χρήματα δεν υπάρχουν. Στο σημείο αυτό, βέβαια, τίθεται ως ερώτημα το πως ένας Δήμος «δημιουργεί» χρέος, πέραν των δικαστικών αποφάσεων που προκύπτουν, καθώς και των εκβάσεων σημαντικών υποθέσεων (πχ ΕΥΔΑΠ, πλατεία Θεάτρου), μιας και επί των μνημονιακών χρόνων στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε υπό ασφυκτική παρακολούθηση σχετικά με τα οικονομικά της.
Αναφορικά με το μείζον θέμα της πλατείας Θεάτρου, θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη από το 2014 και ως συνέπεια αυτού οι αντίδικοι προ λίγων ημερών προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου Δελφών μέχρι του ποσού των 965.000 . Επί της εξέλιξης ο Δήμος έχει ασκήσει τα κάτωθι ένδικα μέσα:
α. Προσωρινή διαταγή, προκειμένου να μην γίνει αυτόματη είσπραξη των χρημάτων μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής στις 10 Οκτωβρίου 2019, την οποία και κέρδισε.
β. Αίτηση αναστολής, η οποία εκδικάζεται στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να μην γίνει αυτόματη είσπραξη των χρημάτων, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ανακοπής το Φεβρουάριο του 2020.
γ. Αίτηση ανακοπής, η οποία έχει προσδιοριστεί για το Φεβρουάριο και η οποία θα καθορίσει αν θα γίνει άρση της δέσμευσης των λογαριασμών του Δήμου. Η απόφαση θα εκδοθεί σε έξι μήνες περίπου!
Εάν βέβαια στις 10 Οκτωβρίου 2019 (την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή) δεν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, αυτό θα σημαίνει αυτόματα και την είσπραξη των χρημάτων από την πλευρά του αντιδίκου (965.000 ) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Δήμο, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη Οικονομική κρίση. Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, στο πλαίσιο της πρόληψης κάθε πιθανού σεναρίου, προχωρήσαμε τάχιστα σε πλήρη εκκαθάριση όλων των έργων των παρελθόντων ετών, των προμηθειών και των λοιπών κωδικών του προϋπολογισμού μας. Κι αυτό γιατί επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο ώστε να μπορέσουμε να «λειτουργήσουμε» στοιχειωδώς την επόμενη μέρα σε κομβικούς τομείς του Δήμου μας (καθαριότητα, κίνηση οχημάτων κ.λ.π.).
Για όλα τα παραπάνω, από την πρώτη στιγμή, κινηθήκαμε σε δύο άξονες, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι τελικές αποφάσεις για το χειρισμό της πολυσύνθετης υπόθεσης της πλατείας Θεάτρου θα προκύψουν από την ανάλυση του συνόλου των Νομικών παραμέτρων και με συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου, ενώ φυσικά ο τελικός λόγος θα ανήκει στο κορυφαίο όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω, σχετικά με τα κακόβουλα δημοσιεύματα που τεχνηέντως προσπαθούν να «εμπλέξουν» το όνομά μου με ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν της υπόθεσης κατά την πρώτη αυτοδιοικητική μου θητεία (2011-2014) κατά την οποία διετέλεσα αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολεοδομίας, ότι ουδεμία διοικητική πράξη εκδόθηκε σχετική με την πλατεία Θεάτρου, ούτε μου ζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό, πέραν των στοιχείων που χορήγησα σε απάντηση σχετικής ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επί των έργων που αφαιρέθηκαν από τα Τεχνικά Προγράμματα του 2016-2017-2018 και 2019, θα πρέπει να σημειώσω πως ήταν σε αδράνεια καθώς δεν κατάφερε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να τα υλοποιήσει. Στο ερώτημα «τί θα γίνει επ’ αυτών;», όπως ανέφερα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν με ίδια μέσα, ενώ τα περισσότερα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» (πχ οι ράμπες ΑμεΑ και οι πυρασφάλειες των σχολείων). Τα υπόλοιπα, και πάντοτε σύμφωνα με το σχεδιασμό και την ιεράρχηση των Τοπικών Συμβουλίων και τις χρηματοδοτήσεις, θα ενταχθούν σε επόμενα Τεχνικά Προγράμματα.
Λογική συνέπεια όλων των παραπάνω είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το νέο έτος να συμπεριλάβει τα επείγοντα έργα και μόνο. Οι όποιες μελέτες θα γίνουν από την Τεχνική μας Υπηρεσία, καθώς φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να στελεχωθεί από πολύπειρους μηχανικούς, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις, αλλά και πληρωμές μελετών σε «δάνεια εμπειρία» εξωτερικών συνεργατών.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
οικονομικά θαύματα από «Τσάρους της Οικονομίας» δεν υπάρχουν. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει Λαϊκισμούς για τα έργα της κάθε Κοινότητας που θα αφαιρεθούν, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε όρθιοι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το Δήμο μας. Οι οφειλές, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι του Δήμου Δελφών και όχι μεμονωμένα της μίας ή της άλλης Κοινότητας.
Ως νέα Δημοτική Αρχή εκπονούμε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης Οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους ρεαλιστικούς άξονες και το οποίο θα αποτυπωθεί σύντομα στο νέο μας Προϋπολογισμό. Ως Δήμαρχος του Δήμου Δελφών, γνωρίζω πως δεν είμαι εδώ μόνο για τα εύκολα, αλλά κυρίως για τα δύσκολα που προέκυψαν ή θα προκύψουν στο μέλλον. Αποτελεί συνειδητή πολιτική μου απόφαση να πορεύομαι στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων με «όπλο» την αλήθεια, θέλοντας να είμαι χρήσιμος με πράξεις για τον τόπο μου και όχι αρεστός για τα λόγια μου. Ως τέτοιος εκλέχθηκα, ως τέτοιος θα συνεχίζω να πορεύομαι.
Με τιμή,
Παναγιώτης Α. Ταγκαλής
Δήμαρχος Δελφών

2 σχόλια:

  1. χρέος απο χρέος = χρέος ολα καλά λοιπον ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Δήμαρχε ως υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου δελφων οφείλατε να τα ξέρετε ολα αυτα
    και να μας τα πείτε πριν αναλάβετε.Στο ιδιο εργο θεατές λοιπον για μια ακόμη φορά.
    Ελπίζω να μας διαψεύσετε και να κάνετε εσείς τη διαφορά απο τους προηγούμενους.
    καλή Δύναμη γιατι πραγματικά τη χρειάζεστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή