Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Δεν συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την λύση της ΔΕΥΑ στον Δήμο Δελφών

Χθες στο Δ.Σ.του Δήμου Δελφών το 10ο θέμα που αφορούσε την λύση της ΔΕΥΑ με εισήγηση του Δημάρχου δεν συζητήθηκε, μετά από αιτιολογημένες αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», αντιπροτείνοντας την διαδικασία με την οποία θα πρέπει να έρθει το θέμα προς συζήτηση - απόφαση στο συμβούλιο.....

Η ένστασή της παράταξης ΄΄ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ΄΄ ως προς την εισαγωγή – διαδικασία που το θέμα ήρθε στο δ.σ. έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις, (εκτός της παράταξης του Θανάση Παναγιωτόπουλου που αποχώρησε μιας και αυτό είχε αποφασίσει πριν το συμβούλιο). Το σοβαρό αυτό θέμα δεν συζητήθηκε για να ληφθεί απόφαση, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να προετοιμαστούν με συγκεκριμένο τρόπο.  

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ η (διαδικαστική) Αντίρρηση – Πρόταση που κατέθεσαν ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Θέμα 10ο Εισήγηση Δημάρχου για την λύση της Δ.Ε.Υ.Α.

     Κα Πρόεδρε

     Η δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»  εκφράζει αντιρρήσεις ως αναφορά την διαδικασία με την οποία εισηγείται ο Δήμαρχος την λύση της Δ.Ε.Υ.Α του Δήμου. 

Οι Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης διέπονται από τον Ειδικό Νόμο Ν4483/2017. Θεωρούμε πως ο Ειδικός Νόμος υπερισχύει των άλλων Νόμων, εκτός και εάν οι μεταγενέστεροι τον καταργούν ρητά.

Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Άρα ο ειδικός νόμος υπερισχύει στην περίπτωσή μας από τον οποίο προβλέπεται, μόνο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι αποκλειστικά και προγενέστερα την γνώμη του Δημάρχου για την λύση μιας δημοτικής επιχείρησης. 

Ο Νόμος 4674/2020 στον οποίο ο Δήμαρχος αναφέρεται, δεν λέει πουθενά πως καταργείται ο Ειδικός Νόμος, ο οποίος (Ν4483/2017) αναφέρεται ακριβώς στο αντικείμενο που εξετάζουμε στο 10ο θέμα το οποίο μας εισηγείται. 

Ακόμα όμως και εάν υποθέσουμε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ακολουθήσουμε στην λογική- ερμηνεία του Δημάρχου, λαμβάνοντας υπ’ όψη μας αποκλειστικά τον Ν4674/20 και το άρθρο 11 παράγραφος 7, πουθενά δεν αναφέρει πως προηγείται η γνώμη του Δημάρχου από εκείνη του δημοτικού συμβουλίου και μετά αυτό αποφασίζει, δεσμευόμενο μάλιστα από την γνώμη που έχει διατυπώσει ο Δήμαρχος. Έτσι καταργείται το δ.σ.! Δεν χρειάζεται καθόλου να ψηφίσει!

Για την λύση της Δ.Ε.Υ.Α. Δελφών, πρώτα πρέπει να αποφασίσει το δ.σ. Εάν αποφασίσει την λύση της Επιχείρησης, ζητάει στην συνέχεια την γνώμη του Δημάρχου. Αν ο Δήμαρχος συμφωνήσει τότε λύεται η επιχείρηση, το Δημοτικό Νομικό πρόσωπο. Αν το δ.σ. αποφασίσει την λύση ή την μη λύση παρά την αντίθετη γνώμη του Δημάρχου, ισχύει η απόφαση του δ.σ. αφού είναι ειδικά αιτιολογημένη. Άρθρο 20 «Γνώμη- Πρόταση» Ν2690/1999: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ και άλλες διατάξεις (269881)

Η αναφορά της εισήγησης του Δημάρχου στην Εγκύκλιο αριθμ: 99 29/4/2020 όπου δίνονται διευκρινήσεις σχετικά με τους νόμους 4635/2019, 4647/2019 και 4674/2020 σελ. 6 αναφέρει: « …αναφορικά με την κατάργηση των δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. η απαιτούμενη ….εκδίδεται ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του, και δημοσιεύεται ΦΕΚ.»

Η σχετική οδηγία που αποστέλλεται στις 7/8/2020 με την υπογραφή του Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Ι. Σταυριανουδάκη, βάση της οποίας ο κος Δήμαρχος δίνει την ερμηνεία: «πως απαιτείται η «προηγούμενη» δική του απόφαση», ούτε αναιρεί, ούτε θα μπορούσε να αναιρεί τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις, με την έννοια πως καταργείται ως αποφασιστικό όργανο το δ.σ. 

Επειδή η αναφορά σελ.1&2 «…..,το όργανο που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα δεν μπορεί να εκδώσει πράξη με περιεχόμενο διαφορετικό από αυτό της σύμφωνης γνώμης καθώς και ότι η μη αποδοχή της θετικής σύμφωνης γνώμης, πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς. Επομένως η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τις ανωτέρω περιπτώσεις (αρ.11 παρ. 7 ν. 4674/2020) συνιστά απαραίτητο τύπο διαδικασίας και δεσμεύει το αποφασίζον όργανο ……» είναι εξωπραγματική γιατί αντίκειται στους Νόμους,  δεν μπορούμε να επικαλεστούμε την ερμηνεία της σε καμία  περίπτωση και προτείνουμε:

Να μη συζητηθεί το θέμα και να ζητήσουμε την ερμηνεία του Νόμου ακόμα και των διευκρινιστικών εγκυκλίων από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου ή από άλλον δικηγόρο ειδικό σε θέματα διοίκησης, με την σύμφωνη γνώμη του νομικού μας συμβούλου πάντα.

Εφ’ όσον η άποψη του Δημάρχου είναι πως πρέπει η Δ.Ε.Υ.Α. να λυθεί, θα πρέπει να ζητήσει σχετική εισήγηση από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, η οποία να λαμβάνει υπ’ όψη της τις αιτιολογημένες θέσεις του με τις οποίες, ή θα πρέπει να συμφωνήσει ή να τις αντικρούσει επίσης αιτιολογημένα.

Τα παραπάνω να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει. Στην περίπτωση που συμφωνήσει ο Δήμαρχος με την απόφαση του δ.σ. η διαδικασία έχει πάρει τέλος ως προς τις ενέργειες του δ.σ. και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται. Αν υπάρξει αναντιστοιχία των απόψεων, τότε το δ.σ. πρέπει να αιτιολογήσει την αντίθετη απόφασή του με εκείνη του Δημάρχου, με ειδική έκθεση. 

Κάθε άλλη διαδικασία που θα μπορούσε να προταθεί την στιγμή αυτή μας βρίσκει αντίθετους, ενώ πιθανή επιμονή να συζητηθεί σήμερα το θέμα, μας δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε ακράδαντα πως άλλα συμφέροντα ήρθαμε εδώ να εξυπηρετήσουμε σήμερα, αλλότρια και μακρινά από αυτά του Δήμου Δελφών και των δημοτών του.  

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μέγκος Παναγιώτης

Μπάκας Δημήτρης

Σταντζούρης Νίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου