Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ DEBATE ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ! - Αιτία η στροφή 180 μοιρών και η αιφνίδια άρνηση Παναγιωτόπουλου να συμμετάσχει στη διαδικασία.


Τα ερωτηματικά πολλά, ακόμα περισσότερη ωστόσο η ανησυχία για την ποιότητα, το ήθος και το ύφος του δημόσιου διαλόγου της προεκλογικής περιόδου.....

Δεν θα διεξαχθεί τελικά η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων στο Δήμο Δελφών. Ο λόγος της εξέλιξης αυτής βρίσκεται στην απόφαση-στάση του Δημάρχου Δελφών να υπαναχωρήσει εντελώς αιφνιδιαστικά και στο “πάρα πέντε” από τη δέσμευσή του να λάβει κανονικά μέρος στην τηλεμαχία, τη στιγμή που τα πάντα μέτραγαν αντίστροφα για μία πρωτοβουλία αυτή. Μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων, η οποία προοριζόταν να αποτελέσει την κορυφαία ίσως στιγμή της προεκλογικής περιόδου στο Δήμο Δελφών και μέσα από το δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων να φωτίσει το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες κάθε υποψηφίου και να βοηθήσει το εκλογικό σώμα στην Παρνασσίδα να σχηματίσει την πληρέστερη δυνατή γνώμη για την τελική του επιλογή στην κάλπη.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό, και γνωστό σε όλους ταυτόχρονα, είναι ότι η διαδικασία που θα ακολουθείτο ήταν ήδη συμφωνημένη ως τις τελευταίες της λεπτομέρειες, σε δύο συναντήσεις μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων αρκετές μέρες πριν το Πάσχα, στην οποία ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος είχε εκπροσωπηθεί από τον Αντιδήμαρχο Άρη Αγγελόπουλο, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις του στα πλαίσια άσκησης των δημαρχιακών του καθηκόντων δεν του είχαν επιτρέψει να παραστεί. Παράλληλα, η κοινή γνώμη ήταν με τη σειρά της πλήρως κατατοπισμένη για τον τρόπο υλοποίησης της τηλεμαχίας και τη διαδικασία, μέσα από τις αναφορές τόσο στις έντυπες όσο και στις ψηφιακές εκδόσεις των δύο εφημερίδων.
Η συγκεκριμένη επιλογή Παναγιωτόπουλου προξένησε έκπληξη, όπως ήταν φυσικό, σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους που θα έπαιρναν μέρος στο debate -πλην Λεοντίου, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε εξ αρχής δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμετάσχει λόγω της παρουσίας Δρακάκη στη διαδικασία και των σχέσεων που η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως έχει ο επικεφαλής της “Δελφικής Δημοκρατίας” με την Χρυσή Αυγή- αλλά και τα επιτελεία των εφημερίδων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ κι Εν Δελφοίς, οι οποίες ήταν και τα Μέσα υλοποίησης της διαδικασίας.
Επιπρόσθετα, δε θα πρέπει να παραλείψουμε να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό ότι οι δύο εφημερίδες, και οι φηφιακές τους εκδόσεις στο διαδίκτυο, είχαν κλείσει συνεργείο τεσσάρων καμερών, μοντέρ και φροντιστών, προκειμένου η διαδικασία να πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά standarts προδιαγραφών ποιότητας κι επαγγελματισμού, καταβάλλοντας μάλιστα και τις αναγκαίες προκαταβολές για το σκοπό αυτό.
Μετά και από την εξέλιξη αυτή, ενημερώσαμε τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους για την απόφαση Παναγιωτόπουλου και τους πληροφορήσαμε ότι πλέον επιλογή και των δύο εφημερίδων είναι να ματαιωθεί η πρωτοβουλία, καθώς πια αφυδατώνεται από μεγάλο μέρος από τη χρησιμότητά της, όταν σε αυτή θα απουσιάζει το θεσμικό πρόσωπο που άσκησε τη διοίκηση στο δήμο την τελευταία πενταετία, οπότε και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους ή τοποθετήσεων από τους υποψήφιους δημάρχους όσον αφορά στο σκέλος του απολογισμού της δημαρχιακής θητείας Παναγιωτόπουλου.
Την ανακοίνωση της απόφασής του να απόσχει από το debate προς τις δύο εφημερίδες ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος την βάσισε στην μη συμμετοχή και του Στάθη Λεοντίου, θεωρώντας ότι η απουσία ενός εκ των υποψήφιων δημάρχων θα καθιστούσε μη αντιπροσωπευτική την τελική σύνθεση του πάνελ.
Κυριότατα, εν τούτοις, επικαλέστηκε επιφυλάξεις για τις διαδικασίες και ότι τελούσε, όπως μας είπε, ανενημέρωτος για τον τρόπο υλοποίησης και διαδικασίας της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψήφιων, παρά το γεγονός ότι στις δύο συναντήσεις είχε εκπροσωπηθεί, όπως αναφέραμε από τον Άρη Αγγελόπουλο, και παρά τις εκτενείς αναφορές της εφημερίδας μας και της Εν Δελφοίς τόσο έντυπα όσο και διαδικτυακά. Τέλος, επικαλέστηκε και λόγους προσωπικής στρατηγικής και συμφέροντος κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή με γραπτή δημόσια ανακοίνωσή του.
Από εκεί και πέρα, και σε πρώτη φάση, τα ερωτηματικά αφθονούν για τη στάση αυτή του Δημάρχου Δελφών. Για ποιους λόγους δηλαδή αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση με τους ανθυποψηφίους του επιλέγοντας να αφήσει εαυτόν έκθετο σε μομφές από οπουδήποτε περί δειλίας, φυγομαχίας, αδυναμίας ή ότι έχει “κάτι να κρύψει” από τους δημότες και την κοινή γνώμη. Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο ίδιος πρώτος με πολλαπλές δημόσιες ανακοινώσεις του είχε ζητήσει debate, έστω κι αν η πρό(σ)κληση αυτή απευθυνόταν μόνο στον Π. Ταγκαλή, ενώ και στο δημοτικό συμβούλιο είχε δεσμευθεί απαντώντας στο Γ. Δρακάκη για τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου μεταξύ όλων των υποψηφίων.
Παράλληλα, εγείρονται επιπλέον προβληματισμοί  θεσμικού, πολιτικού και ηθικού χαρακτήρα. Όχι στο πρίσμα στενά της διεξαγωγής του debate, αλλά συνολικότερα για την ποιότητα, το ήθος και το ύφος του δημόσιου διαλόγου της προεκλογικής περιόδου, τα οποία δυστυχώς φαίνεται πια ότι καθορίζονται αποκλειστικά από προσωπικές προτεραιότητες και όχι από την πρόταξη του δημόσιου συμφέροντος μέσω του ανοικτού δημόσιου διαλόγου.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ DEBATE
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δελφών αναφέρει:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΗ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ»
Η εφημερίδα «Καθημερινή Φωκίδας» ενημερώνει τους δημότες μας για τη ματαίωση του λεγόμενου «debate» και επιρρίπτει την ευθύνη της ματαίωσής του στη δική μας άρνηση να συμμετάσχουμε.
Πράγματι από ημερών έχουμε ενημερώσει τους διοργανωτές αυτής της κοινής «τηλεοπτικής» συνέντευξης ότι, αφού εξετάσαμε προσεκτικά τις παραμέτρους που τίθενται, δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενός πραγματικού debate, διότι δεν υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός. Προκειμένου να έχει νόημα μια τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να εξασφαλίζεται μια σημαντική ζωντανή τηλεθέαση (της τάξης τουλάχιστον 40 – 50%), ώστε οι τηλεθεατές να κρίνουν αμέσως την εικόνα και τις θέσεις των υποψηφίων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προτεινόμενη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live-streaming), σ’ ένα κοινό εφημερίδας, που ελάχιστα έχει εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο τρόπο ενημέρωσης, θα συγκεντρώσει με βεβαιότητα ελάχιστη ζωντανή παρακολούθηση (εμείς εκτιμούμε εύλογα λιγότερο από 5% ή και πολύ παρακάτω…).
Αντιθέτως μια τέτοια κοινή συνέντευξη θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς κακοπροαίρετους (που δυστυχώς υπάρχουν…) εκ των υστέρων (μαγνητοσκοπημένα) να αξιοποιήσουν μεμονωμένα αποσπάσματα, με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν (δηλαδή για παραγωγή ψευδών εντυπώσεων) και αυτό θα είναι το κύριο, αν όχι το μοναδικό, τηλεοπτικό αποτέλεσμα αυτού του είδους debate.
Συνεπώς μόνο κακό θα κάνει στον πραγματικό δημόσιο διάλογο μια τέτοια στρεβλή διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, άνθρωποι που διαχειρίζονται τοπικά μέσα ενημέρωσης «δημοσιογραφούν» και είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων.
Συνεπώς, μολονότι τρέφουμε σεβασμό στο συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης (εφημερίδες «Καθημερινή Φωκίδας» και «Εν Δελφοίς»), δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κάτι που, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν εξασφαλίζει τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου