Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σεβασμός στα Μοναστήρια μας ! υπάρχουν και όρια….

 του Νίκου Δρόλαπα


 Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι διεκδικούν Μοναστηριακές εκτάσεις, εν γνώσει τους ότι δεν τους ανήκουν.  .....

Οι ίδιοι είναι, που επιθυμούν οι Ιερές Μονές να παραμένουν κλειστές, να μην είναι επανδρωμένες, να μην τις φροντίζει κανείς, ώστε, η περιουσία τους να είναι εύκολη λεία σε κάθε διεκδικητή.

     Η ιστορική  Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης κτίσθηκε το έτος 1648 στον απόκρημνο και βραχώδη τόπο του βουνού Κουτσουρός όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και εγκαταβιεί η Μοναχική Αδελφότητα γυναικών αφιερωμένων στον Θεό και υπεσχημένων να διέλθουν τη ζωή τους εν αγνεία, ακτημοσύνη και υπακοή.  Η Ηγουμένη και οι Μοναχές χαίρουν του Σεβασμού και της αγάπης των πιστών της ευρύτερης περιοχής και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος έχει πλήρη εικόνα λειτουργίας της, όπως και επί των άλλων Ιερών Μονών του Νομού.  

      Παρ΄όλα αυτά, δεν ελλείπουν φαινόμενα διεκδίκησης αγροτολιβαδικών εκτάσεων γύρω από την Ι. Μονή, ή και σε άλλες περιοχές, όπως στο μετόχι της, εκεί όπου ευρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, μεταξύ Ερατεινής και Πανόρμου, το οποίο περιλαμβάνει έκταση για την οποία εγείρονται οι πρόσφατες διεκδικήσεις.

     Όφειλαν όμως οι υποκινητές των διεκδικήσεων αυτών να γνωρίζουν, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα  έχουν αυξημένη νομική προστασία όταν πρόκειται για τη προστασία της περιουσίας τους, απαγορεύοντας τη χρησικτησία, ενώ υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο νόμο για την αυτεπάγγελτη ποινική προστασία των εκκλησιαστικών κτημάτων από καταπατήσεις.

     Καλό θα ήτο, πριν από κάθε άλλη κίνηση, όσοι διατυπώνουν αμφισβητήσεις κυριότητας να προσέλθουν σε συνεννοήσεις με την Ι.Μονή, την Ι. Μητρόπολη Φωκίδας και το Δήμο Δωρίδας προσκομίζοντας όποια αποδεικτικά στοιχεία, συμβόλαια, έγγραφα, κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα έχουν στη διάθεσή τους προς εξεύρεση λύσης, ή, να προσφύγουν σε διαιτησία.

     Αντί όμως να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη αυτή οδό, χωρίς να επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό, κατέφυγαν σε απαξιωτικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά της Ηγουμένης, Γερόντισσας Μαριάμ, εγνωσμένης ηθικής υπόστασης, με απόλυτη αφοσίωση στα καθήκοντά της και συνεχή προσφορά έργου Μοναστικού χαρακτήρα, προκειμένου να εκφοβίσουν τη Μοναχική Αδελφότητα, να κάμψουν το ακατάβλητο σθένος της για το επιτελούμενο λατρευτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη και υπεράσπιση της περιουσίας της Ι. Μονής, με απώτερο στόχο να την εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει την Ι. Μονή, ώστε και η περιουσία της να καταστεί πλέον ευάλωτη στις ορέξεις τους.  

     Με ορισθέντα πληρεξούσιό τους τον Δικηγόρο Άμφισσας κ. Νικ. Αναγνωστόπουλο, συγκέντρωσαν 506 υπογραφές πολιτών, εμφανιζομένων ως διαμαρτυρομένων ιδιοκτητών, πολλοί των οποίων ανακάλεσαν τις υπογραφές τους και αναμένονται και άλλοι να ανακαλέσουν ως μη έχοντες σύμφωνη γνώμη, ή, ως μη γνωρίζοντες τα διαλαμβανόμενα.

     Έδωσαν πολιτικό χαρακτήρα στις διεκδικήσεις τους και με τον αριθμό των υπογραφών στο από 14-04-2022 συνταχθέν από τον ίδιο εξώδικο έγγραφο με τίτλο : « ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ  ΚΑΙ  ΔΗΛΩΣΗΣ », το οποίο διαμοίρασαν με δικαστικό επιμελητή σε πολιτικά κυρίως πρόσωπα.    

      Όμως, ο εν λόγω Δικηγόρος αρνήθηκε να παραλάβει την Εξώδικη  ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ την οποία του απηύθυνε ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστος, αποποιούμενος την ιδιότητα του Πληρεξουσίου Δικηγόρου, προκαλώντας με τη στάση του αυτή σειρά ερωτημάτων ως προς τους πραγματικούς στόχους και επιδιώξεις που είχε η κίνηση αυτή με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων του νομού, τα οποία καταχρώνται ακόμη και τη προσωρινή δύναμη που τους έδωσαν οι πολίτες με τη ψήφο τους, προς ίδιο πολιτικό όφελος. 

     Ερωτάται ο Δικηγόρος κ. Νικ. Αναγνωστόπουλος να απαντήσει, αφότου περιήλθε εις χείρας του το μη μεταγεγραμμένο αντίγραφο της Έκθεσης Απογραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ι. Μονής που υποβλήθηκε κατ΄επιταγήν του νόμου και κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτου Φωκίδας στο Εθνικό ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ με όλα τα έγγραφα περιουσιακού περιεχομένου, γιατί δεν ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία από τους υπογράφοντες με τη προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας και κατέφυγαν στη κατασυκοφάντηση της Ιεράς Μονής και του προσώπου της Ηγουμένης ; 

     Άλλο πράγμα είναι η λελογισμένη πορεία επίλυσης της όποιας διαφοράς και άλλο η συλλογή υπογραφών για την άσκηση πίεσης με σκοπούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων του προσκηνίου και του παρασκηνίου.


     Άλλο πράγμα είναι να άδει ένας πιστός κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα το  :  … Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα…,  

     και άλλο, να λιανοτραγουδάνε κάποιοι, μεταξύ ποτού και φαγητού, για τον επίγειο ‘’νυμφίο’’ ( ας συγχωρηθώ για τη χρησιμοποίηση της ίδιας λέξης ) και να υπονοούν ότι θα έλθει… ο αλήστου μνήμης εκ του σκότους της διαπλοκής και της διαφθοράς που είναι βυθισμένος……


1 σχόλιο:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ,ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή