Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Η Ιστορία του ¨ΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ¨

Η Ιστορία του Αθλητικού Συλλόγου της Ελάτειας, του ιστορικού ¨Ελατειακού¨, από το βιβλίο του Δημήτρη Βασιλείου, ¨ΕΛΑΤΕΙΑ (ΔΡΑΧΜΑΝΙ)¨.....

Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 06:00 μ.μ., στο καφενείο του Ζωγράφου στην κάτω πλατεία (πρώην Ταχυδρομείο).

Διοργάνωση εκδήλωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελάτειας.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 06:00 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου ¨ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ¨ της Χρύσας Βασιλείου

...........

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΑΤΕΙΑΣ

 
Εντυπωσιακή δραστηριότητα είχε αναπτύξει ο Όμιλος Σπουδαστών Ελατείας τη δεκαετία του 1920 υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου Δημητρίου Κεχρά. Το 1929 ο όμιλος μετονομάσθηκε σε «Όμιλο Διανοουμένων Ελατείας», ο οποίος περιλάμβανε στις τάξεις του επιστήμονες, φοιτητές και τελειοφοίτους γυμνασίου.

Στις 18 Ιανουαρίου 1930 η εφημερίδα «Ο Ρουμελιώτης» αναφερόμενη στον Όμιλο Διανοουμένων Ελατείας και στις πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αυτού έγραψε τα ακόλουθα: 

 

«Με πολλήν ικανοποίησιν αγγέλλομεν τας προόδους τας οποίας επιτελεί ο υπό την ένθουν καθοδήγησιν του κ. Δημητρίου Κεχρά όμιλος των Σπου-δαστών Ελατείας μετονομασθείς πρότινος εις «Όμιλον Διανοουμένων», όπως περιλάβη εις τα μέλη του επιστήμονας, φοιτητάς, και τελειοφοίτους γυμνασί-ου. 

Πρώτον σκοπόν έταξε ο Όμιλος την ίδρυσιν Βιβλιοθήκης, ήτις κατόπιν απευθυνθείσης εκκλήσεως προς Λοκρούς και άλλα πρόσωπα, ή ιδρύματα συνεκέντρωσαν ήδη περί τους 250 τόμους και αι εισφοραί εξακολουθούν. Μεταξύ των άλλων ελήφθησαν 8 μεγάλα βιβλία του Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνίδων.

Δια πράξεως δε του Διοικητικού Συμβουλίου ανεκηρύχθησαν ο κ. Λάζος Παπαλουκάς ευεργέτης του Ομίλου και δωρητής αυτού, οι κ.κ. Κ. Αθανασίου, δικηγόρος (αντισυν. έ.ά.), Θ. Γιαννακόπουλος, πολιτευτής, Αντ. Αντωνόπουλος, συν)ρχης, Β. Τραγόπουλος, ιατρός. Ο Όμιλος εξέφρασε επίσης τας ευχαριστίας του δια την υπέρ αυτού ενίσχυσίν του προς το Πατριωτικόν Ίδρυμα, και τους κ.κ. Γεώργιον Δημακίδην, ιατρόν, Γεώργιον Δελήν, αρχιφύλακα δασών, Ιω. Κ. Γιαννακόπουλον, κτηματίαν, Μιχαήλ Ρίζον, Δ/ντήν του Δημοτικού Σχολείου, Παναγιώτην Βέλλιον, μαθητήν της Σχολής Ευελπίδων, Νικόλαον Δημακίδην, κτηματίαν, Χρ. Χριστοδούλου, έμπορον, Γ. Αντωνίου, κτηματίαν, Χαράλαμπον Δάρραν, διαχειριστήν του Μονοπωλείου κ.ά.

Ο Όμιλος καταβάλλει επίσης προσπαθείας προς ίδρυσιν γυμναστηρίου, προσκρούει όμως εις την έλλειψιν γηπέδου. Οι αρμόδιοι ας ενισχύσουν τον καλόν Όμιλον προς υπερνίκησιν της δυσχερείας ταύτης, διότι το γυμναστήριον θα δώση νέαν όψιν εις την υγείαν και ζωήν της νεολαίας μας.

Γενομένων αρχαιρεσιών του Ομίλου της 5ης τρέχ. εξελέγησαν: πρόεδρος ο κ. Κων. Γ. Καψουρόπουλος, γραμματεύς ο κ. Ευστ. Κ. Φλωκατούλας, ταμίας ο κ. Ανδρέας Γ. Αυγερίου, και μέλη οι κ.κ. Νικ. Ι. Σταμόπουλος και Δημήτριος Π. Πιπέρης».

 

Ο Όμιλος Διανοουμένων διέθετε και θεατρική ομάδα, η οποία είχε δώσει έως το 1930 εξαιρετικές παραστάσεις, όπως «η στρίγγλα» και «ο αγράμματος νεοσύλλεκτος». Στην παράσταση «η στρίγγλα» πρωταγωνίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Δημακίδης, ο Ευστάθιος Κατσαντώνης, Νικόλαος Τσολάκος, Κωνσταντίνος Ηλία Δημητρακόπουλος και ο Ιωάννης Χαρ. Αθανασίου ενώ στην παράσταση «ο αγράμματος νεοσύλλεκτος» πρωταγωνίστηκαν οι: Ιωάννης Χαρ. Αθανασίου, Κων. Καψουρόπουλος, Δημήτριος Μπερώτας, Π.Ι. Τουρναβίτης, Αρ. Καλλιμάνης, Αν. Τσόκας και ο Κωνσταντίνος Δημακίδης. 

                Hμέρα με την ημέρα ο όμιλος διεύρυνε τις καταστατικές του δραστηριότητες, όπως προανέφερα, και με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε και αθλητικό τμήμα, το οποίο περιλάμβανε κλασικό αθλητισμό και ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία «Ελατειακός». Ο υπάρχων όμως χώρος αθλήσεως δεν ικανοποιούσε ούτε τις ανάγκες των αθλουμένων ούτε τις προσδοκίες των ανθρώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου. Γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο ζητούσε από την Κοινότητα Ελατείας την κατασκευή γηπέδου. 

                Στις 23 Απριλίου 1931 διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Ελάτεια, τους οποίους παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Για την τέλεση των αγώνων αυτών, που ήταν το προοίμιο των Παλασσοπουλείων αγώνων στίβου, η εφημερίδα «Ο Ρουμελιώτης» έγραψε τα εξής, στις 16 Μαΐου 1931:

 

                «Την 23ην Απριλίου ο Όμιλος διωργάνωσεν εν Ελατεία και εν τω γηπέδω του τοπικούς αγώνας καθ’ ου, παρέστη πλήθος κόσμου και εξετελέσθησαν με ευοιώνους επιδόσεις τα κάτωθι αγωνίσματα:

1.        Δρόμος 100 μ.: α΄ Κατσαντώνης Ευστ., β΄ Κορομπίλης Γ.

2.        Τριπλούν: Κατσαντώνης Ευστ. 11.80, Χέβας Ι. 11.70

3.        Δίσκος: Κατσαντώνης Ευστ.

4.        Απλούν: Χέβας Ι. 5.50, Κατσαντώνης 5.40

5.        Σφαίρα: Λαπατσάνης Σ. 10.30, Μανανάς Αθ.

6.        Λίθος: Λουκαδάκος Κ. 14.20, Μανανάς Αθ. 13.50, Χέβας 13.00

7.       Άλμα εις ύψος: Αυγερίου Ανδ. 1.30, Λαπατσάνης Σ., Καψουρόπουλος

8.        Δρόμος 2000 μ.: α΄ Κορομπίλης Γ., β’ Λουκαδάκος Γ. και Ρόδης Γ.

9.        Σκυταλοδρομία: Καλλιμάνης Αρ. κλπ.

                Ο Όμιλος οφείλει πολλάς χάριτας εις την αόκνως εργασθείσαν οργανωτικήν επιτροπήν επί των ανωτέρω αγώνων αποτελεσθείσαν από τους κ.κ. Άγγελον Μπερώταν, Παναγιώτην Αγγελήν, Κων. Νικόπουλον, Δ. Κεχράν πρόεδρον του Ομίλου δια το παρατηρηθέν τάκτ ευταξίας κατά την διάρκειαν των αγώνων. Πληροφορούμεθα ότι προσεχώς θέλει εφαρμοσθή ευρεία αθλητική πολιτική επί όλως νέων βάσεων φθάνοντος εν ανάγκη του προέδρου και εις σχετικήν τροποποίησιν του καταστατικού του ομίλου σύμφωνον έχοντος και την γνώμην των πλείστων μελών».

 

                Το αίτημα κατασκευής γηπέδου στην Ελάτεια, που αποτελούσε τον διακαή πόθο των κατοίκων της, εκφράσθηκε και μέσω της εφημερίδος «Ο Ρουμελιώτης», η οποία, στις 19 Σεπτεμβρίου 1931, έγραψε τα εξής για την εξεύρεση λύσεως στο θέμα του γηπέδου: 

 

                «Είνε αληθές ότι αν εις την Ελάτειαν υπάρχει κάποια μορφωτική και αθλητική κίνησις τούτο οφείλεται εξ ολοκλήρου εις τον από ετών λαμπρώς δρώντα «Όμιλον Διανοουμένων» και τον πρόεδρον αυτού κ. Δημήτριον Κεχράν, όστις αξίζει να σημειωθή, εξακολουθεί να εργάζεται δια τον Όμιλον με τον ίδιον ενθουσιασμόν και αγάπην των πρώτων ημερών της ιδρύσεως αυτού. Ατυχώς δεν δυνάμεθα να είπωμεν το ίδιον και δια την Κοινότητά μας, εκ μέρους της οποίας δεν έτυχε του προσήκοντος ενδιαφέροντος ο Όμιλος.

                Και δια να είμεθα σαφέστεροι, παραπονούμεθα κατά της Κοινότητος ότι δεν εμιμήθη το παράδειγμα άλλων πολύ μικροτέρων της ιδικής μας κοινοτήτων, αίτινες εδώρησαν εις τους τυχόν υπάρχοντας εν αυτοίς αυτοσχεδίους αθλητικούς συλλόγους κατάλληλα γήπεδα και ποικιλοτρόπως ενίσχυσαν την αθλητικήν των κίνησιν. Ενώ δε ο «Ελατειακός», τμήμα του Ομίλου, με πλήρη οργάνωσιν με ομάδα ποδοσφαιρικήν αρίστην, και με ζήλον ν’ αναχθή εις έτι καλλιτέραν και συνεπώς ευρύτερον να εξαπλωθή η αθλητική ιδέα όχι μόνον εις την Ελάτειαν αλλά και εις τας γειτονικάς κοινότητας, στερείται ενός γηπέδου καθ’ ην στιγμήν η Κοινότης έχει ή θα ηδύνατο να έχη, να δωρήση εις τον «Ελατειακόν» ένα καλό γήπεδο, όπερ θα απέβαινε κέντρον ζωηρότατον αθλη-τικής κινήσεως.

                Είνε ζήτημα καθήκοντος δια την κοινότητα χωρίς καμμίαν περαιτέρω ολιγωρίαν, να εξασφαλίση την αθλουμένην νεότητα, δηλαδή εις όλα τα παιδιά της Ελατείας, το από μακρού υπό του Ομίλου εκλιπαρούμενον γήπεδον.

                Την α΄ ομάδα του «Ελατειακού» αποτελούν οι: Καλλιμάνης Αρ. (τέρμα), Β. Τσόκας, Αλέξανδρος Φλωκατούλας, Αθανάσιος Δημητρακόπουλος, Λιάγκας Ανδρέας, Γιαννακόπουλος Σπυρίδων, Κομνάς Κομ., Γούλας Βασίλειος, Σαντάς Ταξιάρχης, Δενδρουλάκης Αθανάσιος».

 

Το φθινόπωρο του 1931 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Ομίλου Διανοουμένων, στην οποία ο Όμιλος μετονομάσθηκε σε «Αναμορφωτικός Αθλητικός Όμιλος Ελατειακός», έπειτα από πρόταση του Δημητρίου Ι. Κεχρά. Στην εν λόγω συνέλευση έγιναν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες πρόεδρος εξελέγη ο Άγγελος Μπερώτας. Για την εν λόγω μεταβολή στη διοίκηση του Ομίλου η εφημερίδα «Ο Ρουμελιώτης» έγραψε τα εξής, στις 28 Νοεμβρίου 1931:

 

                «Κατόπιν εισηγητικής προτάσεως του Πρόεδρου του ομίλου κ. Δημητρίου Κεχρά δι’ ης ο Όμιλος μετονομάζεται εις «Αναμορφωτικόν Αθλητικόν Όμιλον Ελατειακός», ην εισήγησιν η Συνέλευσις ομοφώνως απεδέχθη, προέβη εις την ανάδειξιν νέου Διοικητικού Συμβουλίου, παραιτηθέντος του πρόεδρου, λόγω ασχολιών. Κατά την διεξαχθείσαν ψηφοφορίαν, πρόεδρος εξελέγη ο κ. Άγγελος Μπερώτας τηλεγραφητής, προϊστάμενος Τηλ. Ελατείας, γραμματεύς ο κ. Αρ. Χριστοδούλου, φαρμακοποιός, ταμίας ο κ. Παναγιώτης Αγγελής, βιομήχανος, έφορος ο κ. Δημήτριος Κεχράς, οδοντίατρος και σύμβουλος ο κ. Νικόλαος Κ. Σταμόπουλος, έμπορος.

                Προς το νέον Διοικητικόν Συμβούλιον, διαβιβάζοντες τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια, ευχόμεθα όπως τούτο χωρίση με πίστην και νέαν πνοήν, επί την οδόν, ην χάραξεν ο ιδρυτής αυτού και τέως Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ι. Κε-χράς, επ’ αγαθώ της Ελατειακής κοινωνίας».

 

                Τον Απρίλιο του 1932 ο Ελατειακός διοργάνωσε τους ετησίους αγώνες στίβου, για τους οποίους η εφημερίδα «Ο Ρουμελιώτης» έγραψε τα εξής, στις 21 Μαΐου 1932:

               

                «Τη πρωτοβουλία του εμψυχωτού κάθε ωραίας και ευγενούς εν τη πόλει μας προσπαθείας κ. Δημ. Κεχρά ο «Ελατειακός Όμιλος» ετέλεσε τους ετησί-ους αγώνας του με αρκετήν επιτυχίαν. Κατ’ αυτούς επέτυχον τας καλλιτέρας επιδόσεις οι εξής:

-        100 μ.: Ιω. Γκοργκόλης 12 1)2‘’, Γ. Κουτσογιώργος 13΄΄

-        Σφαιροβολία: Π.Κ. Σταμόπουλος 10,70, Αθ. Μανανάς 10.50, Γ. Κουτσογιώργος 10.45 

-        Ακοντισμός (εφήβων): Π.Κ. Σταμόπουλος 30.20, Αθ. Δενδρουλάκης 29. 80

-        Δισκοβολία: Δ. Αθ. Κατσούλας 24 μ., Ευστ. Κατσαντώνης 22.30

-        Άλμα Τριπλούν: Ευστ. Κατσαντώνης, Ιω. Χέβας, Γ. Κουτσογιώγος, Ιω. Γκοργκόλης 11.45

-        Δρόμος 3000 μ.: Ευστ. Ρόδης 20΄΄, Δ. Αθ. Σταμόπουλος 7΄ 40΄΄, Ευάγγελος Μπάσος 8΄ 55΄΄

-        Επίσης σκυταλοδρομίαι, διελκυστίνδα.

                Και η ωραία αθλητική εορτή έληξε δι’ επιδείξεως πάλης μεταξύ Δημ. Αθ. Κατσούλα και Αλεξ. Φλωκατούλα ανακηρυχθέντων ισοπάλων».

 

                Πάγιο αίτημα του Ομίλου Διανοουμένων προς την Κοινότητα Ελατείας ήταν η κατασκευή ενός σύγχρονου για την εποχή γηπέδου, το οποίο θα χρησιμοποιούταν για την άθληση των νέων και τη διεξαγωγή αγώνων της ομάδος του Ελατειακού. Αρχικά ως γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ο χώρος έμπροσθεν του πέτρινου κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου, όπου σήμερα βρίσκεται το κτήριο του νηπιαγωγείου.

                Στις 13 Ιουλίου 1947 από το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε, έπειτα από αίτημα του Γυμναστικού Συλλόγου, να παραχωρηθεί έκταση έξι στρεμμάτων στη βορειοανατολική πλευρά του Κοινοτικού Αγροκηπίου, για να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο. Δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.


                 Αργότερα χρη­σιμοποιήθηκε ως γήπεδο το αγρόκτημα του παπα-Ηλία Δημητρακόπουλου, το οποίο ήταν εκτάσεως επτά στρεμμάτων και βρισκόταν δυτικά της Ελατείας εφαπτόμενο της δημοσίας οδού Αταλάντης - Κάτω Τιθορέας. Ενοικιάσθηκε από την Κοινότητα Ελατείας έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό, του οποίου το αποτέλεσμα εγκρίθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου 1950. Η διάρκεια της μισθώσεως ήταν πενταετής.

Στις 7 Αυγούστου 1951 το Κοινοτικό Συμβούλιο Ελατείας αποφάσισε, να λυθεί η υπογραφείσα σύμβαση με τον παπα-Ηλία Δημητρακόπουλο και να παραχωρηθεί για μια πενταετία έκταση 10 στρεμμάτων -εκ του Κοινοτικού Αγροκηπίου- στον Ποδοσφαιρικό και Γυμναστικό Σύλλογο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο και γυμναστήριο. Για την πλήρη οριοθέτηση της χορηγηθείσης εκτάσεως το Κοινοτικό Συμβούλιο όρισε υπεύθυνο τον κοινοτικό σύμβουλο Δημήτριο Ι. Κεχρά.


 

Στις 18 Μαρτίου 1952 ο Νομάρχης Φθιώτιδος ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 76 πράξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ελατείας, η οποία αφορούσε την προαναφερθείσα παραχώρηση των 10 στρεμμάτων.


 

Έπειτα από πολλές προσπάθειες και πιέσεις κατασκευάσθηκε επιτέλους, το 1958, το γυμναστήριο Ελατείας σε έκταση δέκα στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από την Κοινότητα στη νοτιοδυτική πλευρά του Κοινοτικού Αγροκηπίου, όπου σήμερα ευρίσκεται το διδακτήριο του Γυμνασίου και Λυκείου. Στο γήπεδο αυτό, που είχε προσανατολισμό τερμάτων βόρειο - νότιο, τελέσθηκαν οι Α΄ Παλασσοπούλειοι αγώνες στίβου, το 1959.

                Στις 3 Νοεμβρίου 1959 το Κοινοτικό Συμβούλιο διόρισε Εφορία Κοινοτικού Γυμναστηρίου αποτελούμενη από τους: Αθανάσιο Καραπετσάνο, Δημήτριο Χονδρό, Νικόλαο Αργυρίου και Δημήτριο Ηλιόπουλο. Πρόεδρος της Εφορίας ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητος Λουκάς Κουτσαύτης.

                Τον Σεπτέμβριο του 1964 το Κοινοτικό Συμβούλιο διόρισε νέα Εφορία Κοινοτικού Γυμναστηρίου αποτελούμενη από τους: Λουκά Κούσουλα, Γεώργιο Ζαφείρη, Αθανάσιο Μαυραγάνη, Χρήστο Κουτσογιώργο. Πρόεδρος της Εφορίας ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητος Δημήτριος Αντωνόπουλος.

                Τον Απρίλιο του 1968 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελατειακού αποτελούσαν οι: Ευστ. Φλωκατούλας, Λουκάς Παπαγεωργίου, Κων. Μπουλουγούρας, Νικ. Παπαναγιώτου, Λουκάς Σταμόπουλος, Μιχ. Θεολόγου, Γ. Τρ. Δημητρακόπουλος, Αθαν. Αν. Σταμόπουλος και Ιωάν. Καρδαράς.

                Η κατασκευή του διδακτηρίου του Γυμνασίου άλλαξε εκ νέου τη θέση του γηπέδου, το οποίο κατασκευάσθηκε, το 1974, βόρεια του διδακτηρίου και με προσανατολισμό τερμάτων ανατολικό - δυτικό, για να αλλάξει εκ νέου αργότερα η διάταξη των τερμάτων και να λάβουν στις θέσεις που έχουν σήμερα. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα την κοπή των δένδρων του αλσυλλίου στην περιοχή του βορείου τέρματος του γηπέδου.

                Τον Οκτώβριο του 1976 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελατειακού αποτελούσαν οι: Κων. Σκόρδος (προέδρος), Χρ. Κουτσουγιώργος, Απ. Μπέτας, Κων. Χαραλάμπους, Λουκάς Σταμόπουλος, Κων. Δουβάρας και Κων. Χαμπλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου