Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Όραμα για τη Δωρίδα: 3 Θέματα για το ΔΣ Δωρίδας

Ο δημοτικός συνδυασμός Όραμα για τη Δωρίδα κατέθεσε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο 3 θέματα.....
 ΘΕΜΑ:  Ψήφισμα – Αίτημα για το Rally Acropolis

Το Rally Acropolis εκτάκτως φέτος μπήκε στο καλεντάρι του παγκόσμιου πρωταθλήματος WRC λόγω πανδημίας, στη θέση του αντίστοιχου της Χιλής.  Ενός πρωταθλήματος με εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, αλλά  και πιστούς φιλάθλους που το ακολουθούν για να παρακολουθήσουν και δια ζώσης τους αγώνες.

Ιστορικά, τις εποχές της δόξας  του, το rally Acropolis, περιελάμβανε πολλές ειδικές διαδρομές στην περιοχή της Φωκίδας και ειδικά στο σημερινό δήμο Δωρίδος. Όπως οι περίφημες ειδικές διαδρομές Πενταγιού, Καρούτες, Συκιά, Αρτοτίνα, Διακόπι και πολλές άλλες. Ειδικές διαδρομές που με την οδική δυσκολία αλλά και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον συνέβαλαν στο να είναι σημαντικός αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Θεωρούμε λοιπόν πως για να χαρακτηριστεί πετυχημένος ο φετινός αγώνας Rally Acropolis  και να μπορούμε να διεκδικήσουμε σαν χώρα ξανά την ένταξη του σε πιο σταθερή βάση, πως πρέπει η Δωρίδα να είναι παρούσα με τις παραδοσιακές διαδρομές όπως και διαδρομές πέριξ την λίμνης Μόρνου, που θα αναδείξουν την ομορφιά της περιοχής αλλά και θα μπορούν να συνδυαστούν τουριστικά και πολιτιστικά με τα «200 χρόνια Επανάστασης».

Αιτούμαστε τη συμπερίληψη στο καλεντάρι του φετινού Rally Acropolis, των  παραδοσιακών ειδικών διαδρομών της Δωρίδας.



ΘΕΜΑ:  Ψήφισμα – αίτημα Εμβολιασμοί δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες


Η Δωρίδα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, ανήκει στις «Ορεινές περιοχές». Η ένταξή της έγινε λόγω των πολλών ορεινών όγκων και τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτές. Έτσι τη δύσκολη αυτή περίοδο του κορωνοϊού, εφίσταται ιδιαίτερα η προσοχή στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών περιοχών που βρίσκονται απομονωμένοι στα χωριά αυτά και τη δυσκολία του πληθυσμού να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες αλλά και πολλοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου. Χαρακτηριστικά παρόμοια με τα μικρά νησιά. 

Ζητούμε λοιπόν να ενταχθούν και τα δυσπρόσιτα χωριά της Δωρίδας, σε ειδικό καθεστώς εμβολιασμού, ώστε να προστατευτούν οι  λιγοστοί κάτοικοι που κρατάνε ζωντανά τα χωρία, με κλιμάκια που θα μεταβούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε προκαθορισμένες ημερομηνίες ώστε να εμβολιαστούν και να μην τεθούν σε κίνδυνο τώρα που σιγά σιγά χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας.


ΘΕΜΑ:  Ψήφισμα – Αίτημα ΟΑΕΔ



Η Δωρίδα ανήκει στο νομό Φωκίδας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονται οι δημότες έχουν μια ιδιαίτερη κατανομή. Έτσι συμβαίνει και με τον ΟΑΕΔ όπου οι δημότες της ενότητας Ευπαλίου και μέρους της ενότητας Τολοφώνος εγγράφονται και διαχειρίζονται από το ΚΠΑ Ναυπάκτου. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις των αντίστοιχων περιοχών διοικητικά ανήκουν στο ΚΠΑ Άμφισσας. 

Έτσι στη Δωρίδα που ανήκει στη Φωκίδα με 30% ανεργία, δημιουργείται το εξής πρόβλημα. Σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, επιχειρήσεις που ανήκουν στις παραπάνω περιοχές, εντάσσονται αλλά πρέπει να απασχολήσουν ανέργους από την περιοχή του δήμου Δελφών, άρα από χιλιομετρικές αποστάσεις μεγάλες όπου τα έξοδα μετακίνησης καθιστούν ασύμφορη την εργασία.

Ζητούμε λοιπόν να υπάρξει ρύθμιση ώστε να λυθεί η ιδιομορφία αυτή με την πλέον συμφέρουσα,  για τους ανέργους και επιχειρήσεις, λύση, άμεσα και ειδικά φέτος που πλήττονται ιδιαίτερα.


ΌΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου