ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Όργιο παρανομίας στους Δελφούς


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Με την ανοχή του δημάρχου και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων, με συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή της Άμφισσας, παραβιάζεται κάθε ίχνος νομιμότητας ...
στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ συντελείται σταδιακή καταστροφή του Δελφικού Τοπίου από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση καταυλισμού στη ζώνη Β, η οποία υπάγεται στην Ι` ΕΠΚΑ Δελφών.
romamesa1
Ο καταυλισμός αυτός, πέρα από τις ψήφους που -εγγυημένα- προσφέρει για την εκλογή των τοπικών αρχόντων, συνεισφέρει και στην παράνομη διακίνηση μετάλλων, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει λάβει διαστάσεις κανονικού και με την ανοχή των Αρχών παραεμπορίου.
romamesa2

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη αμέσως μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της zougla.gr και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Ούτε ο παράνομος καταυλισμός αλλά ούτε και οι μη νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να υφίστανται χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
romamesa3

Είναι φανερό ότι οι τοπικές διευθύνσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας συμπράττουν στην παρανομία αυτή και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει από το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε η zougla.gr.
To χρονικό
Στις 17 Οκτωβρίου του 2012, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες-ντοκουμέντα που δείχνουν μια ομάδα Ρομά να τεμαχίζει με ειδικό εξοπλισμό οχήματα του Δήμου Δελφών. Το περιστατικό αυτό συνέβη μία εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς αυτά τα οχήματα κατέληξαν να γίνουν παλιοσίδερα και κάποιοι να βγάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ -αφού φυλάσσονταν στο ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο της Άμφισσας).
FOTOROMANAKIA
Στις 26 Οκτωβρίου του 2012, περίπου μία εβδομάδα μετά, βραδινές ώρες, δύο περίεργες εστίες φωτιάς ξεσπούν στο ΒΙΟΠΑ. Η μία κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, όπου έκαψε λάστιχα αυτοκινήτων, και η δεύτερη μέσα στο ΒΙΟΠΑ, η οποία κατέκαψε σκουπίδια.
freatia2
Ο φακός της zougla.gr, εκείνο το βράδυ, βρίσκεται στο συμβάν και εξασφαλίζει φωτογραφίες. Το περίεργο όμως, το συγκεκριμένο βράδυ, είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει την εστία φωτιάς που έκαιγε δίπλα στον καταυλισμό.
freatia1

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγούσε κοντά στον καταυλισμό των Ρομά ήταν γεμάτος με σπασμένα γυάλινα μπουκάλια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων. Την ίδια νύχτα, διαπιστώνεται ότι η κλοπή μετάλλων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι λείπουν τα καπάκια των φρεατίων στον ευρύτερο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου.

Οι εξοργισμένοι επιχειρηματίες
Την επόμενη ημέρα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εντός του ΒΙΟΠΑ, εξοργισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στις περιουσίες τους, αποφασίζουν να αρχίσουν τις διαδικασίες προκειμένου να κινηθούν δικαστικά. Όπως αναφέρουν ακόμα και σήμερα «Ως εδώ και μη παρέκει».
xalkokalodia1
Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην περιοχή και τον τελευταίο χρόνο βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν καθημερινά από κλοπές και φθορές. Να σημειωθεί ότι πέρυσι εντός του ΒΙΟΠΑ υπήρχε φύλαξη, ενώ φέτος όχι.

Η κινητοποίηση των κατοίκων μετά τα δημοσιεύματα

Το ρεπορτάζ της zougla.gr προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της Άμφισσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, η τοπική κοινωνία ήταν ένα καζάνι που έβραζε και ήταν θέμα χρόνου για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως οι κλοπές μετάλλων και άλλων αντικειμένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για αδιαφορία των τοπικών Αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι ανέφεραν στη zougla.gr πως φοβούνται πολλές φορές ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στις Αρχές.

Εντός προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ο καταυλισμός
Η zougla.gr, συνεχίζοντας την έρευνα, απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο καταυλισμός βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου ή στο ευρύτερο Δελφικό Τοπίο. Στις 12 Νοεμβρίου του 2012, η Αρχαιολογία απαντά γραπτώς και αναφέρει ότι πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό στις 21 και 23 Οκτωβρίου του 2012, παρουσία και του αντιδημάρχου Δελφών Π. Ταγκαλή, και διαπιστώθηκε ότι ο καταυλισμός βρίσκεται όντως εντός της Ζώνης Β` προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.
scandelfoi1

Το έγγραφο υπογράφεται από την προϊσταμένη της Ι` ΕΠΚΑ Δελφών, Αθανασία Ψάλτη, ενώ κοινοποιείται και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας. Παράλληλα, ένα άλλο έγγραφο αποδεικνύει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ενημερώσει από τις 22 Οκτωβρίου του 2012 τον Δήμο Δελφών και του ζητεί να προβεί σε ενέργειες. Σημερινός δήμαρχος Δελφών είναι ο Νικόλαος Φουσέκης.

scandelfoi2

Αυτοψία της zougla.gr στον καταυλισμό

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, από το έγγραφο της Ι` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκύπτει ότι ο καταυλισμός αυτός βρίσκεται εντός της ζώνης Β`, προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.

romamesa4
Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, για να χτιστεί οτιδήποτε μέσα σε αυτόν τον προστατευόμενο χώρο, χρειάζεται άδεια από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).
romamesa5

Ρεύμα σε παράνομους οικισμούς;

Από τις πρόσφατες φωτογραφίες φαίνεται ότι ο καταυλισμός αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα. Εδώ, λοιπόν, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις τοπικές Αρχές αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ.
romamesa6
Ο ρόλος της Πολεοδομίας

Όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, αυτήν τη στιγμή στον καταυλισμό εκτελούνται οικοδομικές εργασίες και κατασκευάζονται σπίτια. Ο φακός αποκαλύπτει ότι διενεργούνται εκσκαφές και χτίζονται παραπήγματα από τσιμεντόλιθους και ξύλα.
romamesa10
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι με ποια άδεια και με ποιανού την ανοχή επεκτείνεται ένας οικισμός ο οποίος είναι παράνομος, καθώς βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου;
romamesa9

Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση
romamesa7


Η υπόθεση αυτή βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα Άμφισσας, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έστειλε η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής.

romamesa8

Ο δικαστικός λειτουργός είναι αυτός που, όπως φαίνεται, θα αναζητήσει τις ευθύνες και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσαν να λύσουν οι τοπικοί άρχοντες, οι διευθυντές υπηρεσιών αλλά και οι αστυνομικές Αρχές.
zougla.gr

2 σχόλια:

 1. ΦΑΣΚΕΛΟΚΟΥΚΟΥΛΩΣΤΑ!!
  ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ..
  ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ
  ΧΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΠΟΥΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
  ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΡΑΓΙΑΣ ΑΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΟΣ
  ΝΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ
  ΜΑΤΑΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ...
  ΕΡΜΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ .
  Ο ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.

  *ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ*

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΙΣ ΣΠΑΡΤΑΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΜΙΣΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΣΕ ΓΕΜΙΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΥΤΕΣ , ΠΟΥ? ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
  ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΣΟΥΒΑΛΑ.
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή