Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αιολικό πάρκο 60mw στην “Μεγάλη Ράχη” της Πολυδρόσου εν όψει!


 Ευθεία απειλή για το μέλλον του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής και της ποιότητας ζωής στην περιοχή....

ίτημα για τη δημιουργία αιολικού πάρκου (ανεμογεννήτριες) στην Πολύδροσο ισχύος 59,4 mw έχει κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το αίτημα προς τη ΡΑΕ αφορά στο σημείο “Μεγάλη Ράχη-Κορομηλιά”, ενώ για την εξέλιξη αυτή είναι ενήμερη η δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών.

Το αίτημα αυτό είναι ένα από τα περίπου 15 που κατατέθηκαν για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορα σημεία της Φωκίδας μέσα στο μήνα Φεβρουάριο καί ένα από τα πραγματικά εκατοντάδες που έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ για τη Στερεά Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή είναι κομβικής σημασίας για τις προοπτικές όχι μόνο στενά της Πολυδρόσου αλλά γενικότερα για την παραπαρνάσσια περιοχή στην “πίσω πλευρά” του Παρνασσού, καθώς θα έχει άμεσες και καθοριστικές επιδράσεις στο οικονομικό προφίλ της περιοχής και στην κατεύθυνση που εκείνη θα πρέπει αναπτυξιακά να προσλάβει τα επόμενα χρόνια. 

Και ειδικότερα στις δυνατόητες προσέλκυσης τουρισμού, είτε χειμερινού είτε των εναλλακτικών μορφών, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή, που αποτελεί καθοριστική πηγή επιβίωσης και συγκράτησης του ντόπιου πληθυσμού στην περιοχή. Αλλά και με συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην επιβάρυνση του οικολογικού αποτυπώματος του τόπου, στο οποίο βασίζεται αποκλειστικά το εισόδημα των κατοίκων.

Το αίτημα για την εγκατάσταση ενός “μικρού δάσους” ανεμογεννητριών στην “Μεγάλη Ράχη είναι, όπως αναφέραμε, ένα από τα πολλά που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ και αφορούν στο Δήμο Δελφών. Το ζήτημα θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών κατά τρόπο ολιστικό, ώστε να εξαχθεί μια ενιαία στάση αντιμετώπισης και διαχείρισης του ζητήματος στο άμεσο μέλλον για όλη την περιοχή της Παρνασσίδας. 

Παράλληλα, απορριπτική στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και οχληρών για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους χωρίς τη συναίνεση των τοπικών πληθυσμών είναι και η ΠΕΔ Στερεάς, ενώ επιστολή σχετικά, και στο ίδιο πνεύμα, έχει αποστείλει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει και ο Περριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των αυτοδιοικητικών βαθμίδων -Δήμου Δελφών,ΠΕΔ, Περιφέρειας- είναι ότι πρέπει η βούληση των τοπικών κοινωνιών στο ζήτημα των ΑΠΕ να είναι πρωταρχικής σημασίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ευθύνη περιέρχεται κατ αρχάς στην ίδια την τοπική κοινωνία της Πολυδρόσου και των κατοίκων της!

https://iparnassos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου