Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Έργο Άρδευσης του Ελαιώνα και Διαχείριση Χειμάρρων


Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΕΙΜΜΑΡΩΝ

Προς: Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
κ. Κώστα Μπακογιάννη

Κύριε Περιφερειάρχα,....


Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας κ. Κατσαγούνος Ευάγγελος πρόσφατα, δήλωσε δημόσια πως υπάρχει πρόβλημα με το έργο της άρδευσης του Ελαιώνα της Άμφισσας. Ωστόσο σε προηγούμενο ερώτημα  μας, φρόντισε να μας καθησυχάσει για την πορεία του, για την οποία ουδεμία πρόοδο εργασιών έχουμε διαπιστώσει. Αντίθετα, η απραξία, οι κακοτεχνίες, η εγκατάλειψη, προκάλεσαν στους υπό κατασκευή χώρους, αλλά και στο ΗΔΗ κατασκευασμένο τμήμα του έργου, μεγάλες βλάβες, (σπασμένες σωληνώσεις, απόφραξη στις αρδευτικές εξόδους,  μπαζώματα από φερτές ύλες των χειμάρρων κλπ) .
Οι περισσότερες έξοδοι νερού έχουν κυριολεκτικά θαφτεί!
Η εταιρεία έχει αποχωρήσει, η δομή των ελαιοκτημάτων έχει αλλοιωθεί, η αγροτική οδοποιία έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ούτε η αντιπυρική προστασία, και ο Δελφικός Ελαιώνας έχει αφεθεί με τους ελαιοκτηματίες μαζί, στην μοίρα του.

Κύριε Περιφερειάρχα,

  • Ποιος θα αποκαταστήσει τις βλάβες τόσο στο ήδη κατασκευασμένο τμήμα του έργου όσο και στον ελαιώνα;

Επί πλέον, ο αρχαίος ιστορικός ελαιώνας της Άμφισσας αρδευόταν επί αιώνες από τα νερά των βροχοπτώσεων με την παραδοσιακή μέθοδο των «λαχειδιών» και την τοποθέτηση «δεμάτων» ως ασφαλή προσχώματα για την διάσπαση της ορμής των υδάτων από τους ορεινούς όγκους στα πρανή των χειμάρρων. Έτσι ο μεγάλος όγκος του νερού, προκειμένου να εκτελείται η άρδευση εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δεν καταστρέφει τα ελαιοκτήματα ούτε τα μπαζώνει καταλήγοντας στην θάλασσα, όπως συμβαίνει τώρα.

  • Ποιες ενέργειες προβλέπονται από πλευράς της Περιφέρειας;
  • Υπάρχει σχέδιο για καθαρισμό των αυλάκων από τα μπάζα, τοποθέτησης «δεμάτων» στους χειμάρρους και αποκατάστασης του έργου;
  • Σε ποιο χρονικό προγραμματισμό αναφέρεται η μέριμνά σας για τον ελαιώνα;

ΛΑΜΙΑ 28.02.2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

ΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου