Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Οδοιπορικό στα μέρη απ' όπου ξεκίνησε ο ΕΛΑΣ στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, από την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, στις 11-12 Ιουνίου

H Περιφερειακή μας Παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει στο ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΑΣ, που διοργανώνει η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης το σαββατοκύριακο που μας έρχεται στις 11 και 12 Ιούνη 2016, στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία......

Σε συνέχεια του περυσινού οδοιπορικού της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης στις περιοχές όπου ο Άρης Βελουχιώτης και οι σύντροφοί του πολέμησαν για τελευταία φορά, αντιστρέφουμε τη φορά της αφήγησης και πηγαίνουμε εκεί όπου ξεκίνησε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας του ΕΛΑΣ.
Θα περπατήσουμε στους τόπους της ανταρτομάνας Ρούμελης, εκεί όπου ο Θανάσης Κλάρας έγινε Άρης Βελουχιώτης, συγκροτώντας την ένοπλη ομάδα του και κηρύσσοντας –σε πείσμα όλων των πολιτικών και στρατιωτικών συσχετισμών– την επανάσταση εναντίον των φασιστών κατακτητών και των ελλήνων συνεργατών τους.
Θα «ακούσουμε» τις αναπνοές της Ελεύθερης Ελλάδας, στα βουνά και τα δάση των ανταρτών, στα χωριά της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. Θα ψηλαφήσουμε τον μύθο και τις αλήθειες του αγώνα για «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη λευτεριά».
Στα μέρη, λοιπόν, όπου οι λίγοι πρωτοπόροι έπιασαν τον παλμό του λαού, όχι για να υποταχθούν στους δισταγμούς και στους φόβους του, αλλά για να ανυψώσουν «τα ανθρωπάκια σε ανθρώπους». Εκεί όπου κόπηκε με το μαχαίρι η κλεψιά, η εκπόρνευση στους κατακτητές, η ιδιοτέλεια, ο εκφυλισμός και η χαύνωση της σκλαβιάς.
Εκεί όπου η λαϊκή οργάνωση έφτιαχνε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά και αντίστροφα, εκεί όπου αρματωμένοι ορεσίβιοι έστηναν λαϊκή αυτοδιοίκηση και δικαιοσύνη. Εκεί όπου το κόμμα έφτιαχνε το μέτωπο αλλά και το μέτωπο έφτιαχνε το κόμμα, οικοδομώντας μαζί λαϊκό κράτος και οικονομία στην καρδιά της κατακτημένης χώρας.
Για εμάς, η «μεγάλη δεκαετία» του 1940 δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες ιστορικούς, δεν μπαίνει στο μουσείο της ταξικής πάλης. Αφενός μεν διότι η έκβαση της Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου συγκρότησε το πλαίσιο της καπιταλιστικής Ελλάδας που κατέληξε σήμερα στα Μνημόνια. Αφετέρου δε διότι τα διδάγματα από εκείνη τη δεκαετία ενσωματώνονται στον σύγχρονο αγώνα ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι οι νικητές αντίπαλοί μας επιχειρούν σήμερα να ξαναγράψουν την ιστορία εκείνων των χρόνων, χρεώνοντας στους αντιφασίστες και τους κομμουνιστές «ολοκληρωτισμό» και «κόκκινη βία». Γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι δεν φοβούνται κάποια επιστροφή των φαντασμάτων της δεκαετίας του 1940, αλλά να μην στοιχειώσει τις ψυχές των σημερινών σκλάβων η πεποίθηση ότι αν αγωνιστούν θα πάνε πέρα από εκεί που πήγαν οι αγωνιζόμενοι του ‘41-’49 και θα νικήσουν.
Σε εκείνα τα μέρη πάμε εμείς οι επισφαλείς και οι άνεργοι του 2016, για να τιμήσουμε όσους και όσες έδωσαν τα πάντα στον αγώνα. Πάμε εκεί για να αντλήσουμε δύναμη για την αναμέτρηση με τα αφεντικά και τους ντόπιους και ξένους φασίστες, πάμε εκεί έχοντας την κρυφή φλόγα στην καρδιά μας ότι είμαστε καινούριοι αλλά και εκείνοι που υπήρχαν πάντοτε: διαδηλωτές, απεργοί, αντάρτες, κλέφτες και παλικάρια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ
Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
07:30 Αναχώρηση από την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου)
12:30 Επίσκεψη στην Καλύβα του Στεφανή, Σπερχειάδα Φθιώτιδας
15:30 Δομνίστα Ευρυτανίας, επίσκεψη στο Μουσείο της Αντίστασης, ομιλία/συζήτηση στο μνημείο του ΕΛΑΣ
17:00 Κρίκελλο Ευρυτανίας, περιήγηση στο χωριό, ομιλία/συζήτηση στο μνημείο της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ με τους Ιταλούς (29 Οκτωβρίου 1942), επίσκεψη στο άλσος του Προφήτη Ηλία (αντάρτικο παρατηρητήριο)
20:00 Καρπενήσι Ευρυτανίας
21:30 Γλέντι με λαϊκή κομπανία στην ταβέρνα «Πανόραμα», Ρήγα Φεραίου 18
Κυριακή 12 Ιουνίου 2016
10:00 Κορυσχάδες Ευρυτανίας. Επίσκεψη στο σχολείο-Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α.), η Κυβέρνηση του Βουνού, ομιλία/συζήτηση για τη Λαϊκή Εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα και τη δράση του ΕΛΑΣ
Η εκδήλωση στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1627167087522540/
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη
Facebook: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου