Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Συσπείρωση - Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών στην Ανατολική Στερεά

Οι μηχανικοί δεν ξεχνούν πως έφτασαν στην επαγγελματική απαξίωση και εξαθλίωση
Οι μηχανικοί ψηφίζουν ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα....

Οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων βιώνουν τα 5 μνημονιακά χρόνια, αλλά και πριν από αυτά, μια ανευ προηγουμένου επαγγελματική εξαθλίωση. Από τους περίπου 110 χιλιάδες ενεργούς μηχανικούς - οι 60 χιλιάδες εκ των οποίων είναι συνάδελφοι που έχουν μπει στο επάγγελμα τα τελευταία 15 χρόνια, από το 2000 και μετά - η συντριπτική τους πλειοψηφία (παλαιοί και νέοι) βιώνουν την επαγγελματική απαξίωση, τη διαρκή ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ οι απλήρωτες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ συσσωρεύονται κάθε εξάμηνο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ακόμα και της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από το μνημονιακό τερατούργημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί συνάδελφοι οδηγούνται καθημερινά στην έξοδο από το επάγγελμα ή στη μαζική μετανάστευση, ενώ πολλοί νέοι συνάδελφοι που αποφοιτούν τα τελευταία χρόνια από τις πολυτεχνικές σχολές, δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, για να αποφύγουν τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξασκήσουν καν το επάγγελμα.

Στα πλαίσια των εγκληματικών μνημονίων, και στο όνομα της «διάσωσης» του Ευρώ και της ΕΕ, έγινε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους μισθωτούς, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους, η εξωφρενική αύξηση των εισφορών στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, η κατάργηση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, και το ετήσιο χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος».

Στα πλαίσια των εγκληματικών μνημονίων έγινε το 2012 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και τον δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμο, η υφαρπαγή των 2,4δις ευρώ από το σύνολο των 3,3δις ευρώ, από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI. Με τον τρόπο αυτό, όλοι αυτοί που σήμερα μας ζητούν να ψηφίσουμε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα της Κυριακής, λήστεψαν τις εισφορές που πλήρωναν οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων στο ΤΣΜΕΔΕ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Αυτή δε η ληστεία καταδίκασε το σύνολο των μηχανικών σε δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και σε τραγική μείωση των παρεχόμενων και μελλοντικών συντάξεων.

Μέσα σε 5 χρόνια, σε μία χώρα 11 εκατομυρίων όπως η Ελλάδα, οι μνημονιακές πολιτικές των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και των συνεργαζόμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, έχουν εξαθλιώσει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, έχουν δημιουργήσει 2 εκατομμύρια ανέργους και έχουν καταδικάσει 6,5 εκατομμύρια συνανθρώπους μας να ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σε αυτή τη ζοφερή επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, η παράταξή μας αγωνίζεται για:

1. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα για τους μισθωτούς μηχανικούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
2. Επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών και του αφορολόγητου, κατάργηση της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, και κατάργηση του ετήσιου χαρατσιού του «τέλους επιτηδεύματος».
3. Πλήρη κατάργηση όλων των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.
4. Πλήρη κάλυψη απ' το κράτος της υφαρπαγής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.
5. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες εισφορές και διαγραφή των χρεών που αφορούν τον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ για το διάστημα που οι μηχανικοί δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.
6. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες εισφορές.
7. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς και διεύρυνση των ιατροφαρμακευτικών παροχών και καλύψεων.
8. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» - «νέων» και κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
9. Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων και παροχή επιδόματος ανεργίας.
10. Αναλογική μείωση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ανάλογα με τον κύκλο εργασιών και τις ετήσιες αποδοχές τους.
11. Να δίνεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους νέους συναδέλφους με την απόκτηση του πτυχίου τους, ενώ η καταβολή των εισφορών προς το ΤΣΜΕΔΕ  να καταβάλλεται μόνο όταν οι νέοι συνάδελφοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.
12. Άμεση επανέκδοση του ενημερωτικού δελτίου του ΤΕΕ, ώστε να μπει ένα τέλος στη φίμωση και τη λογοκρισία.

Στο κρίσιμο Δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων με τη μαζική συμμετοχή και τον αγώνα τους, να βροντοφωνάξουν:

ΟΧΙ στην πρόταση - Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΟΧΙ στο μαύρο μέτωπο των ντόπιων εκτελεστών υπαλλήλων του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΧΑ, καθεστωτικά ΜΜΕ).

ΟΧΙ στην αντιλαϊκή κυβερνητική πρόταση - παραλλαγή 3ου βάρβαρου Μνημονίου. ΟΧΙ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρερμηνεύσει το λαϊκό ΟΧΙ, να αποσπάσει τη λαϊκή συνενοχή στην υποταγή της στους τοκογλύφους δανειστές, να ενσωματώσει και να ακυρώσει τις διευρυνόμενες αντιΕυρώ και αντιΕΕ λαϊκές διαθέσεις.

ΟΧΙ στο Ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Μνημόνιά τους. Άμεση διαγραφή ολόκληρου του ληστρικού, τοκογλυφικού, ιμπεριαλιστικού και χιλιοπληρωμένου χρέους, η διαγραφή του οποίου είναι και προϋπόθεση για την άσκηση οποιασδήποτε φιλολαϊκής πολιτικής.

Εμείς θεωρούμε πως η βραχυπρόθεσμη επιβίωση των μηχανικών και όλης της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές τομές και διεκδικήσεις. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά πρέπει να καταργήσουμε μονομερώς τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουμε δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό πρέπει να διαγράψουμε το παράνομο και τοκογλυφικό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αυτοδιαχείριση, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.

Κι όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και να τα επιβάλλει μόνο ένα μαχητικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα, ξεκινώντας από το μεγάλο ΌΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, μέρος του οποίου πρέπει να είναι και θα είναι και οι συνάδελφοι μηχανικοί!

Για τη Συσπείρωση - Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών στην Ανατολική Στερεά
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς
Βασίλης Ζούμπος, Πολιτικός Μηχανικός
Δημήτρης Τζουβελέκης, Χημικός Μηχανικός

Συσπείρωση - Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών στην Ανατολική Στερεά

Fb: Συσπείρωση - Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου