ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η περιφερειακή σύσκεψη  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, που έγινε στη Λαμία, είχε χαρακτήρα φιέστας και ήταν προσχηματική, μια και αποσκοπούσε να δικαιολογήσει την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου, που επεξεργάζεται τις αλλαγές στο  νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ......

Συμφωνούσαν και συμφωνούν με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Με την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του νόμου, που καθορίζει την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Στις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα, στη λογική τού «Θέλεις υπηρεσίες από το Δήμο; Πλήρωσε, για να έχεις ». Στο Δήμο επιχειρηματία. Στο να είναι οι Δήμοι μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.
Διαφώνησαν στη διανομή των ρόλων στα πλαίσια της άσκησης της αντιλαϊκής εξουσίας.
Η ΚΕΔΕ ήθελε περισσότερη εξουσία και ελευθερία κινήσεων. Δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική, γιατί – τάχα -  δυσκολεύει την λειτουργία του Δήμου. Βάζει θέμα βελτίωσης των αμοιβών των στελεχών της Τοπικής Διοίκησης.
Ψιθυρίζουν κάποιες διαμαρτυρίες για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, αλλά δεν διαφωνούν με την κατεύθυνση της Ε.Ε. και της κυβέρνησης να αναζητήσουν πόρους από το λαό. Με την πώληση των υπηρεσιών τους σε αυτούς που τις χρειάζονται.
Καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε, καθαρά και ξάστερα, αυτές τις λογικές. Υπογραμμίσαμε πως η διαφωνία Κυβέρνησης και ΚΕΔΕ  είναι για ζητήματα νομής της εξουσίας. Δεν αφορά τον λαό και τις ανάγκες του.
Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να ξαναθυμίσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.
****************************

Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τη συναίνεση της Ν.Δ. και την έμμεση συνηγορία ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ και του τότε Συνασπισμού.

Tο ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης την είχαν απορρίψει, διότι είναι αντιδραστική ως προς το περιεχόμενό της και εχθρική για το λαό.

Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν γίνονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπούν να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων,  τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους.  Για να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, η διαχείριση της ακραίας φτώχιας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της καπιταλιστικής ευρωενωσιακής πολιτικής. Για αστικούς εκσυγχρονισμούς «δοκιμασμένους» ήδη από χρόνια στις χώρες της Ε.Ε. και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Ο «Καλλικράτης» ενδυνάμωσε τις διοικητικές κατασταλτικές λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών.

Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες συνοδεύτηκε από τους εμπνευστές της με την ψευτιά  ότι θα βοηθήσει να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα αφού είναι «πιο κοντά στον πολίτη»! 

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι  ο δρόμος που διεύρυνε τη φοροληστεία των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας,  του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% σήμερα και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των Δήμων στο αιματηρό για το λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές.  

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η Τοπική Διοίκηση άνοιξε νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας.

Συνεχίστηκε αμείωτα ο περιορισμός κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Φούντωσε και ανθίζει η απασχολησιμότητα και η λεγόμενη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Μειώθηκε κατακόρυφα το μόνιμο προσωπικό.

 Συρρικνώθηκαν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και υποκαθίστανται από ευκαιριακές δομές με την εμπλοκή ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργολάβων κλπ.  

Τα μεγάλα λόγια περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας, περί λαϊκής συμμετοχής και έλεγχου από τα κάτω στην βάση τάχα της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αιρετότητας των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, είναι το «χρυσωμένο χάπι», των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν.

 Πρόκληση είναι και η μνημονική κατεύθυνση περί «αποπολιτικοποίησης της κρατικής και τοπικής διοίκησης» που υλοποιείται σήμερα με τις κυβερνητικές πολιτικές για την λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, το Μητρώο των ανώτερων στελεχών για τη διάθρωση κρατικής και τοπικής διοίκησης. Και έχουν στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου διαπερνά έναν προς ένα και όλους μαζί τους φορείς του κράτους και τους προϋπολογισμούς τους .

Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο, που λειτουργεί υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα με το ποιος είναι στο τιμόνι της διαχείρισης. Ήταν, είναι και θα είναι κατασταλτικός κατά βάση μηχανισμός που σκοπός και αποστολή του είναι να εξασφαλίζει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίσταση χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο.

 Τα 7 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε τοπική και κρατική διοίκηση έτρεξαν με βιαιότητα.
 Το σύνολο των αστικών κομμάτων και των στελεχών τους στο τοπικό επίπεδο συνέδραμαν στην εδραίωση τους.
ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ λειτούργησαν ως θεσμικά όργανα του κράτους και των κυβερνήσεων. Οδήγησαν και έντυσαν με επιστημονικότητα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Το πλαίσιο που σήμερα επεξεργάζονται και προβάλλουν ενιαία Κυβέρνηση, ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ ως αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και που στηρίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η πλειοψηφία της ΠΟΕ–ΟΤΑ (μέσω και των εργασιών της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο Υπ. Εσωτερικών) βαθαίνει τον αντιδραστικό ρόλο της Τοπικής Διοίκησης. 

Οι φορείς της, Δήμοι και Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοι τους εξοπλίζονται με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Για να έχουν πιο  ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην περιφέρεια, να κάνουν «πιο ελκυστικό» το χώρο για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Γι’ αυτό και οι αλλαγές  εστιάζουν στην :
ü    Μεγαλύτερη συγκέντρωση  πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) σε  έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
ü     Ληστρική αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. 
ü     Πάρα πέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας(ΜΚΟ-ΚΟΙΝΣΕΠ-Δίκτυα και Συνεταιρισμούς πρόσωπων κλπ) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της Τοπικής Διοίκησης.  
ü    Σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης(πχ  ο ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά κλπ) στην ενδυνάμωση της φοροεισπρακτική της λειτουργίας με το επιχείρημα  της  «οικονομικής αυτοτέλειας».  

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση και απορρίπτουν και τον παλιό και την επιχειρούμενη «αναθεώρηση» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. 

Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

 Για αυτό το λόγο και η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές σε κράτος και τοπική διοίκηση για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερικά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την  οργάνωση της πάλης για την συνολική ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου και Ε.Ε.    
Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και το λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.
Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό  σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.  Μπορεί να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.
Με αυτή τη γραμμή στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. 
Με αυτή τη θέση που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, το ΚΚΕ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές.
Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, που υπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους των λαϊκών νοικοκυριών. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον παραμένει στο απυρόβλητο η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία και την κοινωνία.
Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων προϊόντων, η διευρυμένη φτώχεια και ανεργία, τα τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Το ΚΚΕ καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειά αντιλαϊκής πολιτικής.

Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των ανατροπών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο στενά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και κινητοποιήσεις.

·                     ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»!
·                     ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
·                     ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ (ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ) ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
·                     ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
·                     ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
·                     ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
·                     ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΕΙΣΜΟΥΣ - ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.
·                     ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΛΠ.ΛΑΜΙΑ   20/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Για τους αναγνώστες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ