Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ....Υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς....

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Οφειλόμενη Απάντηση Για τα Καστέλλια, τους Καστελλιώτες και τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Από περιέργεια διάβασα αυτά που δημοσίευσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Καστελλίων χθες Κυριακή 14/7/2024 στο facebook, γιατί για πολλοστή φορά αναφέρεται στο όνομά μου όπως και στο όνομα της δημοτικής παράταξης στην οποία ήμουν επικεφαλής. ....

Με την διαφορά πως σήμερα, ούτε η παράταξή μας εκπροσωπείται στον Δήμο γιατί δεν λάβαμε μέρος στις τελευταίες εκλογές, ούτε εγώ είμαι δημοτικός σύμβουλος.

Από την άποψη αυτή θα έλεγα πως θα μας τιμούσε το γεγονός αν η αναφορά του δεν ήταν υβριστική, περιπαιχτική απέναντι σε εμένα και τον Δημήτρη Μπάκα, Καστελλιώτη και δημοτικό σύμβουλο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και παράλληλα παραπλανητική- ψευδής απέναντι στους συγχωριανούς του και τους υπόλοιπους δημότες που ίσως να μην γνωρίζουν το θέμα.

      Όσο αφορά τα πρόσωπά μας, το δικό μου και του Μπάκα, τελικά κάτι καλό κάναμε αφού και σήμερα ο Κοινοτάρχης δεν μπορεί να μας ξεχάσει και το μένος και η κακοήθεια απέναντί μας είναι πρόδηλη.

      Για τα ψέματα που λέει πολύ συνοπτικά θα πω τα εξής:

Αιτία της δημοσίευσής του είναι πως «ένα μισοκατεστραμένο σπίτι στα Καστέλλια που δεν άφησε ο Μπάκας να γκρεμιστεί μαζί με τον «αρχηγό του» τον μέγκο που λειτουργούσαν στο παρασκήνιο όταν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι. Αποτέλεσμα να έχει γίνει απόπατος του κάθε λογής περαστικού και να βρωμάνε τα Καστέλλια». Αναφέρω τις εκφράσεις του γιατί είναι ενδεικτικές για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την κουλτούρα και το επίπεδο του Προέδρου.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ & Απαντώ. Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει σε ανήμπορο οικονομικά Καστελλιώτη που δεν ζει στο χωριό, και δεν μπορεί να το γκρεμίσει.

Για τον λόγο αυτό παραχώρησε το δικαίωμα της κατεδάφισης στην Κοινότητα εγγράφως και κατ’ επέκταση στον Δήμο. Η Τεχνική Υπηρεσία περιγράφει την διαδικασία κατεδάφισης και τι απαιτείται.

Το λαγωνικό ο Πρόεδρος οσμίζεται την «ευκαιρία» και στην ζούλα πάει να το γκρεμίσει. Χωρίς άδεια κατεδάφισης και όλα όσα απαιτούνται, όπως μέτρα προστασίας, διάθεσης των υλικών από αυτή….. κ.α. Η ενέργεια αυτή γίνεται αντιληπτή από τον Παναγιώτη Μακρή, ο οποίος επισείει τους κινδύνους στο συνεργείο κατεδάφισης και σταματούν. Στο παρόν οικόπεδο υπάρχει ένα μισοκατεστραμμένο Πριστήριο κατασκευασμένο στις αρχές του 1900 με αρκετές από τις μηχανές που διέθετε. Τα Πριστήρια είναι τα πρώτα ηλεκτροκίνητα Ξυλουργεία. Από όσο γνωρίζω μπορεί να είναι το μοναδικό σε Φωκίδα και Βοιωτία τουλάχιστον.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας το άμεσο ενδιαφέρον του Προέδρου που φυσικά δεν ήταν η «εξάλειψη» μιας εν δυνάμει (και καλά) εστίας μόλυνσης. Εξ άλλου ο συγκεκριμένος μας είχε δείξει από τις πρώτες μέρες της θητείας του τις αντιλήψεις του περί της διοίκησης της Κοινότητας, κόβοντας ένα μεγάλο κυπαρίσσι στον περίβολο του δημοτικού σχολείου των Καστελλίων με πειρατικό τρόπο!!! Ήμασταν λοιπόν προϊδεασμένοι.

   Ενεργώντας ταχύτατα στέλνω επιστολή στην Εφορία Νεώτερων Μνημείων στην Πάτρα που είναι και η αρμόδια υπηρεσία σχετικά με το Πριστήριο (ΝΑΙ ανήκει στην κατηγορία των Νεότερων Μνημείων) η οποία φυσικά είπε μην αγγίξετε τίποτα. Εγγράφως.

Εκεί, λοιπόν, που  ο Κοινοτάρχης θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που ξανοιγόταν για την Κοινότητα, να προστατεύσει δηλαδή το Πριστήριο και να το κάνει σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη των Καστελλίων εκτός των ωραίων του μεζεδοπωλείων, αυτός το θεωρεί κοπριά! Τόσο μυαλό διαθέτει.   

   Ο Μπάκας ως δημοτικός σύμβουλος σε δημοσίευμά του στα «Καστελλιώτικα Νέα» Φ102 Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2023 με τίτλο «Γιατί δεν κατεδαφίζεται ένα επικίνδυνο ερείπιο στα Καστέλλια» αναλύει τους λόγους που δεν γίνεται αυτό. Άρα έχει την ίδια θέληση και συμφωνεί με την κατεδάφιση όπως πολλοί Καστελλιώτες και ο Πρόεδρος. Με την διαφορά από τον Πρόεδρο πως υπερασπίζεται τον νόμιμο- διάφανο τρόπο. Ο Μπάκας συμπεραίνει στο τέλος πως βασικοί λόγοι της μη κατεδάφισης του ερειπίου είναι η κωλυσιεργία και η ανικανότητα του Δήμου.

   Το αν δεν έχει λοιπόν έως σήμερα κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο σπίτι δεν οφείλεται στην υπόγεια δράση των Μπάκα-Μέγκου, αλλά στην ανικανότητα του Δήμου. Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει ο Κοινοτάρχης και λέει συνειδητά ψέματα παραπλανώντας τους συγχωριανούς του,  προσβάλλοντας εμάς ταυτόχρονα ως πρώην αυτοδιοικητικούς και ως δημότες σήμερα.    

 

Μετά όλων των παραπάνω θέλω να τον ρωτήσω: Μπορείς αλήθεια να μας πεις Πρόεδρε τι έκανες τελικά στο χωριό τα 5 προηγούμενα χρόνια εκτός από το κόψιμο των δένδρων;

Εκείνο το μνημείο των πεσόντων από τις κατοχικές Ιταλικές μονάδες, πόσες φορές το έχεις μαγαρίσει με τα σκουπίδια που πήγαινες και τα κομμένα κλαδιά, «διαφημίζοντας» τα Καστέλλια με τις φωτογραφίες που κοσμούσαν την εικόνα του χωριού στο διαδίκτυο;  

Με εκείνη την προστασία της «Αλεφάντος», προστατευτικού δάσους του χωριού ασχολήθηκες ποτέ; Ξέρεις που πέφτει; Με το αποχετευτικό των Καστελλίων έχεις προγραμματίσει κάτι; Ή με αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα και μυρίζουν μόνο τα κάτουρα στην ύπαιθρο; Με το Έργο του δημοτικού σχολείου στα Καστέλλια που δεν έγινε ποτέ και έφαγαν τα λεφτά, έχεις μιλήσει ποτέ; Δεν θυμάμαι. Ή γι’ αυτά τα θέματα εσύ δεν κρένεις;

Και τελικά σκέφτεσαι τίποτα για την λειτουργία δημόσιων ουρητηρίων; Αυτό ξέρεις είναι πολύ σοβαρό. Γιατί όπως μας τα λες εσύ, αν εξαφανιστεί το ετοιμόρροπο, οι επισκέπτες ποιος ξέρει άραγε που μπορεί να κατουράνε.

Εγώ περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσω την ετήσια Λαϊκή Συνέλευση της Κοινότητας για να ακούσω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα σχέδια και τα πλάνα που είχατε για την κατεδάφιση του σπιτιού τα οποία σταματήσαμε εγώ και ο Μπάκας. 

Περιμένω πρόσκληση και θα λείπω μεταξύ 21 και 29 Αυγούστου.

Τελευταίο: ο Δήμαρχος είναι εδώ; Ακούει τίποτα; Θα είχε ενδιαφέρον η άποψή του για τα έργα και τις ημέρες του Κοινοτάρχη στα Καστέλλια. Στον συνδυασμό του τον είχε.

 

Δημότης του Δήμου Δελφών

με άσβεστο ενδιαφέρον και αγάπη για τα Καστέλλια       

Τάκης Μέγκος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου