Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2024 – ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ .....

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

“Είμαι εδώ για να εργαστώ και όχι να μοιράζω υποσχέσεις”!

Ο Ξενοφών Χασούρας σε αποκλειστική συνέντευξη

Από την Εν Δελφοίς που κυκλοφορεί

“Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες και να τους πουν με ειλικρίνεια πως όσα είπαμε τα κάναμε!”, τονίζει ο Ξενοφών Χασούρας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Εν Δελφοίς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου.....

Ο υποψήφιος με τη ΝΔ στη Φωκίδα επισημαίνει τις κεντρικές δεσμεύσεις του κόμματός του στο πεδίο της οικονομίας, και εξηγεί το κυβερνητικό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, καταθέτει τις δικές του σκέψεις και προτεραιότητες για τη Φωκίδα γενικότερα και τη Δωρίδα ειδικότερα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη δική του υποψηφιότητα, όντας νεοεισερχόμενο πρόσωπο στην τοπική πολιτική σκηνή. 

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Κεντρικό ζήτημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι η Οικονομία. Εσείς πάλι είστε Οικονομολόγος. Ποιες οι κεντρικές δεσμεύσεις του κόμματός σας για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του μέσου Έλληνα;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες και να τους πουν με ειλικρίνεια πως όσα είπαμε τα κάναμε! Τον Ιούλιο του 2019 υποσχεθήκαμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σήμερα έχουμε μετρήσιμα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Ο μέσος όρος ανάπτυξης της Ελλάδας την περίοδο 2019-2022 ήταν 2,2%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε ήταν κάτω από 1,5%. Πως αυτό μεταφράζεται για τους πολίτες; Μεταφράζεται σε 300.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, σε 7 δις λιγότερων φόρων που πλήρωσαν και σε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που φτάνουν έως και το 20% αλλά και στις συντάξεις -για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια- μέχρι και 8%.

Αυτό το καταφέραμε στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Συνεπώς αυτό που έχει να περιμένει ο μέσος Έλληνας από την Νέα Δημοκρατία και το πρόγραμμά μας για το 2023-2027 είναι: λιγότεροι φόροι και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και κυρίως αυτό το μέρισμα από την ανάπτυξη να μοιραστεί ισόνομα στους πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα: 

περαιτέρω μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή που σε αυτά τα 4 χρόνια τον πήγαμε από το 28% στο 22%

επιπλέον μείωση κατά 1% των Ασφαλιστικών Εισφορών που ήδη μειώσαμε κατά 4,4%

Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά

Και νέες αυξήσεις:

3 έως 4% στις συντάξεις 

στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1.1.2024

και κυρίως:

Αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023- 2027. Δηλαδή να φτάσουμε στα 1.500€ από 1.170€ που είναι σήμερα. Καθώς και σταδιακά ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 950€ εντός της τετραετίας

Επιτρέψτε μου εδώ να τονίσω πως αυτό θα το πετύχουμε όχι με δανεισμό και λεφτόδεντρα, αλλά με ανάπτυξη. Διασφαλίζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα και μοιράζοντας δίκαια και ισόνομα -όπως υπογραμμίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες. 

Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Ποια η πρόταση του κόμματός σας σε αυτό τον τομέα;

Το κόμμα μας δεν έχει πρόταση. Έχει σχέδιο. Για την ακρίβεια αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που κατήρτισε μια Εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, που εστιάζει ειδικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για αυτό και μπορώ να σας απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με γενικόλογες υποσχέσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει αναπτύξει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εργαλεία που ήδη λειτουργούν και κάνουν τη διαφορά. Παράδειγμα η πρωτοβουλία «Knowyourcustomer» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ένα πρόγραμμα που δίνει παράσχει πρόσβαση σε δανεισμό σε πάνω 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης λόγω του μεγέθους τους. 

Φυσικά εδώ μπορώ να αναφερθώ και στην ενεργητική μας φορολογική πολιτική για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σας είπα ήδη πως μειώσαμε στο 22% την φορολογία των επιχειρήσεων 6 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Όπως μειώσαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δώσαμε με αυτό τον τρόπο ανάσα στους επιχειρηματίες για να αντιμετωπίσουν ταμειακές ανάγκες τους και να επενδύσουν!

Τέλος αξίζει πιστεύω να σταθούμε και στον στόχο που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία: την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ και την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ! Και οι δύο στόχοι στηρίζονται στην ενίσχυση της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας μας! Συνεπώς έχουμε σχέδιο, αποτέλεσμα και ξεκάθαρους στόχους, για αυτό και είμαι σίγουρος πως οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν.

Ένα βασικό πρόβλημα της Φωκίδας γενικότερα και της Δωρίδας ειδικότερα είναι η έλλειψη υποδομών. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες σε αυτό το ζήτημα, ιδίως προκειμένου να έχουν και αναπτυξιακό πρότυπο;

Ακούω, βλέπω και εντρυφώ στα προβλήματα της Φωκίδας και ειδικότερα της Δωρίδας λόγω της εργασίας μου στο Δήμο Δωρίδος εδώ και πολλά χρόνια. Στην αρχή αυτής της προσπάθειας είπα ότι θα αφιερώσω πολύ περισσότερο χρόνο ακούγοντας, ακούγοντας τους συμπολίτες μου και αυτό έκανα και τις τελευταίες τρείς εβδομάδες.

Χρειαζόμαστε σίγουρα υποδομές. Όμως χρειαζόμαστε να φέρουμε και νέες επενδύσεις αλλά να στηρίξουμε και τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες. Να στηρίξουμε κυρίως τους νέους μας. Ο τόπος μας έχει αδιαμφισβήτητα τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει τώρα να βγούμε μπροστά και να εκμεταλλευτούμε την θετική δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία. Χρειάζεται ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, και πιστεύω το σχέδιο αυτό οφείλουν να το υποστηρίξουν όλοι. Ελληνική Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμοι, τοπικές επιχειρήσεις και φορείς. Πρέπει όλοι μαζί να συστρατευτούμε για μια Φωκίδα που θα δίνει εργασία και εισοδήματα σε όλους τους κατοίκους της. 

Το ορεινό τμήμα της Δωρίδας παραμένει αναξιοποίητο, πραγματικότητα η οποία οδηγεί σε διαρκή εκροή και γήρανση του πληθυσμού. Ποιες οφείλουν να είναι οι προτεραιότητες σε αυτό τον τομέα;

Λίγοι ίσως γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ότι έχουμε ένα από τα ομορφότερα ορεινά περιβάλλοντα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε με ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός που απευθύνεται σε λάτρεις της φύσης και των ορεινών σπορ, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Επίσης, να στηρίξουμε την τοπική μας παραγωγή και την τοπική μας επιχειρηματικότητα στον ορεινό όγκο. 

Όπως η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και αγροτικής κτηνοτροφίας. Αυτό που απαιτείται κατά τη γνώμη μου είναι να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο σε βάθος 10ετίας και με το Σχέδιο αυτό να δώσουμε κίνητρα για να κρατήσουμε τους νέους στην Φωκίδα αλλά ειδικά και στον ορεινό όγκο. 

Γιατί ο εκλογέας να ψηφίσει ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, κ. Χασούρα;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μετρήσιμο έργο να επιδείξει σε όλους τους τομείς. Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας -την Πανδημία, μπροστά σε μια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση καταφέραμε να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, να μειώσουμε την ανεργία, να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και να θωρακίσουμε με διεθνείς συμμαχίες την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας.

Εκσυγχρονίσαμε τη Δημόσια Διοίκηση με το gov.gr, κάνοντας τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό πράξη και όχι σύνθημα και ενισχύσαμε τα σχολεία μας με 25.000 μόνιμους διορισμούς.

Σίγουρα δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, σίγουρα υπήρξαν αστοχίες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το παραδέχεται. Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν, οι υποδομές μας να εκσυγχρονιστούν και το Ε.Σ.Υ να ενισχυθεί. Αυτοί είναι οι στόχοι μας για την επόμενη τετραετία και οι πολίτες αν μας εμπιστευθούν θα μας δώσουν την ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε όσα θεμελιώσαμε αυτή την τετραετία. Μια χώρα με καλύτερους μισθούς και συντάξεις, με καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και μια ανοιχτή και εξωστρεφή οικονομία που δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια ο εκλογέας που θα μας ψηφίσει, θα ψηφίσει μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.

Μιλήστε μας λίγο για εσάς: Αποτελείτε ένα πρωτοεμφανιζόμενο πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά της περιοχής, γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε και ποιο το στίγμα που θέλετε να δώσει η παρουσία σας στην επικείμενη πολιτική αναμέτρηση;

Είμαι ένας νέος υποψήφιος. Αλλά η έννοια του νέος για εμένα δεν πρέπει να είναι μια ηλικιακή καταγραφή.

Η επαγγελματική μου ζωή στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρόνια, μου έχει προσφέρει τη γνώση για το πως είναι η Φωκίδα σήμερα και τι έγνοιες έχουν οι πολίτες της. Αυτή τη γνώση και την εμπειρία μου θέλω να καταθέσω στη υπηρεσία των συμπολιτών μου από μια θέση ευθύνης, διεκδικήσεων και λήψης αποφάσεων.

Σημασία έχει για κάθε υποψήφιο είναι να έχει νέες αλλά υλοποιήσιμες ιδέες, νέο ήθος και βέβαια δυναμισμό για να παραχθεί έργο. 

Με αυτήν την έννοια θέλω να καταλάβουν οι συμπολίτες μου ότι είμαι πραγματικά μια νέα υποψηφιότητα και είμαι εδώ για να εργαστώ και όχι για να μοιράζω υποσχέσεις.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου