Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Με τη δέουσα λαμπρότητα ο εορτασμός της 200ης Επετείου της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων - ΦΩΤΟ

Π. Ταγκαλής: «Τιμούμε την ιστορία μας, παραλαμβάνουμε την ευθύνη και λέμε ναι στις προκλήσεις» ....

   Με τη δέουσα λαμπρότητα και υπό την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο Δήμο Δελφών γιόρτασε το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 τη 200η Επέτειο της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Η πόλη της Άμφισσας φορώντας τα γιορτινά της υποδέχτηκε τους επίσημους καλεσμένους της, αποδίδοντας τη πρέπουσα τιμή στο κορυφαίο Ιστορικό γεγονός, φωτίζοντας τα μηνύματα του αγώνα που παραμένουν πάντα ζωντανά. 

   Το παρών,  αποδεχόμενη την πρόσκληση του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, έδωσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στην οποία κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου απονεμήθηκε ο τίτλος της «Επίτιμης Δημότη του Δήμου Δελφών». Επίσης, την Επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Μπούγας,  ο εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κριτσωτάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος

   Το πρωί του Σαββάτου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε η τέλεση της Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου. Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, τονίζοντας την ύψιστη σημασία που έχει για τον τόπο η διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης, η οποία αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες φωτεινό μονοπάτι προς νέες ένδοξες ημέρες. Ο κ. Ταγκαλής στο λόγο του πέρασε μέσα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή στο χρόνο, φτάνοντας στην Επανάσταση του 1821, εκεί όπου και πάλι πρωταγωνίστησε στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου και ύψιστου ιδανικού, της ελευθερίας. Με αναφορές στους αγωνιστές που επηρέασαν τα γεγονότα, εξήγησε γιατί «Πρωτότοκη της Λευτεριάς η Άμφισσα», εστιάζοντας σε εκείνους που ανιδιοτελώς έθεσαν εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας. 

   «Οι μάχες στη Ρούμελη και οι νίκες σ’ αυτές έσωσαν Μοριά και Αγώνα», σημείωσε ο Δήμαρχος Δελφών, τονίζοντας πως χρέος όλων είναι η διατήρηση της Ιστορικής μνήμης και η απόδοση φόρου τιμής στους ήρωες που άναψαν τη φλόγα, τη μετέτρεψαν σε πυρκαγιά και απέδωσαν τον τόπο ελεύθερο στις επόμενες γενιές. «Στόχος του Δήμου μας είναι η ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ταγκαλής, καταλήγοντας: «Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελούν πυξίδα πορείας, για να μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να κληροδοτήσουμε κι εμείς στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα. Παραλαμβάνουμε την ευθύνη, λέμε ναι στις προκλήσεις, και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς έχουμε την πλέον απαραίτητη προϋπόθεση. Έχουμε πλούσια ιστορία πίσω μας, πάνω στην οποία έχουν χτιστεί οι σταθερές βάσεις. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε…»! 

   Την ολοκλήρωση της Δοξολογίας ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Πλατεία Κεχαγιά, έμπροσθεν του Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Πανουργιά, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Άμφισσας, όπου και έλαβε χώρα η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Δελφών. 

   Βάσει του προγράμματος η Α.Ε.  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, επισκέφθηκαν στη συνέχεια το «Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης- Οικία οπλαρχηγού Πανουργιά».  Ακολούθως η Α.Ε. ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο, όπου την ξενάγησε η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας  κ. Αθανασία Ψάλτη, δηλώνοντας ενθουσιασμένη από τα όσα είδε, ενώ ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής την ενημέρωσε για τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης που είναι σε εξέλιξη για το έργο της περιφερειακής οδού, θέτοντας και το θέμα της ανάδειξης του κάστρου το οποίο αποτελεί το επόμενο μεγάλο έργο-στόχο του Δήμου. Η ΠτΔ επισκέφτηκε στη συνέχεια το Μουσείο του Χρισσού, όπου την ξενάγησε ο Δωρητής κ. Ηλίας Δαραδήμος, όπως και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», λίγο πριν. 

   Με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Δελφών, κατά κοινή ομολογία, διοργάνωσε κατά τρόπο υποδειγματικό τον εορτασμό της Επετείου, κλείνοντας αυτόν το βράδυ του Σαββάτου με τη φωταγώγηση του Αγίου Νικολάου και του Κάστρου της πόλης με τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου