Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αυτά είναι τα μέτρα για ΕΚΑΣ και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τους επτά πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.....

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στο «παλιό πολιτικό σύστημα» το οποίο όπως είπε «άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης». «Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τις παρεμβάσεις «για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες».

Αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ

Παρουσιάζοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, και είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους για τη φετινή χρονιά.
Τα μέτρα αυτά είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, η απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ, η ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, όσων οι περικοπές είναι από 110 ευρώ και άνω, η διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και η διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Οι πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

Οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους αφορούν όπως είπε, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την προστασία των κοινωνικά αδύναμων, την προστασία της εργασίας, την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική και την Παιδεία.
Υγεία
Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια υγείας, ο πρωθυπουργός μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για ποιοτικότερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών. Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
Κοινωνική ασφάλιση
Μιλώντας για την κοινωνική ασφάλιση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει τις κύριες συντάξεις και να ξαναξεκινήσει η καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ, που είχε παγώσει από το 2013. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους ΕΦΑΠΑΞ.
Προστασία κοινωνικά αδύναμων
Τρίτος πυλώνας είναι το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα ξεκινήσει το 2017. Υπενθύμισε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό και πως οι άνεργοι μετακινούνται πλέον δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες. Ανακοίνωσε επίσης της επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».
Προστασία της εργασίας
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την προστασίας της εργασίας, σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης και πρόσθεσε ότι όλοι κατανοούν πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Επιδίωξή μας» επεσήμανε «είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μη θεσπιστεί το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ)». «Όλα αυτά θα τα υπερασπιστουμε αποτελεσματικά πιστεύω το ερχόμενο διάστημα» κατέληξε.
Αντιμετώπιση της ανεργίας
«Σταδιακά αποκλιμακώνεται, έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ανεργία.
Στεγαστική Πολιτική
Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι επιτεύχθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανακοινώνει ότι συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη.
Παιδεία
Μιλώντας τέλος για την Πειδεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης, ενώ διευρύνεται το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει και η προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα, σκοπό για τον οποίο το καλοκαίρι θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου