Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Απάντηση στo από 21.01.22 δημοσίευμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Δελφών κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου και ενημέρωση των πολιτών του Δ. Δελφών

‘ Η προβληματική  σχέση της αντιπολίτευσης με την αξία της ΑΛΗΘΕΙΑΣ ’...

Α. Η ανησυχία για τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει όλους μας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τη μεγάλη περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που έχει διέλθει η χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτής της ενεργειακής κρίσης είναι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξημένες υποχρεώσεις. Από αυτή την δεινή κατάσταση δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι Δήμοι και ειδικότερα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, οι οποίες δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αντλιοστάσια και μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. ‘Να θυμίσουμε ότι οργανώσαμε τη ΔΕΥΑ παρέχοντας άμεσες υπηρεσίες (θυμηθείτε πόσους μήνες έκανε την προηγούμενη θητεία για να επισκευάσει μια απλή βλάβη ή να εξασφαλίσει παροχή σε μια νέα οικοδομή, πόσα χρόνια είχαν να στείλουν λογαριασμούς νερού σε Κοινότητες-πλέον των 4 ετών), επισκευάσαμε και επαναλειτουργήσαμε ανενεργές ή προβληματικές μονάδες διαχείρισης  αποβλήτων (Δελφών-Επταλόφου κλπ), ενώ ‘τρέχουμε’ ένα πολύ μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα με σημαντικές επενδύσεις.’

   Η ανησυχία των Δήμων και των ΔΕΥΑ για τις υπέρογκες αυξήσεις, αποτυπώνεται στις εκατοντάδες επιστολές που έχουν αποστείλει στην κυβέρνηση, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ζητώντας στήριξη, ενώ τέθηκε έντονα και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο. Ομοίως έχει πράξει και η ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδας με ανάλογες επιστολές.

 Β. Το τέλος ταφής πράγματι είχε θεσπιστεί εδώ και χρόνια, με τη διαφορά ότι ο προηγούμενος νόμος όριζε ότι θα απαλλαγούν από το τέλος ταφής οι Δήμοι οι οποίοι είναι συνεπείς, έχουν συμμορφωθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων και έχουν φτιάξει σύγχρονες μονάδες διαχείρισης, όπως ο Δήμος Δελφών. Ο νέος Νόμος επέβαλε οριζόντια σε όλους τους Δήμους το τέλος ταφής, για όλη την ποσότητα που θάβει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος Νόμος επιτρέπει την ταφή του 10 %, γεγονός που είναι ιδιαίτερα άδικο για το Δήμο Δελφών και εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα. 

   Σήμερα η Κυβέρνηση, αντί να έρχεται και να επιβραβεύει το Δήμο Δελφών για τα τόσα πολλά και μεγάλα βήματα που έχει κάνει για να συμμορφωθεί με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και τους στόχους που έχει θέσει, του επιβάλλει οριζόντια το τέλος ταφής ή περιβαλλοντικό τέλος, τιμωρώντας τον για παραλείψεις για τις οποίες ουδεμία ευθύνη έχει.

Γ. Η διαχείριση των ΑΣΑ και των βιοαποβλήτων στο Δήμο Δελφών ευρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο,  αφού

Κλείσαμε όλες τις παράνομες χωματερές που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή (π.χ. Βιολογικός Άμφισσας και Πολυδρόσου), αυτές που ‘κάπνιζαν’ για εβδομάδες ολόκληρες…

Προμηθευτήκαμε εγκαίρως τον κινητό εξοπλισμό του Χ.Υ.Τ.Υ και του εργοστασίου κομποστοποίησης (ερπυστριοφόρα, αναστροφέας σειραδιών, πρέσσα κ.λ.π.). 

Εξασφαλίσαμε νόμιμο χώρο και εξοπλισμό - για πρώτη φορά - για τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων (καναπέδες, στρώματα κ.λ.π.). 

Προμηθευτήκαμε εξοπλισμό για τη διαχείριση των ογκωδών, των κλαδεμάτων και των προϊόντων εκσκαφών κατεδαφίσεων (φορτηγό-αλυσιδάκι με μεταλλικές σκάφες, φορτηγό με αρπάγη κ.λ.π.). 

Υποβάλαμε πρόταση και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης κατασκευής του 2ου κυττάρου Χ.Υ.Τ.Υ. Άμφισσας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ανάθεσης. 

Εξασφαλίσαμε την ΑΕΠΟ της μελέτης Ωρίμανσης Αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης για την κατασκευή του έργου της επέκτασης και αναβάθμισης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Φωκίδας έτσι ώστε να είναι εφικτή και η διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων & ανακυκλώσιμων υλικών και τους επόμενους μήνες θα υποβάλουμε πρόταση χρηματοδότησης για ένταξη του έργου. 

Αναδείξαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Δημοτικής ανακύκλωσης και ως Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. πρότεινα στη DG-REGIO τη χρηματοδότηση όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στη πηγή, δηλαδή των διακριτών ρευμάτων για χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο & γυαλί. Αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Επικεφαλής των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε την εξειδίκευση της Πρόσκλησης από την Διαχειριστική Αρχή του Τομεακού Προγράμματος για το Περιβάλλον έτσι ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή της. 

Σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια των απορριμματοφόρων και των πλυντηρίων των κάδων, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος μας να διαχειριστεί τα βιοαπόβλητα και που σύντομα θα προχωρήσει σε ολοκλήρωση της  διαγωνιστικής διαδικασίας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Δ. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης του οδοφωτισμού, που η προηγούμενη διοίκηση είχε υπογράψει χωρίς να εξετάσει επαρκώς τους επαχθείς όρους της,  θα επιφέρει για το Δήμο μας σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα η δυνατότητα αξιοποίησης του οφέλους των ΑΠΕ για το Δήμο μας, είναι στο σχεδιασμό μας, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη ειδικά με δεδομένη την ύπαρξη σημαντικών ιδιόκτητων εκτάσεων, όμως έχει ως ανασταλτικό παράγοντα τη μη δυνατότητα εξασφάλισης υποστήριξης από το Ταμείο Π&Δ, λόγω μη ύπαρξης ισολογισμών, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε άκοπα και που θα λυθεί εντός του επόμενου έτους.

    Όλα τα παραπάνω σημαντικότατα προβλήματα τα έχουμε αναδείξει, τα έχουμε επισημάνει διαμέσου πολλαπλών συναντήσεων σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, δια ζώσης και εγγράφως, διεκδικώντας συνεχώς το καλύτερο για το Δήμο μας.

Προφανώς, με αυτή την άκρως λαϊκίστικη τοποθέτησή του στο χτεσινό του δημοσίευμα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Λουκάς Αναγνωστόπουλος δείχνει ότι είτε δεν τα γνωρίζει, είτε προσπαθεί να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Αδυνατεί να παραδεχθεί τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. 

   Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε με γνώμονα μόνο τα βέλτιστα οφέλη του Δήμου μας, χωρίς κομματικές παρωπίδες, με αντικειμενική πληροφόρηση στον Πολίτη, προτιμώντας να είμαστε χρήσιμοι.


Παναγιώτης Α. Ταγκαλής

Δήμαρχος Δ. Δελφών


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου