Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Μηχανή του Χρόνου: «Φιλοποίμην Φίνος – Από το εκτελεστικό απόσπασμα στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ» – (α΄μέρος) - ΒΙΝΤΕΟ


2η εκπομπη Β κυκλος  «Φιλοποίμην Φίνος – Από το εκτελεστικό απόσπασμα στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ»

Τη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, ....
που ταύτισε το όνομά του με τον ελληνικό κινηματογράφο, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, περιγράφεται το δύσκολο κινηματογραφικό ξεκίνημα του Φίνου μέσα στην Κατοχή, που ενθουσίασε το κοινό, παρά την πείνα και τις κακουχίες.

Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως κινηματογραφιστής επικαίρων.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος εντόπισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό από την απελευθέρωση και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί, το οποίο τράβηξε με την κάμερά του ο Φίνος και άλλοι κινηματογραφιστές.

Ο Φίνος είχε πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Τζέλλα που τη γνώρισε όταν ήταν τραγουδίστρια. Η σχέση τους στην αρχή είχε περιπέτειες, αλλά τελικά κατέληξαν μαζί.
Μετά τα Δεκεμβριανά, όταν η κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να εξομαλύνεται, ο Φίνος επέστρεψε στην εταιρεία και την περίοδο εκείνη μαζί με τον Γιώργο Τζαβέλλα αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο, τον οποίο προέτρεψε να γίνει σκηνοθέτης, γύρισαν τις πρώτες επιτυχίες.

Στην εκπομπή μιλούν ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, η συγγραφέας και βιογράφος του Φίνου Μαρικαίτη Καμβασινού, η θεατρική συγγραφέας Μάρω Μπορδάκου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου