Δήμος Δελφών :
Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ...
''... Ήταν σούρουπο Σαββάτου (23-7-2016). Ο ήλιος μπατάριζε νωχελικά προς την Γκιώνα, παίρνοντας μαζί του το φως και την ζέστα της ημέρας. Ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό σαββατιάτικο απόγευμα, με την πλατεία να γεμίζει σιγά-σιγά από κόσμο και τις μυρουδιές από τις ταβέρνες, να υπόσχονται γαστριμαγείες σε ντόπιους και φερτούς οισοφάγους.
Σουβάλα......
Μια πρασινοπλουμιστή ζωντανή ζωγραφιά στην βόρεια πλευρά του Παρνασσού, με τα νερά της, τις δροσιές της. Και με την ιστορία της να ανακατεύει τους μύθους και τον πολιτισμό της, αντάμα με την λαογραφία και τις παραδόσεις της. Ένας τόπος να τον ζεις, να τον απολαμβάνεις και να τον χαίρεσαι για όλη σου την ζωή. Ένας τόπος λατρεμένος.
Μια πρασινοπλουμιστή ζωντανή ζωγραφιά στην βόρεια πλευρά του Παρνασσού, με τα νερά της, τις δροσιές της. Και με την ιστορία της να ανακατεύει τους μύθους και τον πολιτισμό της, αντάμα με την λαογραφία και τις παραδόσεις της. Ένας τόπος να τον ζεις, να τον απολαμβάνεις και να τον χαίρεσαι για όλη σου την ζωή. Ένας τόπος λατρεμένος.
Και ξάφνου, φασαρία, φωνές και τρεχαλητά με τους λαχανιασμένους στην πλατεία μαντατοφόρους, να μεταφέρουν την είδηση :
Πιάστηκε στα πράσα ο οδηγός ενός βυτιοφόρου φορτηγού, που το είχε κωλώσει δίπλα σε έναν πυροσβεστικό κρουνό του χωριού και αφού τον είχε ανοίξει, τράβαγε νερό από αυτόν!... Κι αυτό το είχε κάνει όπως μαθεύτηκε μετά, 4-5 φορές μέχρι εκείνη την ώρα!...
Του ζητήσανε το λόγο, λέει. Και με τα πολλά κατάφεραν να του αποσπάσουν την ομολογία, ότι δήθεν αυτός λέει, εντολές εκτελούσε. Ότι του είχαν πει ότι το νερό του χωριού, είναι ελεύθερο λέει, για όποιον ήθελε να το πάρει απο εκεί που το παίρνει και η Πυροσβεστική και ότι ο άνθρωπος που τον έβαλε να το κάνει λέει, ήτανε κολλητός με κάποιον μεγάλο απ' τη Σουβάλα. Στην ερώτηση δε, πού το πήγαινε το νερό, είπε ότι γέμιζε μια πισίνα, στην βόρεια, την καμπίσια μεριά του χωριού. Τώρα, αλήθειες έλεγε, ψέματα έλεγε, κανένας δεν ήξερε.
Και κύττα μια αναποδιά : Με το που μισοάδειασε η δεξαμενή από τα τραβήγματα του βυτίου, χάλασε η αντλία που έστελνε το νερό στο δίκτυο κι εκείνο το σαββατόβραδο, ολόκληρο το χωριό έμεινε χωρίς νερό. Ούτε για πιώμα, ούτε για πλύσιμο, ούτε για πότισμα. Ούτε και για την λάτρα των σπιτιών και των μαγαζιών, ούτε και για την υγιεινή των ανθρώπων.
Η αναστάτωση ήταν πλέον γενική. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και μετά από λίγο, έφτασε συνεργείο του Δήμου, που καταπιάστηκε όλο το βράδυ με την αντλία. Την άλλη μέρα το πρωί, Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, το νερό ξανάρθε στο χωριό, αλλά το πράμα, δεν πέρασε απαρατήρητο. Όλοι ξέρανε ποιός και τί. Και για αυτό, όπως έγραψε και οpolydrososparnassou στις 24 Ιουλίου, ο τοπικός πρόεδρος έκανε τα πρεπούμενα :
''Ο Πρόεδρος της Πολυδρόσου μας ανέφερε ότι για την προμήθεια νερού με βυτίο, από πυροσβεστικό κρουνό εντός του χωριού, λίγο πριν τη διακοπή, ενημερώθηκε εκ των υστέρων από κατοίκους και ενημέρωσε αρμοδίως τον Δήμαρχο τον Αντιδήμαρχο, το ΑΤ Γραβιάς, για τα καταγγελλόμενα των κατοίκων, αλλά και τον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.''
Να περιμένουμε να γελάσουμε, ή θα παραχωρηθεί σαν αντάλλαγμα, το δωρεάν κολύμπι στους Σουβαλιώτες σε εκείνη την γεμάτη με το δημοτικό νερό πισίνα;...
Άχ! βρε λατρεμένη Πολύδροσε, τι τραβάς για μια πισίνα ενός ...μεγάλου!...''
Οπως συνηθίζει να λέγεται στην γλώσσα της Μαφίας,,;;OMERTA''
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με την Βικιπαίδεια¨, (Λέξη που συναντάμε στις περιοχές της νότιας Ιταλίας,και είναι ο νόμος της σιωπής που η παραβίαση του τιμωρείται με θάνατο.Εχει επίσης την έννοια της μη συνεργασίας με τις αρχές.Σύμφωνα δε με Σικελική παροιμία-οποιος δεν ακούει-δεν βλέπει-δεν μιλάει ζει εκατό χρόνια.)
Ισως αυτή είναι η εξήγηση οτι το προσδόκιμο ζωής στη Σουβάλα ειναι υψηλό.
bolivar.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ; ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΒΑΛΕ ΣΕΙΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΟΞΑΣΤΕΤΟΝ!!!!!!
( με εγγραφο πρωτοκολημενο)
ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ! ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ.. ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ 4 ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ 5! ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ? ΥΠΟΜΟΝΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όποιο άλλο μέρος του κόσμου οι εν λόγω κύριοι θα ήταν στο αυτόφορο. Την πέρα για πέρα ανήθικη συμπεριφορα προς την κοινότητα, η οποία πληρωνει χρυσό το νερό, συμπληρώνει η επίδειξη ξιπασιάς που δεν υπολογίζει τίποτα στο πέρασμα της. Χρησιμοποίησε ο κύριος το πόσιμο νερό για την πισίνα του ! Πόση ανοησία, βλαχιά, νεοπλουτισμό μπορεί να κουβαλάει αυτή η πράξη. Σαν πολίτης περιμένω να δω αυτή την πράξη να τιμωρείται, ως Σουβαλιώτης περιμένω την κοινωνική κατακραυγή προς αυτόν που χειριζόταν το μηχάνημα, διότι προφανως γνώριζε το πόσο ακριβό είναι το νερό στην Σουβάλα. Ήταν όμως τόσο παρτάκιας και καλοθελητής και λαμόγιο, που προτίμησε να κάνει κακό στους συνανθρώπους του και να καρπωθεί την ευνοια και το χαρτζιλίκι του αφεντικού του. Αυτές λοιπόν οι συμπεριφορές πρέπει να είναι απαράδεκτες. Αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια αξιοπρεπή, ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία, που δεν αποτελείται από αφεντικά και ζώα, τσιφλικάδες, δούλους και κολίγους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ Ε? ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή