Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΥΓΟΜΗΝΑΣ - ΚΡΑΣΟΜΗΝΑΣ ΚΑΙ .....Τίνος είναι η κούπα ? Δως της μια να πάει κάτω / για να βρεί η κορφή τον πάτο. Φίλησέ την κι από κάτω!


Γιώργος Βιδάκης

Τρύγος , τρυγομήνας-κρασομήνας  και  αφού  "οίνος  ευφραίνει καρδίαν"  σας παρουσιάζουμε  ένα σχεδόν τελετουργικό παραδοσιακό τραγούδι  της ......

Κάσου το οποίο αναφέρεται στην πόση του κρασιού ή του εκάστοτε χαρακτηριστικού πατροπαράδοτου τοπικού ποτού. Οι συμμετέχοντες καλούνται να πιουν πραγματοποιώντας ταυτόχρονα σπονδές προς τον ουρανό (επουράνια) και τα έγκατα (καταχθόνια) της γης. Στην ουσία, ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με την αντιπαλότητα του καλού και του κακού, μια ιδέα η που αποτέλεσε βάση για πολλές φιλοσοφικές θεωρίες και θρησκείες ανά τον κόσμο και τους αιώνες.
Η δομή του τραγουδιού μπορεί να χαρακτηριστεί ανοιχτή, εφόσον συγκροτείται από τόσες στροφές όσοι και οι συμμετέχοντες, ενώ ο στίχος αφήνει το περιθώριο να χρησιμοποιηθεί το όνομα του ατόμου που έχει σειρά να συμμετάσχει.
Το τραγούδι μάλλον κατάγεται από την Κάσο, ωστόσο έχει υιοθετηθεί από την παράδοση της Καρπάθου, της Κρήτης, πολύ πιθανόν και από πολλών άλλων. 


Το video  είναι μιας παρέας η οποία πίνει ακολουθώντας όλο το τελετουργικό του τραγουδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραδοσιακό στοιχείο (η παρέα που τραγουδά και πίνει) υπερτερεί του φολκλορικού (παιδιά με παραδοσιακές στολές) αποκαλύπτοντας μια διαχρονική υπόσταση.


Τίνος είναι η κούπα η Μονοβασιά
του παπετάν του Στέλιου του μπέη, του πασά.
Πιε τη γιε μου, πιε τη και ξαναγέμισέ τη
και δως στο γείτονά σου που κάθεται κοντά σου.
Ας την ανεβάσουμε στα επουράνια
κι ας την κατεβάσουμε στα καταχθόνια.
Δως της μια να πάει κάτω
για να βρει η κορφή τον πάτο.
Φίλισέ την κι από κάτω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου