Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΟ ΟΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Ο ΒΙΚΤΩΡ ΣΑΜΠΩ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μας έχουν συνηθίσει στους ροκ τελικούς Κυπέλλου. Ο πρώτος ήταν αυτός του 1983 που απείλησε να κλείσει το νεοσύστατο ΟΑΚΑ για όλες τις ελληνικές ομάδες.....

Ελάχιστες ώρες απομένουν για τον έκτο τελικό στο Κύπελλο που θα αναμετρηθούν ΠΑΟΚκαι ΑΕΚ. Οι "Δικέφαλοι" θα συγκρουστούν για τρίτη συνεχόμενη σεζόν στο φινάλε της διοργάνωσης και το επιμέρους σκορ είναι 2-0 υπέρ των "ασπρόμαυρων".
Κόσμος, οπαδοί, φωνές και συνθήματα δεν θ' ακουστούν στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς πάρθηκε η απόφαση ο τελικός να παρακολουθηθεί από δημοσιογράφους (σε δημοσιογραφικά που θυμίζουν φρούριο), συγγενείς και προσκεκλημένους.
Γνωρίζατε, ότι ο πρώτος τελικός ελληνικών ομάδων στο ΟΑΚΑ ήταν μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ; Και οι συνέπειες ήταν μεγάλες, διότι προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια;

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα διαδραματίστηκαν στις 29 Ιουνίου 1983, εκείνο το βράδυ που φορείς της πολιτικής και του αθλητισμού θέλησαν να κλείσουν το "Σπύρος Λούης" για τις ελληνικές ομάδες, μια για πάντα!
Για γιορτή μπροστά στα μάτια περίπου 72.240 οπαδών (ρεκόρ) είχε αρχίσει να γίνει ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ το 1983, αλλά εν τέλει το ΟΑΚΑ και ο περιβάλλων χώρος του μετατράπηκαν σε ρινγκ που φιλοξένησε κιτρινόμαυρους, ασπρόμαυρους και αστυνομία σε μία μάχη πολλών ωρών και με μπόλικες ζημιές, εκατομμυρίων δραχμών, τότε.


Οι "Δικέφαλοι", λοιπόν, ήταν οι πρώτες ελληνικές ομάδες που αναμετρήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, στις 29 Ιουνίου του 1983. Τα ποδοσφαιρικά εγκαίνια, πάντως, στο νεόχτιστο γήπεδο στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία, άπαντες έκαναν ποδαρικό με το αριστερό. Η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο που όπως έγραφε ο Τύπος την εποχή εκείνη, οι αρμόδιοι σκεφτόντουσαν να απαγορεύσουν σε ελληνικές ομάδες να παίξουν ξανά στο ΟΑΚΑ. Να είναι  δηλαδή το νέο στάδιο διαθέσιμο μόνο για ματς Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εθνικής.

Δύσκολο το έργο των διαιτητών Αντώνη Βασσάρα (Θεσσαλονίκης) και  των Κουναλάκη, Γερμανάκου (Βοηθών).

Εκείνο το βράδυ, ο ΠΑΟΚ είχε πολλά παράπονα από τις αποφάσεις
ΚΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Τα επεισόδια που συνέβησαν μεταξύ των οπαδών έβαλαν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή της αναμέτρησης. Μάλιστα, είχε ληφθεί η απόφαση να μην γίνει το παιχνίδι, αλλά επενέβησαν οι αρχηγοί ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ο Γιώργος Κούδας πήρε πρώτος το μικρόφωνο και είπε τα εξής λόγια:
"Φίλαθλοι, σεβαστείτε την ελληνική φυλή και διαφυλάξτε το Στάδιο" και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Βλάχος, από τη δική του μεριά φώναξε: "Αποδείξτε το φίλαθλο πνεύμα που σας διακρίνει και σεβαστείτε το Στάδιο που ανήκει σε όλους μας", Βέβαια, παρότι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε δεν έλειψε το ξύλο ενδιάμεσα.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν τον τίτλο
Εικόνες από τ' αποδυτήρια της Ένωσης με ποδοσφαιριστές και παράγοντες να γιορτάζουν
Ο τελικός ολοκληρώθηκε με πολλά παράπονα από τους "ασπρόμαυρους", ειδικά για τη φάση του 38'. Ο Κωστίκος σκόραρε, ο διαιτητής Αντώνης Βασσάρας υπέδειξε οφσάιντ και η απόφαση αυτή μετατράπηκε σε... καμπανάκι του μποξ για τους οπαδούς στις κερκίδες. Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα.
Ο ντροπιαστικός απολογισμός έγραψε: 13 τραυματίες, 40 συλλήψεις, 3.000.000 δραχμές ζημιές, μπλοκαρισμένα έσοδα από τα εισιτήρια για να πληρωθούν τα σπασμένα και άλλα πολλά, ιδιαιτέρως ελληνικά.
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0 (ημίχρονο: 1-0) 
Τετάρτη 29 Ιουνίου 1983 
Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο
Εισιτήρια: 72.240 
Σκόρερ: Μαύρος (27' σουτ), Βλάχος (80' σουτ)
Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Βοηθοί: Κουναλάκης, Γερμανάκος
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (65' Pάντoνιτ), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

Επιμέλεια: Μάνος Ναβροζίδης                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου