Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να εκφράσω, ξεκινώντας, τη θλίψη μας για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας, που οδήγησαν σε θανάτους και έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.....

  Οι ελληνικές Αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπινες ζωές, έσωζαν ανθρώπους που   ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανένα κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας, από τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών Αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα, όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει.

 

Για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα 

 

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Πράγα, όπου σήμερα πραγματοποιείται  η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου θα κάνει παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, κ. Zelensky και θα  μιλήσουν ακόμη  οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε διάφορα θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί. 

 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι Συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή, την  θεματική με τη μεγαλύτερη ίσως  βαρύτητα και κρισιμότητα στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και γενικότερα. Μια  θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτή την ατζέντα. Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος, καθώς και οι Πρωθυπουργοί της  Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας. 

 

Αύριο, Παρασκευή, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας  με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας. 

 

Για την επιστολή  της Προέδρου της Κομισιόν 

 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος στην Πράγα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, απέστειλε προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των 27 επιστολή με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για μια θέση που  συνιστά -όπως επισημαίνει με χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός-  ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.  

 

Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αλλά και την απόλυτη δικαίωση της επίμονης προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών  για την υπέρβασης κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.

 

Από το καλοκαίρι του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, να είναι δηλαδή μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων. Η χώρα μας έπαψε να είναι μια χώρα πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε μια χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και κυρίως αποτελεσματικές   λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

 

1)Εισηγηθήκαμε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη 8 χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια  στα κράτη και τις κοινωνίες.

 

2)Εισηγηθήκαμε, με δική μας πρωτοβουλία, την ίδια περίοδο τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.

 

3)Εισηγηθήκαμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε.

 

4)Εισηγηθήκαμε την Άνοιξη του 2021 την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self test και αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό.

 

5) Εισηγηθήκαμε το Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη.

 

6) Εισηγηθήκαμε το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

 

Με κινήσεις σαν και αυτές η Κυβέρνηση αντέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την παγκόσμια σκηνή, αναβαθμίζοντας τη χώρα. Και αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Γιατί αυτή την αναβάθμιση διεθνούς κύρους της χώρας μας, η Ελλάδα την εισπράττει και στην εξωτερική μας πολιτική, και στην εθνική άμυνα, και στις επενδύσεις και στον τουρισμό.

 

Η Κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

 

Στο μεταξύ, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας- θα συνεχιστεί στη διάρκεια του δύσκολου Χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, για όσο διαρκεί η κρίση.  Είναι αυτονόητο ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα αυξήσουν την αγωνία των πολλών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Απόφασή μας είναι  να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους πολίτες.

 

Η κοινωνία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- περνάει δύσκολα και έχει μεγάλη αβεβαιότητα για το Χειμώνα που έρχεται. Κανείς εθνικός Προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, λέει απλά ψέματα.  Γνωρίζουμε καλά ότι η ελληνική κοινωνία οικονομικά πιέζεται  και περισσότερο οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό να βασανίζεται από δεκαετή οικονομική κρίση την περίοδο των μνημονίων, ύστερα από την πανδημία και μετά από την ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αντοχές μας, οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές, η πραγματικότητα είναι ότι δοκιμάζονται σκληρά. Ορισμένοι λένε ότι η Κυβέρνηση επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, η οποία, λένε, δεν γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι γιατί η κατάσταση στη συγκεκριμένη συγκυρία εύκολα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χειρότερη όσον αφορά και στην επάρκεια αγαθών αλλά και στις τιμές, πράγματα που ήδη συμβαίνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών και ενέργειας, το ότι πιεζόμαστε πολύ, αλλά αντέχουμε ακόμα, είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής και της ανάπτυξης που επιτυγχάνουμε. Με εθνικούς πόρους, με κοινοτικούς πόρους, αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη, όσο πιο αποδυναμωμένη γίνεται. Αν η οικονομία δεν προόδευε, αν δεν είχαμε αυτά τα επιτεύγματα σε επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να καλύπτουμε σε κάποιο βαθμό την καλπάζουσα κρίση, θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα θα ήταν αφόρητα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει, έστω τελευταία στιγμή, κάποια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Erdoğan στην Πράγα; Και, επίσης, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή κάποια τελευταία εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης, οπότε δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς το ζήτημα αυτό. Από εκεί και πέρα, αύριο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως ξέρετε, το αυριανό είναι ένα άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που γίνεται στην Πράγα. Ακολουθεί το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με τα δύο ναυάγια που είχαμε. Χθες το μεσημέρι δημοσιοποίησε ο κ. Μηταράκης στο λογαριασμό του ένα βίντεο που δείχνει τους Τούρκους λιμενικούς να ραβδίζουν τους μετανάστες. Σήμερα καταγγέλλεται ότι αυτό το βίντεο είναι από το 2019. Και, μάλιστα, επ’ αυτού έχει τοποθετηθεί η τουρκική πλευρά τότε, εκείνη την περίοδο. Είναι αληθές το βίντεο; Υπάρχει σήμερα; Δηλαδή, έχει ληφθεί πρόσφατα; Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Μηταράκης. Σήμερα το σημαντικό είναι να καταλάβουμε όλοι το γεγονός πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει, ότι κάνει τα στραβά μάτια, ότι υποκινεί -όπως πολλές φορές έχουμε δει έπειτα και από ομολογίες ανθρώπων που έχουν διασωθεί από την ελληνική πλευρά και που έχουν γλιτώσει τα χειρότερα και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος- την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της. Είναι ένα γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές Αρχές διαφυλάσσουν τα σύνορά μας, διασώζουν ανθρώπους, όπως έγινε και χθες και σήμερα. Δυστυχώς, δεν έχουν καταφέρει να διασώσουν τους πάντες. Δυστυχώς, έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτή η ιστορία της εργαλειοποίησης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας πρέπει να σταματήσει διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Και χθες το Ελληνικό Λιμενικό, παρά τα όσα κατά καιρούς, απαράδεκτα και εξωφρενικά έχουν ισχυριστεί διάφοροι «επαγγελματίες ακτιβιστές», σώζει ανθρώπινες ζωές. Όμως, όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει «πλάτες» στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει, δυστυχώς, θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από δύο ημέρες, η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στον κ. Παπαδημούλη, με την κατηγορία των fake news, για τη δημοσιοποίηση εγγράφων της Επιτροπής PEGA που θα έρθει τον Νοέμβριο και πως ζητάει την ακρόαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γιάννη Λαβράνου και του Φελίξ Μπίτζιου. Διαψεύδετε ότι ο Πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή; Και μια ερώτηση για τη μήνυση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά της εταιρείας Intellexa. Σας αποδίδετε πως προσφέρετε θεσμική ασυλία. Θα συνδράμετε στον έλεγχό της;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, η αποδοκιμασία προέρχεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος νομίζω απάντησε στον κ. Παπαδημούλη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Δεύτερον, δεν είναι γνωστό στην ελληνική πλευρά κάποιο επίσημο αίτημα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μέχρι πριν ξεκινήσει το σημερινό briefing. Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συνδράμει στην ενημέρωση αξιωματούχων Ευρωπαίων, που ψάχνουν το θέμα των παράνομων λογισμικών. Το κάναμε και πριν από ένα μήνα, όταν οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενημέρωσαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους. Ό,τι μας ζητηθεί, που να είναι προς την κατεύθυνση της ουσίας, δεν θα το αρνηθούμε. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω σε αυτή την ιστορία. Έχει τοποθετηθεί δημόσια. Για το θέμα της μήνυσης, κάθε μήνυση είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Η ελληνική Δικαιοσύνη, κάθε μήνυση που κατατίθεται, την εξετάζει στο πλαίσιο των νόμων που υπάρχουν. Δεν έχει καμία εμπλοκή η Κυβέρνηση σε αυτή την ιστορία.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Χθες, είχαμε νέες ευθύτατες πολεμικές απειλές από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, τον κ. Akar. Νομίζω ότι ξεπέρασε κάθε όριο. Μιλούσε για το «ότι θα πεθάνουμε ως μάρτυρες με τον όρκο των κομάντος». Θυμήθηκε την Μικρασιατική καταστροφή. Μας συνέστησε να ξέρουμε πάλι να κολυμπάμε. Τι απαντά και πώς αντιδρά η Ελλάδα απέναντι σε αυτόν τον πλέον ακραίο παραλογισμό της Τουρκίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απαντά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Δίκαιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει τη δυνατότητα και σε πολιτικό, διπλωματικό, αλλά και στο επίπεδο της αποτροπής στο πεδίο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Τα ψέματα, η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, η παραχάραξη της γεωγραφίας και των Χαρτών, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα όσες φορές κι αν επαναλαμβάνονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επιστρέφοντας στην τραγωδία στο Αιγαίο με τα δύο ναυάγια. Να σας ρωτήσω: Υπάρχουν κάποιες υποψίες ή κάποια τεκμήρια για προβοκάτσια από την Τουρκία στο Αιγαίο, δεδομένου ότι είμαστε λίγες μόνο ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα. Εκείνο που είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο. Και αυτό που έγινε χθες από τους διακινητές, ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στα μανιασμένα νερά, σκάφη που δεν έχουν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, να επιβιβάζουν ανθρώπους για να τους οδηγήσουν σε αυτού του είδους τη διαδρομή, είναι εγκληματική ενέργεια. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες -στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας, αλλά ας μην είμαστε αφελείς, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε αυτού του είδους τα πράγματα, όχι μόνο πλημμέλειας- των τουρκικών Αρχών για αυτή την τραγωδία. 

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ενέργεια. Υπάρχει πιθανότητα μίνι ενεργειακού lockdown τους επόμενους μήνες; Γιατί είχε κατατεθεί και μια πρόταση από τον Εμπορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, την οποία συζητά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για περιορισμένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και υπήρχε και μια σύσκεψη, χθες, με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Η Κυβέρνηση το έχει ως σχέδιο, ως plan B, ένα μίνι ενεργειακό lockdown, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, η Ολομέλεια της Βουλής, με την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κ. Κυρανάκη για τη δημοσιοποίηση στοιχείων πολίτη που ξυλοκοπήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο από την Αστυνομία. Στην Επιτροπή δεοντολογίας είχατε ψηφίσει την άρση της ασυλίας του. Τι μεσολάβησε; Και,  επίσης, θα ήθελα να σχολιάσετε τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια. Στον Λόφο του Στρέφη είδαμε έναν ξένο δημοσιογράφο να ξυλοκοπείται on camera και έναν πολίτη, επίσης, να προσαγάγεται βίαια. Αν έχετε κάποια εικόνα, αν γίνεται κάποια έρευνα για τα περιστατικά και τι ισχύει στα Εξάρχεια; Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του κ. Κυρανάκη, η πλειοψηφία της Βουλής έκρινε ότι ο βουλευτής μας λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Δεν μπορεί κανείς να διώκεται, στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Κι έτσι αποφάσισαν οι βουλευτές και η πλειοψηφία της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στα Εξάρχεια, στο επιχειρησιακό σκέλος κι αν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επιλαμβάνονται πάντοτε, έτσι και τώρα θα ασχοληθούν αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη καταγγελία και θα τη διερευνήσουν, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Αυτό που είναι απορίας άξιο στα Εξάρχεια, είναι πώς ορισμένοι επιμένουν ότι αυτή περιοχή και αυτή η γειτονιά της Αθήνας δεν έχει δικαίωμα στη συμμετοχή υποδομών, πηγών δραστηριοτήτων, που έχουν άλλες γειτονιές της υπόλοιπης Αθήνας. Είναι απορίας άξιο πώς ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν τις δικές τους στρεβλώσεις, τις δικές τους εμμονές, τις δικές τους ιδεοληψίες να τις επιβάλλουν στο σύνολο της κοινωνίας και των κατοίκων της Αθήνας που ζουν εκεί. Προφανώς και η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται ούτε να συμβιβαστεί ούτε να υποχωρήσει σε αυτές τις εμμονές.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Σε σχέση με τον κ. Akar και όλη αυτή την απειλητική ρητορική πια, πολεμική ρητορική της Τουρκίας, η Αθήνα να φανταστούμε ότι είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση. Είμαστε ταυτόχρονα και ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση. Κι αυτό δεν είναι μόνο σημερινό ή χθεσινό. Είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε έτσι, δυστυχώς, εξαιτίας αυτής της παρατεταμένης τακτικής της Τουρκίας, της όξυνσης, της υβριστικής ρητορικής, της προκλητικής ρητορικής απέναντι στη χώρα μας. Οφείλουμε να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έτοιμοι να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση, αλλά, ταυτόχρονα και ψύχραιμοι, όπως σας περιέγραψα και προηγουμένως. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μάθαμε ότι θα βρεθεί αποστολή των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» στη χώρα αυτές τις μέρες, 9-11 Οκτωβρίου. Και μάλιστα ο επικεφαλής δήλωσε ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση στην Ελλάδα έχει υποστεί τρομερές οπισθοδρομήσεις. Τι απαντάτε και αν θα επιχειρήσετε να τους συναντήσετε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τους συναντήσω οπωσδήποτε και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί θα έχει πολύ μεγάλη αξία στη συζήτησή μας αυτή να μου εξηγήσουν με βάση ποια μεθοδολογία και με ποια λογική έχουν τοποθετήσει τέσσερις-πέντε δικτατορίες πάνω από τη χώρα σε αυτό τον περιβόητο κατάλογο που έχουν κάνει, όπως και μια χώρα που δεν υπάρχει, όπως τα κατεχόμενα από την  Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά προσωπικά θα τους συναντήσω οπωσδήποτε. Και νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ χρήσιμη κουβέντα, ελπίζω καλοπροαίρετη και από τη δική τους την πλευρά, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να τους εξηγήσουμε μια σειρά από πράγματα. Δηλαδή, ότι ενώ αυτοί μας βαθμολογούν στη θέση που μας βαθμολογούν και φαντασιώνονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, εδώ αρθρογραφούν ελεύθερα αρχιδολοφόνοι, όπως ο Κουφοντίνας. Η Κυβέρνηση στηρίζει με πόρους οριζόντια τη βιωσιμότητα δεκάδων, εκατοντάδων, επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επαρχιακού Τύπου, πανελλαδικής εμβέλειας. Παίρνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιδοτήσει το κόστος μεταφοράς και το κόστος του χαρτιού. Υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις με την ΕΣΗΕΑ, με την Ε.Ρ.Τ.. Οπότε, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τα ξέρουν, κατ’ αρχάς, οι άνθρωποι, ποιες είναι οι πηγές τους. Και να μας πουν και αυτοί με βάση ποια λογική έχουν φτιάξει στο μυαλό τους αυτό το σχήμα. Οπότε, ναι θα τους συναντήσω και μάλιστα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θέλω να ρωτήσω πόσες ελπίδες υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, στην Κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν για κοινές αποφάσεις προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν, έστω και προσωρινά, στην τιμή του φυσικού αερίου. Και με ποια απόφαση η Αθήνα θα ήταν ικανοποιημένη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς θα ήμασταν ικανοποιημένοι με την υιοθέτηση των προτάσεων, που πολύ συστηματικά και επίμονα ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταθέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη η χθεσινή στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της πρότασης της χώρας μας και άλλων 14 χωρών, 15 συνολικά, για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στην αγορά της Ευρώπης. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση και αυτή η εισήγηση να γίνει γρήγορα απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ σημαντικά τα κράτη-μέλη. Θα ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών-μελών στην κατεύθυνση την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και θα αποτελεί και μία πάρα-πάρα πολύ ουσιαστική και σημαντική απάντηση στην εργαλειοποίηση του ενεργειακού από την πλευρά της Ρωσίας.

Ευχαριστώ πολύ. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου