Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

18ος Εορτασμός στη μνήμη των πεσόντων στις μάχες των Πεντεορίων

Ο Δήμος Δελφών και η Κοινότητα Πεντεορίων σε συνεργασία με την Π.Ε. Φωκίδας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821,....
στις μάχες των Πεντεορίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 στη θέση «Λόφος Παναγιάς» της περιοχής «Μελίσσι» της Κοινότητας Πεντεορίων, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

10.00πμ: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος.

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

 ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ

«Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821, τα Πεντεόρια λόγω της θέσης τους αποτέλεσαν θέατρο πολλαπλών προεπαναστατικών συγκρούσεων μεταξύ κλεφταρματολών και Τούρκων και διεξήχθησαν 8 σκληρές μάχες από το 1750 μέχρι το 1828. Η μεγαλύτερη έγινε το 1825. Τα τουρκικά στρατεύματα που προορίζονταν για την πολιορκία του Μεσολογγίου, 5.000 Τούρκοι (κατ’ άλλους ιστορικούς 8.000) αφού έκαψαν τη Βιτρινίτσα, τράβηξαν για την κατάληψη των Σαλώνων. Για την αντιμετώπισή τους συσκέφτηκαν οι καπεταναίοι Γκούρας, Σκαλτσάς και Νάκος Πανουργιάς και αποφάσισαν να τους περιμένουν στα Πεντεόρια. Ο Νάκος Πανουργιάς οχυρώθηκε σε λόφο κοντά στο χωριό με 400 άνδρες, ενώ ο Σκαλτσάς και ο Γκούρας με τους δικούς του έπιασαν την απέναντι πλαγιά του βουνού. Στη μάχη αυτή φονεύθηκαν 175 Έλληνες και κατ’ άλλους ιστορικούς 300, αλλά σώθηκαν οι αρχηγοί, ενώ από την πλευρά των Τούρκων φονεύτηκαν 300 και οι δύο Μπέηδες Αρβανίτες».

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου