Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Προβολή ταινίας στην Ιτέα Τετάρτη 27/7 και Παρασκευή 29/7 στις 9μμ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 27/7 και Παρασκευή 29/7 στις 9μμ

«ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ» 

του Βασίλη Ξηρού

Η πρώτη ελληνοκινεζική συμπαραγωγή, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Μοθωναίο και Tu Hua γυρίστηκε σε τρεις χώρες Κίνα (Σαγκάη), Αυστρία (Βιέννη) και Ελλάδα.....

Ο Βασίλης Ξηρός (διπλωμάτης, συγγραφέας, μουσικός και σκηνοθέτης) κατάγεται από την Άμφισσα και ήταν Γενικός Πρόξενος στη Σαγκάη για 4 χρόνια (2015-2019). Έχουμε τη μεγάλη χαρά αυτός ο πολυτάλαντος νέος να είναι μαζί μας στην Ιτέα. Μετά την προβολή θα συζητήσουμε μαζί του για την ταινία αλλά και για την Σαγκάη, την πόλη των 27 εκατ. κατοίκων, την πόλη με τα πολλά πρόσωπα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μία ιστορία που σκιαγραφεί τον ρομαντισμό με τους όρους του 21ου αιώνα, με φόντο την πολυπρόσωπη Σαγκάη.  Η Τζίνξι είναι βιολονίστα που μένει στη Σαγκάη και ετοιμάζεται να μετακομίσει στη Βιέννη για σπουδές. Λίγο πριν από την αναχώρησή της γνωρίζει τον Πάνο, έναν αρχιτέκτονα που μόλις έχει φτάσει στη Σαγκάη, και ο κόσμος της αναστατώνεται. Μέσα σε μόλις μία μέρα η σχέση τους θα τους φέρει κοντά σε διλήμματα που θα καθορίσουν την πορεία της ζωής τους.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΞΗΡΟΥ

«Δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να καταλήξω στο θέμα της ταινίας, έχοντας ζήσει ο ίδιος στη Σαγκάη για τέσσερα χρόνια. Όπως και οι περισσότεροι στο εξωτερικό, ζούσα με τις αισθήσεις οξυμένες, με αποτέλεσμα να έχω καταγράψει άπλετο υλικό στο οποίο μπόρεσα να βασίσω τη συγγραφή του σεναρίου. Θέλησα να αποτυπώσω τη γνωριμία δύο ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες. Η πόλη της Σαγκάη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Την βρίσκω εξαιρετικά κινηματογραφική, κοσμοπολίτικη, φουτουριστική, γραφική και παραδοσιακή με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Πολλές σκηνές γράφτηκαν με συγκεκριμένες τοποθεσίες στο μυαλό μου, οι οποίες, όχι τυχαία, ήταν μεταξύ των αγαπημένων μου στη Σαγκάη – είχα ένα προσωπικό και βιωματικό δέσιμο μαζί τους. Προσπάθησα να αιχμαλωτίσω μέρος της γοητείας της πόλης στην ταινία, γνωρίζοντας ότι, στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο αστικό της περιβάλλον, ορισμένες τοποθεσίες δεν θα είναι ποτέ πια ίδιες.»

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα: «Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, ο Βασίλης Ξηρός δουλεύει τις λεπτές σεναριακές αποχρώσεις του "φλύαρου" ρομάντζου του, δεν ξεστρατίζει από ελεγχόμενο έδαφος, προσθέτει την πόλη της Σαγκάης στην κινηματογραφική εξίσωση και επιλέγει δύο δροσερούς πρωταγωνιστές με ερμηνευτική χημεία. Πιστός σε ένα χαμηλότονο, κομψό και ανθρωποκεντρικό σινεμά....» 

Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Enetpress «…Με ένα καλογραμμένο, με ωραίους διαλόγους, σενάριο (που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης), ο Βασίλης Ξηρός έφτιαξε μια όμορφη, δοσμένη με ευαισθησία, με λεπτό όταν χρειάζεται χιούμορ, και με ωραία υποβλητική μουσική (του Νίκου Πλατύραχου), ρομαντική, μαζί και συγκινητική, ταινία, με πολύ καλές ερμηνείες από τους δυο νέους πρωταγωνιστές της, τον Δημήτρη Μοθωναίο και την Tu Hua.»

Γιάννης Ζουμπουλάκης, Το Βήμα «…Πάνω στο αθώο φλερτ που ακολουθεί, χτίζεται μια ταινία τρυφερή, ανθρώπινη, με ωραίες ιδέες και μικρές εκπλήξεις που ξαφνιάζουν. Είναι ωραίο να παρακολουθείς ευγενικούς ανθρώπους να κουβεντιάζουν…»

Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Athens Voice «Αρκετός διάλογος, μια περιήγηση στην καθημερινή Σαγκάη, ρομαντισμός και χιούμορ εναλλάσσονται στον πυρήνα της γλυκιάς ιστορίας με πρωταγωνιστές δύο αφοπλιστικούς χαρακτήρες.»

Παύλος Κάγιος, Fragilemag «…Η πρώτη ελληνοκινεζική κινηματογραφική συμπαραγωγή με τίτλο “Μια Μέρα στη Σαγκάη” σε γοητεύει με την απλότητα, την ειλικρίνειά της και τη σημερινή ματιά της…»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου