Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ

Προστέθηκε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων. ....

Τμήμα στοάς του μεταλλείου της Imerys κατέρρευσε και καταπλάκωσε εργαζόμενο. Από την ώρα που το συμβάν έγινε γνωστό, ακόμα και τη στιγμή που αναρτήθηκε στα ΜΜΕ φωτογραφικό υλικό που ακύρωσε κάθε αμφιβολία, συνέχισαν να ακούγονται ψίθυροι ότι τάχα φταίει η "τύχη" και η "κακιά ώρα". Αυτός που φταίει είναι:

Ø  Η εργοδοσία που δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας, που αυξάνει τις ώρες δουλιάς (π.χ. κατάργησε το καθολικό παρόν στο 51χλμ) και εντατικοποιεί την εργασία, ενώ μέχρι χθες επιδίωκε ως και την εξαήμερη εργασία. 

Ø  Η κυβέρνηση (σημερινή και προηγούμενη) που έχει ψηφίσει αντεργατικούς νόμους (βλέπε νόμο Χατζηδάκη και άλλους) που διαλύουν τη ζωή των εργατών και τσακίζουν το εισόδημα τους. Έφτασαν σε σημείο να διαλύσουν ακόμα και το σώμα επιθεώρησης εργασίας για να εξυπηρετήσουν καλλίτερα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.           

            Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι σήμερα που η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη ανάπτυξης, μια επιχείρηση με μεγάλο εκτόπισμα και διεθνή αναφορά που αξιοποιεί έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, δεν μπορούσε να προβλέψει αν μια στοά είχε προβλήματα και δεν έπρεπε να χρησιμοποιείται;

            Η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, είναι η αιτία των εργατικών ατυχημάτων. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διατηρεί την απουσία ουσιαστικών ελέγχων του κράτους - έλεγχοι οι οποίοι να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλιάς- είναι αυτή που θωρακίζει την εργοδοτική ασυδοσία.

            Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να προσανατολίσουν την πάλη και τις διεκδικήσεις τους, μακριά από το αστικό πλαίσιο, που αναπαράγει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τα εργοδοτικά εγκλήματα κάθε είδους. Δεν αρκεί απλά να διαλευκανθεί η αιτία του ατυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες, δεν αρκεί να βελτιωθεί συνολικά η εργατική νομοθεσία και να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας.

            Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι έχουν κάθε λόγο να παλέψουν ώστε ο ορυκτός πλούτος να ανήκει στο λαό και να τον διαχειρίζεται ενιαίος κρατικός μεταλλευτικός φορέας, με κριτήριο την διαρκή κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου και αμέριστη συμπαράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου