Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Χάνι Γραβιάς: Νέα προσπάθεια για εκμετάλλευση από ιδιώτη, με έσοδα για το Δ.Δελφών 150€ το μήνα και 15% επί των εισιτηρίων

Χάνι Γραβιάς: Νέα προσπάθεια για εκμετάλλευση από ιδιώτη, με έσοδα για το Δ.Δελφών 150€ το μήνα και 15% επί των εισιτηρίων.....

Αυτή είναι με 2 λόγια η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 14ης Σεπτεμβρίου 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της ορθής εκμετάλλευσης του κτιρίου διαρκεί αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011, όταν κι έκλεισε.


Θυμηθείτε σχετικά θέματα του AmfissaPress:
Αντιγράφουμε από το πρακτικό του δημοτικο'υ συμβουλίου 14/9/2016:

Εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα ο κ. Νικόλαος Μολιώτης, Αντιδήμαρχος, είπε τα εξής:

1. Ιστορικό
Το «Χάνι της Γραβιάς» είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της δόξας του Ελληνικού Έθνους. Η μάχη που έγινε σε αυτό την 8η Μαΐου 1821 σηματοδότησε την έναρξη και την πορεία του αγώνα της εξέγερσης των Ελλήνων.
Το σημερινό πλινθόκτιστο κτιριακό συγκρότημα του Χανίου αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού Χανίου της Γραβιάς. Κατασκευάστηκε το 1998 σε δημοτικό χώρο έκτασης 3.606 τ.μ. και αφορά κτίσμα 187 τ.μ. (κυρίως κτίσμα 147 τ.μ., βοηθητικοί εκθεματικοί χώροι 40 τ.μ.). Στον περίβολο χώρο το έτος 2010 κατασκευάστηκε ισόγειο κτίριο 48,45 τ.μ., ως χώρος υποδοχής και εκδοτηρίου εισιτηρίων.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποβλέποντας στην καθημερινή λειτουργία του ανωτέρω συγκροτήματος και τον προσπορισμό εσόδων για τον Δήμο από την εκμετάλλευσή του, ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2011 την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη επαγγελματία μετά από πλειοδοτική δημοπρασία για χρονική διάρκεια 9 ετών και τιμή εκκίνησης μισθώματος 50 € τον μήνα.
Η ανωτέρω απόφαση της εκμίσθωσης ενεργοποιήθηκε μετά από 3 χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα η δημοπρασία έγινε τον μήνα Αύγουστο του 2014, δηλαδή τον τελευταίο μήνα της θητείας της, αν και γνώριζε ότι από τριμήνου είχε εκλεγεί άλλη Δημοτική Αρχή. Ως πλειοδότης του έργου και μοναδικός συμμετέχων στη δημοπρασία, ανακηρύχθηκε η εταιρεία «FOKIS LTD – Γ. Μούρτου ΕΠΕ» με ετήσιο μίσθωμα 612 €.
Στο μεταξύ διάστημα αυτών των τριών ετών και συγκεκριμένα το έτος 2013 είχε αποφασιστεί να γίνουν έργα συντήρησης και επέκτασης του Χανίου από ίδιους πόρους του Δήμου ύψους 113.000 €. Τα έργα αυτά αφορούσαν στη συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου αλλά κυρίως στη μετατροπή του χώρου υποδοχής και εκδοτηρίου σε χώρο αναψυκτηρίου και εστίασης, με την προέκταση του υπάρχοντος κτιρίου, κατασκευή κουζίνας, βεράντας, τουαλετών και λοιπών προσθετικών εργασιών. Δηλαδή, στην ουσία, θα δημιουργείτο στον χώρο υποδοχής ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ως νέα Δημοτική Αρχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας από 1/9/2014, δεν προχωρήσαμε στην υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης με την πλειοδότρια εταιρία ούτε εκτελέσαμε το προγραμματισμένο έργο, για τους πιο κάτω ιδιαίτερους λόγους:
  • Θεωρούμε την όλη διαδικασία της δημοπρασίας πρόχειρη και αμφιλεγόμενη, γιατί έγινε σε χρόνο ύποπτο, χωρίς πλήρη δημοσιότητα και χωρίς τη συμμετοχή ευρύτερου επενδυτικού κύκλου, θέματα που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας.
  • Θεωρούμε υπερβολική τη δαπάνη των έργων ύψους 113.000 € που καλείτο να καταβάλει ο Δήμος από ίδιους πόρους, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί με ευτελές μίσθωμα ο πλειοδότης.
  • Θεωρούμε απαράδεκτη την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στους χώρους του συγκροτήματος, αλλοιώνοντας έτσι την ιστορική του φυσιογνωμία.
Μετά την άρνηση του Δήμου να υπογράψει την μισθωτική σύμβαση, ο πλειοδότης στράφηκε κατά του Δήμου Δελφών με ασφαλιστικά μέτρα, για τα οποία εκδόθηκε η με αριθμό 57/ΑΣΦΜ/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας, η οποία δικαιώνει τον Δήμο Δελφών.
Αντί των προταθέντων ανωτέρω έργων, η νέα Δημοτική Αρχή έκρινε ότι είναι ανάγκη να γίνουν τα παρακάτω μικροέργα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του «Χανίου» και συγκεκριμένα:
  • Συντήρηση της εξωτερικής τοιχοποιίας των κτιρίων με μονωτικό υλικό και επισκευή τμήματος τοιχοποιίας περίφραξης, το οποίο έχει καταρρεύσει. Ύψος δαπάνης 22.016,63 € από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ 2015. Οι εργασίες του έργου έχουν αρχίσει και πρόκειται να περαιωθούν έως τα μέσα μηνός Οκτωβρίου τ.ε.
  • Προμήθεια οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τις ανάγκες προβολών στο «Χάνι», προς ενημέρωση των επισκεπτών, στην ελληνική και σε 4 ξένες γλώσσες, ύψους δαπάνης 4.116,80 € από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ 2016. Το έργο έχει αποπερατωθεί.

2. Γνωμοδότηση Τοπικού Συμβουλίου Τ.Κ. Γραβιάς
Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά την πρόσκληση του κ. Δημάρχου, έλαβε τη με αριθμό 4/9/3.6.2016 απόφασή του, στην οποία δεν γνωμοδότησε, με το παρακάτω σκεπτικό:
«Προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε χωρίς να υπάρξει αργότερα κάποιο νομικό – διαδικαστικό πρόβλημα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως αν έχει ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση και η διαδικασία για την ανάθεση – εκμίσθωση του Χανίου σε συγκεκριμένο ιδιώτη και με ποια απόφαση πιστοποιείται αυτό»
Σημειώνουμε ότι ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος παραβρέθηκε στη Συνεδρίαση, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τόσο για την απόφαση της Ο.Ε. που ανακαλεί την πραγματοποιηθείσα δημοπρασία, όσο για το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο πλειοδότης.

3. Προτάσεις
Ο Δήμος Δελφών, έχοντας στη διάθεσή του ένα τέτοιο ιστορικό μνημείο, το οποίο υπερβαίνει τον τοπικό χαρακτήρα και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, σημείο αναφοράς για τον Δήμο και για τους πολίτες του, το δεύτερο πιο σημαντικό μετά τον ιερό χώρο των Δελφών, θα πρέπει να βρει τους καλύτερους και αποδοτικότερους τρόπους για την αξιοποίησή του. Γι αυτό θα πρέπει:
  • Να εξασφαλίσει την καθημερινή λειτουργία του με πλήρες ωράριο κυρίως δε τα Σαββατοκύριακα , τις αργίες και τις εορτές γιατί τότε υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης επισκεπτών, τουριστών και μαθητών Σχολείων.
  • Να αυξήσει την επισκεψιμότητά του με την προσέλκυση ευρύτερου κοινού προβάλλοντας και διαφημίζοντας την ιστορικότητά του χώρου με εκδηλώσεις και παραστάσεις που θα εντάξει στο πρόγραμμα των ιστορικών εκδηλώσεών του..
  • Να εξασφαλίσει τους πόρους για τη λειτουργία και συντήρηση των χώρων.
  • Οποιαδήποτε δραστηριότητα αναπτυχθεί στους χώρους του συγκροτήματος, να μην αλλοιώνει την ιστορική φυσιογνωμία του.
Με τις σημερινές συνθήκες, της ανεπάρκειας προσωπικού και της έλλειψης σχετικών πόρων, είναι δύσκολο ο Δήμος από μόνος του να λειτουργήσει το ιστορικό αυτό μνημείο, διασφαλίζοντας τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Για τους λόγους αυτούς εκτιμούμε και προτείνουμε τη μίσθωση των εγκαταστάσεων με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται επαρκώς και προσηκόντως το δημοτικό συμφέρον. Εισηγούμαστε την εκμίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές αντιστοίχων επιτηδευμάτων και ειδικοτήτων, κατά προτίμηση από την περιοχή, που θα μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας του μνημείου. Να προχωρήσουμε στη διενέργεια φανερής πλειοδοτικής διαδικασίας, όπως ο Νόμος ορίζει, με διαφανείς διαγωνιστικές διεργασίες, πλήρη δημοσιότητα και δίνοντας επαρκή χρόνο για διαβούλευση.
Προτείνουμε επίσης να παρέχεται η δυνατότητα στον μισθωτή να εκδίδει εισιτήρια στα πλαίσια της μίσθωσης των εγκαταστάσεων, για την επωφελέστερη αξιοποίησή του, υπό τον όρο να αποδίδει ποσοστό 15% επί της αξίας των εισιτηρίων στον εκμισθωτή Δήμο Δελφών.

4. Εισήγηση
Λαβόντες υπόψη όλα τα ανωτέρω, εισηγούμαστε
1. Να εγκριθεί η εκμίσθωση του αναφερομένου λεπτομερώς κτιριακού συγκροτήματος του «Χανίου της Γραβιάς», που βρίσκεται στην Τ.Κ. Γραβιάς, σε ιδιώτες επενδυτές, φερέγγυους, αντιστοίχων επιτηδευμάτων και ειδικοτήτων, ικανών να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του μνημείου, σύμφωνα με τους ανωτέρω προτεινόμενους όρους, μετά από φανερή πλειοδοτική δημοπρασία κατά τις διατάξεις του άρθρου 192 του Δ.Κ.Κ. (Ν. 3463/2006) καθώς και αυτές του Π.Δ. 270/1981.
Προτείνεται χρόνος μίσθωσης τα δέκα (10) έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα δύο (2) έτη.
Προτεινόμενο μίσθωμα – τιμή εκκίνησης πρώτης προσφοράς το ποσό των 1800 € ετησίως, ήτοι 150 € μηνιαίως.
Παρέχεται η δυνατότητα στον μισθωτή να εκδίδει εισιτήρια, στα πλαίσια της μίσθωσης των εγκαταστάσεων του Χανίου, για την επωφελέστερη αξιοποίησή του, υπό τον όρο να αποδίδει ποσοστό 15% επί της αξίας των εισιτηρίων στον εκμισθωτή. Δήμο Δελφών που θα καταβάλλεται μετά του μηνιαίου μισθώματος εκάστου μισθωτικού μηνός, ώστε να διασφαλιστούν για τον Δήμο Δελφών περαιτέρω έσοδα που προσιδιάζουν στην επισκεψιμότητα, την εμβέλεια και την ιστορική εν γένει αξία του ιστορικού μνημείου του Χανίου της Γραβιάς.
2. Η απόφαση να διαβιβαστεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1ε του Ν. 3852/2010 και του Π.Δ. 270/1981.
Στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση
Α.ΜΑΝΑΝΑΣ (Δ.Σ.)
Αναφερόμενος στο θέμα το χαρακτήρισε υποκρισία της σημερινής δημοτικής αρχής, καθόσον ακύρωσε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τον προηγούμενο διαγωνισμό, του οποίου το τίμημα ενοικίασης ήταν στα 50 € μηνιαίως, και επαναδημοπρατεί το Χάνι στη βάση των 150 € ως τιμή εκκίνησης, και ότι "κοστολογεί την ιστορικότητα του μνημείου" στο ποσό αυτό. Επίσης, εκδήλωσε τον προβληματισμό του για το αν θα φτάνει στο ταμείο του Δήμου το ποσό που αναλογεί από την εκκαθάριση των εισιτηρίων, βασίζοντας το σκεπτικό του στο πώς θα μπορέσουν να ελέγξουν τον ιδιώτη. Και συνεχίζοντας είπε χαρακτηριστικά: «Το 2011 η τότε δημοτική αρχή έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστούν κάποια έργα. Πολιτική βούληση ήταν και τότε, όπως είναι και σήμερα να πάτε σε άλλο διαγωνισμό. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις κρίθηκαν απαραίτητες για να πάρει άδεια. Χωρίς τουαλέτες και τουαλέτα ΑΜΕΑ δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί. Να δούμε λοιπόν τώρα αν θα πάρει άδεια. Εσείς θα την δώσετε. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τώρα έπεσαν οι μάσκες. Οι λόγοι που ακυρώσατε την διαδικασία και την επαναλαμβάνετε είναι πια καθαροί. Ακυρώσατε την διαδικασία για να το λειτουργήσετε εσείς και είδαμε πως το λειτουργήσατε. Και είναι σαφές κ. Γεωργίου και κ. Μολιώτη ότι εσείς δεν σέβεστε την ιστορικότητα του χώρου».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Εξέφρασε την απορία του για τα λεγόμενα του κ. Μανανά. Και είπε χαρακτηριστικά: «Αν κατάλαβα καλά μας εγκαλείτε γιατί το ανοίξαμε και το λειτουργήσαμε. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι δεν ήρθε ούτε ένα λεωφορείο που να μην εξυπηρετηθεί. Μπορεί να μην του εξασφαλίσαμε τη λειτουργία που θα άρμοζε, αλλά το κρατήσαμε ανοιχτό. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν θα το παραχωρήσω σε ιδιώτη. Ακόμη και χωρίς καθόλου τίμημα θα το δίναμε, αν ξέραμε ότι μπορεί να το λειτουργήσει σωστά και θα προσφέρει πολλά οφέλη στη τοπική κοινωνία». Συνεχίζοντας είπε ότι θέλει να πάει σε δημοπρασία με όρους διαφάνειας και ευρείας δημοσιότητας και χαρακτήρισε μεγάλο «ολίσθημα» της πρώην δημοτικής αρχής, που προχώρησε τον Αύγουστο του 2014 εσπευσμένα στην υλοποίηση της απόφασης του 2011. Και αυτό που αποφασίστηκε να δοθεί το 2011 και είχε ψηφίσει και ο ίδιος, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που πήγε να δοθεί το 2014 με συνοπτικές διαδικασίες.
Αποκαταστάθηκαν κάποια πράγματα που θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνουν, μεταξύ των οποίων και το οπτικοακουστικό υλικό και συνεχίζεται. Αυτό που θέλουμε είναι να μην γίνει καφε- μπαρ ή αναψυκτήριο, αλλά η κύρια σύνδεσή του να είναι με το τουριστικό προϊόν του Δήμου.
Το Συμβούλιο αφού άκουσε τον Αντιδήμαρχο και έχοντας υπόψη του την προαναφερόμενη νομοθεσία και στοιχεία, τηνπαρατήρηση του ΔΣ κ. Ι.Γεωργίου, να εξαλειφθεί ο όρος που αναφέρεται στο ποσοστό 15% επί των εισιτηρίων, μετά από διαλογική συζήτηση,

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία
1. Εγκρίνει την εκμίσθωση του αναφερομένου λεπτομερώς κτιριακού συγκροτήματος του «Χανίου της Γραβιάς», που βρίσκεται στην Τ.Κ. Γραβιάς, σε ιδιώτες επενδυτές, φερέγγυους, αντιστοίχων επιτηδευμάτων και ειδικοτήτων,ικανών να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του μνημείου, σύμφωνα με τους ανωτέρω προτεινόμενους όρους, μετά από φανερή πλειοδοτική δημοπρασία κατά τις διατάξεις του άρθρου 192 του Δ.Κ.Κ. (Ν. 3463/2006) καθώς και αυτές του Π.Δ. 270/1981.
Προτείνεται χρόνος μίσθωσης τα δέκα (10) έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα δύο (2) έτη.
Προτεινόμενο μίσθωμα – τιμή εκκίνησης πρώτης προσφοράς το ποσό των 1800 € ετησίως, ήτοι 150 € μηνιαίως.
Παρέχεται η δυνατότητα στον μισθωτή να εκδίδει εισιτήρια, στα πλαίσια της μίσθωσης των εγκαταστάσεων του Χανίου, για την επωφελέστερη αξιοποίησή του, υπό τον όρο να αποδίδει ποσοστό 15% επί της αξίας των εισιτηρίων στον εκμισθωτή. Δήμο Δελφών που θα καταβάλλεται μετά του μηνιαίου μισθώματος εκάστου μισθωτικού μηνός, ώστε να διασφαλιστούν για τον Δήμο Δελφών περαιτέρω έσοδα που προσιδιάζουν στην επισκεψιμότητα, την εμβέλεια και την ιστορική εν γένει αξία του ιστορικού μνημείου του Χανίου της Γραβιάς.
2. Η απόφαση να διαβιβαστεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1ε του Ν. 3852/2010 και του Π.Δ. 270/1981.
Στην παρούσα απόφαση μειοψήφισαν οι Δ.Σ. Π.Ταγκαλής και Α.Μανανάς, για τους λόγους όπως στο σκεπτικό αναφέρεται.
ΑΔΑ: ΩΕ83Ω9Θ-8Α1
amfissapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου