Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Επίτιμη δημότης του Δήμου Δελφών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αικ. Σακελλαροπούλου: «Ένας τόπος που συνθέτει και διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους»  ....

Επίτιμη Δημότης του Δήμου Δελφών είναι από το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία βρέθηκε στην πόλη της Άμφισσας στο πλαίσιο του εορτασμού της 200ης Επετείου από την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων. 

Το πρωί του Σαββάτου η κ. Σακελλαροπούλου έδωσε το παρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην τέλεση της Δοξολογίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου, ενώ ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στην Πλατεία Κεχαγιά, έμπροσθεν του Ανδριάντα του Οπλαρχηγού Πανουργιά. Στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Άμφισσας, όπου και έλαβε χώρα η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Δελφών, βάσει της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του την 7η Απριλίου του 2021. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, κατά την προσφώνησή του καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δελφική Γη, «στον Ομφαλό της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το κέντρο ολόκληρου του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Η έλευσή σας εκτός από ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αποτελεί για τον τόπο μας ύψιστη τιμή. Ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας κατά το σύνταγμα της χώρας μας, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η πορεία της Ελλάδας στο χρόνο καθώς και το σύνολο των αγώνων του λαού μας», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, κάνοντας αναφορά στην μακρόχρονη επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου, έως και την ανάληψη των σημερινών καθηκόντων της. «Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο μίας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, διαβλέπουμε την ευκαιρία για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών, τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία», συνέχισε ο Δήμαρχος Δελφών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την παρουσία της στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών. 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Πρόεδρό του κ. Χρυσούλα Πονήρη– Σεγδίτσα, ενώ το λόγο στη συνέχεια έλαβε η κ. Σακελλαροπούλου, ευχαριστώντας το Δήμο Δελφών για την ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη. Με αναφορές στη μακρόχρονη ιστορία του τόπου, στις λαμπρές σελίδες του, αλλά και στους ήρωες της περιοχής που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σ’ αυτόν τον τόπο, από αρχαιοτάτων χρόνων η αγωνιστική φλόγα συμβάδιζε με τη βαθιά πνευματικότητα· ο ηρωισμός και η αποκοτιά με τα δελφικά παραγγέλματα «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν». Είναι μια σύνθεση ικανή να διαμορφώσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, πλούσιους σε κόσμο». 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Σακελλαροπούλου και στις γυναίκες του αγώνα, για τις οποίες είπε ότι η αυταπάρνησή τους συγκλονίζει, ενώ συνέχισε δηλώνοντας συγκινημένη για την απόφαση του Δήμου να την ανακηρύξει Επίτιμη Δημότη με τα εξής λόγια: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη του Δήμου Δελφών, στον μαγικό τόπο της Φωκίδας που ακόμη δονείται από τον παλμό όσων αναζήτησαν εδώ την «απολλώνεια ισορρόπηση του κόσμου», όπως θα έλεγε ο Άγγελος Σικελιανός. Διόλου τυχαία, ο μεγάλος μας ποιητής θεωρούσε ότι μόνο στους Δελφούς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών». Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τέλος της δοκιμασίας που περνά ολόκληρος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας πλησιάζει, ούσα βέβαιη ότι η δημιουργικότητα των ανθρώπων της περιοχής θα την επαναφέρει στην πλούσια και πολυδιάστατη καθημερινότητά της. 



ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

 

Εξοχότατη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Δελφών, στον Ομφαλό της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το κέντρο ολόκληρου του κόσμου. 

Στη Δελφική γη όπου βρίσκεται στο σηµείο συνάντησης δύο βασικών συστατικών που συνθέτουν την Ελλάδα. Ανάμεσα στις ψηλές βουνοκορφές (του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων, της Οίτης) και την  δαντελωτή ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου.

Είμαστε ο τόπος µε τον περίφηµο Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, το «Μνηµείο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς». Με το εντυπωσιακό Δελφικό Τοπίο όπου δεσπόζει ο ασηµοπράσινος υπεραιωνόβιος Ελαιώνας της πρωτεύουσας Άµφισσας, του Ελαιώνα που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για το πρώτο δάνειο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Με τον θαλάσσιο κόµβο της Ιτέας και την αρχοντική ναυτοπολιτεία του Γαλαξειδίου . Με τα οροπέδια της Δεσφίνας, τον βασιλιά της φύσης Παρνασσό την ιστορική Γραβιά και τους Καλλιείς της αρχέγονης ορεινής ενδοχώρας.



Η έλευσή σας   στην πόλη της Άμφισσας, στην πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών,  εκτός από ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αποτελεί για τον τόπο μας ύψιστη τιμή. Ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας κατά το σύνταγμα της χώρας μας, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η πορεία της Ελλάδας στο χρόνο καθώς και το σύνολο των αγώνων του λαού μας. 

Το υψηλό  επίπεδο σπουδών σας στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η λαμπρή πορεία σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι την επιλογή σας ως Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παραμείνατε μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, σας καταξίωσε.

Η Βουλή των Ελλήνων σας εξέλεξε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με υψηλή αποδοχή, μετά από πρόταση, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Η κορυφή του δικαστηρίου αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση άσκησης των καθηκόντων σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα. Είστε το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο  αξίωμα, διαδεχόμενη τον κ. Παυλόπουλο, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για την ανθρωπότητα, περίοδο λόγω πανδημίας, αλλά και για τη χώρα μας εξαιτίας της ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας που επικρατεί.

Αναγνωρίζοντας τη λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία σας έως και την ώρα ανάληψης των καθηκόντων σας, αλλά και χαιρετίζοντας επίσης το ότι είσαστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Δήμος Δελφών σας ευχαριστεί θερμά για την αποδοχή την πρόσκλησής του! 

Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο μίας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, διαβλέπουμε την ευκαιρία για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών, τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, που αυτή σας η επίσκεψη συνδυάζεται με τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων! 

Η Ελλάδα μας φέτος γιορτάζει, σήμερα γιορτάζει η Άμφισσα και ο Δήμος Δελφών, και σε αυτή μας τη γιορτή με τους πολλαπλούς συμβολισμούς η παρουσία σας εδώ σημαίνει πολλά για όλους εμάς. Μπορεί οι υγειονομικές συνθήκες να μην μας επιτρέπουν σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις, που θα έδιναν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να παρευρεθούν μαζί μας, όμως η παρουσία σας λαμπρύνει τον εορτασμό. 

Εξοχότατη,

 ως ελάχιστο αντίδωρο για την τιμή που μας κάνετε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, σε συνεδρίασή του στην Άμφισσα την 7η Απριλίου 2021, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξή σας σε επίτιμη δημότη του Δήμου Δελφών.  

Παρακαλώ την Πρόεδρο του ΔΣ του Δ.Δελφών να προσέλθει για να αναγνώσει την απόφαση του ανώτατου οργάνου μας.

 


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη της πόλης σας. Αισθάνομαι χαρά που βρίσκομαι μαζί σας. Η τραχιά και όμορφη Φωκίδα υπήρξε τόπος πολυθρύλητος από την αρχαιότητα. Ομφαλός της γης, πνευματικό κέντρο και σύμβολο της ενότητας των αρχαίων Ελλήνων· μήτρα της στερεοελλαδίτικης ναυτοσύνης· γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, του Πανουργιά, του Μακρυγιάννη, κι άλλων πολλών ηρώων του 1821· τόπος διάσπαρτος από μνημεία αρχαία, βυζαντινά και νεότερα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού. Σ’ αυτόν τον τόπο, από αρχαιοτάτων χρόνων η αγωνιστική φλόγα συμβάδιζε με τη βαθιά πνευματικότητα· ο ηρωισμός και η αποκοτιά με τα δελφικά παραγγέλματα «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν». Είναι μια σύνθεση ικανή να διαμορφώσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, πλούσιους σε κόσμο.

Σήμερα, στην Άμφισσα, τιμάμε την πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Την πόλη όπου θεσμοθετήθηκε ο Άρειος Πάγος των Σαλώνων και υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Νέγρη συντάχθηκε και ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας. Την πόλη που ανέδειξε ήρωες. Με πρώτον απ’ όλους τον επιφανή οπλαρχηγό και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πανουργιά, που κήρυξε την Επανάσταση στις 24 Μαρτίου, και μαζί με τον Μανίκα, τον Τράκα και τους άνδρες τους πολιόρκησε το Κάστρο της πόλης και το απελευθέρωσε στις 10 Απριλίου του 1821, δίνοντας μάλιστα εντολή να μην υπάρξουν αντίποινα για τους αιχμαλώτους. Χωρίς άλλωστε να λησμονούμε ότι τον ξεσηκωμό ευλόγησε ο Φιλικός Ησαΐας, Επίσκοπος Σαλώνων, που πολέμησε και τελικά θυσιάστηκε για τον ιερό σκοπό.

Στη συνέχεια, ο αγώνας γενικεύεται. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακόπτει την πορεία των Τούρκων στο Χάνι της Γραβιάς, ενώ ο Πανουργιάς και ο Γιάννης Γκούρας κατατροπώνουν τους Οθωμανούς στη Μάχη της Δρέμισσας. Κοντά στους άντρες και οι γυναίκες, που έδωσαν τις δικές τους μάχες από τις αποκλείστρες, τις σπηλιές των απάτητων βουνών της Δωρίδας. Οι πιο πολλές ανώνυμες· αλλά οι λίγες, που έμειναν στην ιστορία, μας συγκλονίζουν με την αυταπάρνησή τους. Η μάνα του Αθανάσιου Διάκου, Χρυσούλα Μπουκουβάλα. Η Σοφία Λευκαδίτη, η Ελένη Μανίκα, η Μαρία Μώκου. Η Ασήμω Λιδωρίκη, γυναίκα του Γιάννη Γκούρα. Η Γαλαξιδιώτισσα Αλεφάντω Ζανιά. Η Ασήμω Ραυτοπούλου. Και τόσες άλλες γενναίες, ορεσίβιες ή θαλασσινές. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκβαση του Αγώνα δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τον στόλο των Γαλαξιδιωτών, που διαθέτοντας 40 μεγάλα πλοία και πολλά μικρά εξασφάλισαν την ελεύθερη κίνηση των ελληνικών πλοίων στον Κορινθιακό Κόλπο και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα.

 

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη του Δήμου Δελφών, στον μαγικό τόπο της Φωκίδας που ακόμη δονείται από τον παλμό όσων αναζήτησαν εδώ την «απολλώνεια ισορρόπηση του κόσμου», όπως θα έλεγε ο Άγγελος Σικελιανός. Διόλου τυχαία, ο μεγάλος μας ποιητής θεωρούσε ότι μόνο στους Δελφούς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών. Εδώ ήχησαν, στο πλαίσιο των πρώτων Δελφικών Εορτών του 1927 και για πρώτη φορά σε αρχαίο θέατρο κατά τη σύγχρονη εποχή, οι στίχοι του Αισχύλου από τον Προμηθέα Δεσμώτη· εδώ η Αγγελική Χατζημιχάλη μαζί με την Εύα Πάλμερ, τότε σύζυγο του Σικελιανού, έστησαν μια ονομαστή έκθεση χειροτεχνημάτων, αναδεικνύοντας την αξία της λαϊκής μας τέχνης· εδώ έγιναν οι σύγχρονοι Πυθικοί Αγώνες, με τη συμμετοχή νέων από τα γύρω χωριά. Και αν το όραμα του Σικελιανού δεν ευδοκίμησε στην εποχή του, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών εκσυγχρόνισε την δελφική ιδέα δημιουργώντας ένα κέντρο διαλόγου και ανταλλαγής γόνιμων απόψεων που προσελκύει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Στους πρόποδες του Παρνασσού και στον εθνικό δρυμό του, στο Χρισσό και στα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα, στο σπήλαιο της εθνικής μας ομοψυχίας τη Σπηλιά της Στρώμης, στις υπώρειες της Γκιώνας, στο παραδοσιακό Γαλαξίδι και στη γεμάτη ενέργεια πόλη της Άμφισσας, παλιό και νέο συναντιούνται δημιουργικά.

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η πανδημία που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη δεν αφήνει ανέπαφες και τις τοπικές κοινωνίες. Πλήττει την οικονομία τους, δυναμιτίζει τη συνοχή τους, εξαντλεί τις αντοχές τους. Παρ’ όλ’ αυτά, το τέλος της δοκιμασίας μας πλησιάζει. Προσηλωμένοι στον στόχο του μαζικού εμβολιασμού, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη. Είμαι βέβαιη ότι με τη δημιουργικότητα που σας διακρίνει σύντομα θα επαναφέρετε τους Δελφούς στην πλούσια και πολυδιάστατη καθημερινότητά τους: πολύ γρήγορα, ο τόπος σας θα σφύζει από επισκέπτες και ζωή, και θα’ ναι, όπως πάντα, ένας τόπος πολιτισμού, εσωτερικής ενατένισης και αστείρευτης έμπνευσης.

Σας ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου