Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Ερώτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  
Σε λίγες αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν και πάλι τα σχολεία της χώρας, έπειτα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.....
Τη Δευτέρα 11/5 ξεκινάει η Γ’ Λυκείου, στις 18/11 οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει τελικά με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Εκφράζουμε όμως την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυτό σε σχέση με τη διασφάλιση της υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Μια ανησυχία, που για όσους γνωρίζουν την κατάσταση των σχολειών μας και πριν την πανδημία, γίνεται βεβαιότητα πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες, δίχως τα αναγκαία κονδύλια, υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, δεν διασφαλίζουν καμία επιστροφή στην «εκπαιδευτική κανονικότητα». Απεναντίας δημιουργούν επιπλέον κινδύνους.
Για όλα αυτά που απαιτούνται από το Υπουργείο για το άνοιγμα των σχολείων και έχουν να κάνουν με την επάρκεια σχολικών αιθουσών και γραφείων, με τήρηση των αποστάσεων, καθημερινή καθαριότητα, αερισμό, απολύμανση των σχολικών μονάδων, μέσα ατομικής προστασίας μάσκες-γάντια-αντισιπτικά για όλους, η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους Δήμους που έχουν την ευθύνη λειτουργίας και καθαριότητας των σχολικών μονάδων και στην «ατομική ευθύνη» γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως έκανε απ’ την αρχή της πανδημίας. Καμία έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους και στις Σχολικές Επιτροπές δεν προβλέπεται προς το παρόν απ’ την κυβέρνηση για τα παραπάνω, ούτε για την πρόσληψη του επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικών που απαιτούνται σε αυτές τις συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι τα σχολειά του Δήμου μας δεν μπορούνε να λειτουργήσουν με όρους στοιχειώδους ασφάλειας για παιδιά και εκπαιδευτικούς.  
Ζητάμε, λοιπόν, από τον κ. Δήμαρχο, τους κ. Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με:
  • Την απαίτηση από πλευράς σας έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  • Την διάθεση μέρους της έκτακτης χρηματοδότησης του Μαρτίου απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί κανένα από τα 40.000€.
  • Την εξασφάλιση δωρεάν παροχής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασία και υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). 
  • Την απολύμανση και καθαριότητα όλων των σχολείων πριν το άνοιγμα.
  • Την καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση όπως προβλέπεται για δύο φορές ημερησίως, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων των ήδη εργαζομένων.
  • Την πρόνοια για την καθαριότητα, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, του συνόλου των σχολικών μονάδων ευθύνης του Δήμου, σε περίπτωση που ανοίξουν και τα Δημοτικά Σχολεία, μιας και γνωρίζουμε ότι προτίθεστε να αξιοποιήσετε το προσωπικό καθαριότητας των Δημοτικών Σχολείων στην καθαριότητα Γυμνασίων και Λυκείων. 
  • Τη μέριμνα για ασφαλή δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με πύκνωση των σχολικών δρομολογίων (ιδιαίτερα για μαθητές που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους), την απολύμανση και καθαριότητα των λεωφορείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου