Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Παλασσοπουλείων Αγώνων το Ανάγνωσμα. Α'.


Παναγιώτης Δημάκης
Στούς Αθλητικούς αυτούς αγώνες , πού ξεκίνησαν με νεανική ορμή και όραμα, στά τέλη τής δεκαετίας τού 1950, και παρήκμασαν στα τέλη τού αιώνα, έχω αναφερθεί πολλές φορές και παρέλκει η αναφορά στα αίτια και αιτιατά, πού γίνεται ανούσια και βαρετή. .....

Όμως αισθάνομαι χρέος βαρύ, να αναφερθώ στον εμπνευστή και πρωτεργάτη, αείμνηστο και διακεκριμένο τέκνο τής Ελατείας, στρατηγό Σπύρο Παλασσόπουλο, ο οποίος, συνέδραμε καθ όλη την διάρκεια τού βίου του, με κάθε τρόπο ηθικό, οικονομικό και υποστηρικτικό, να δρομολογηθούν, να διεξαχθούν και να αναγνωριστούν, από περιφερειακοί αγώνες, σε Πανελλήνιους, υπό τήν αιγίδα τού ΣΕΓΑΣ. Φυσικά υπήρξαν και άλλοι πολλοί, πού εργάστηκαν τότε αφιλοκερδώς, με φιλοτιμία και αφοσίωση , για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, αλλά κανείς τιμά πρώτα, τούς απελθόντες από τον μάταιο τούτο κόσμο και ξεχωριστά, τον στρατηγό Σπύρο Παλασσόπουλο, ο όποιος ώς ανώτατος αξιωματικός, δεν εδίστασε να περιφέρει το πηλήκιο του, στούς αυτοσχέδιους υπαίθριους ΑΘλητικούς αγώνες, στα Εξωκλήσια τής Ελατειας τήν Άνοιξη, ώς επαίτης, για να συγκεντρώνει, από τούς πανηγυριστές μικροποσά, τα οποία " απόσωνε " εξ ιδίων γενναία, για να τα διανείμει, ώς κίνητρα, βραβεία, στούς νικητές. 
Μια πράξη υψηλού συμβολισμού, πού δέσμευε οριζόντια, τούς παρευρισκόμενους πολίτες, να μετέχουν και στην ιδέα και στα δρώμενα. 
Αυτή η ακριβή και σπάνια καταληπτή, πρωτοβουλία, πού θέτει όλους μας υπό κρίσιν προσφοράς, όπως η εκκλησιαστική δισκοφορία, να μετέχουν όλοι, έστω κατά το ελάχιστον, πού αποβαίνει μελλοντικά, ώς το μέγιστον, πρέπει να τού πιστωθεί, να τού αναγνωριστεί και σάν ιδέα και σάν πρακτική.
Τήν προσφορά του, συμπλήρωσε με διαθήκη, με τήν οποία εκχώρησε, ολόκληρη τήν περιουσία του, στον Δήμο Ελατείας, για τήν κατασκευή αθλητικού Κέντρου. 
Η προτομή του, κοσμεί τήν Άνω Πλατεία Αγίου Δημητρίου. Ο αείμνηστος και μακάριος, συμπολίτης μας, πού πολύ αγάπησε τον Αθλητισμό και τήν Ελάτεια εμπράκτως, απεικονίζεται στήν φωτογραφία αυτή, να απονέμει ο ίδιος, τα έπαθλα -βραβεία τών αγώνων, ένστολος. 
Προσκυνούμε τήν μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.