Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Μήνυμα Δημάρχου Δελφών για την επέτειο από τη Μάχη της Γραβιάς


Μετά τη μάχη της Χαλκωμάτας κι ενώ οι Τούρκοι θεωρούσαν τους Έλληνες διαλυμένους, θέλησαν να κατευθυνθούν στα ελεύθερα Σάλωνα κι έπειτα στην Πελοπόννησο, μέσω της Γραβιάς......
Τότε οι οπλαρχηγοί Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης και Οδυσσέας Ανδρούτσος αποφάσισαν να τους περιμένουν στο στενό της Γραβιάς. Ο Ανδρούτσος με 120 πολεμιστές κλείστηκε στο πλινθόκτιστο χάνι, ενώ οι άλλοι δύο οπλαρχηγοί κατέλαβαν και τις δύο πλαγιές του δρόμου. 

Στις 8 Μαΐου 1821 ο στρατός του Ομέρ Βρυώνη, 8.000 περίπου άνδρες, αντιμετωπίσθηκε γενναία από τα έγκλειστα στο Χάνι της Γραβιάς παλικάρια του Ανδρούτσου. Μετά από δωδεκάωρη μάχη και τρείς εφόδους, ενώ οι Τούρκοι μετρούσαν πολλούς νεκρούς, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του, διέφυγαν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, αφού πρώτα είχαν αποτρέψει την προέλαση του Βρυώνη στα Σάλωνα και την Πελοπόννησο. 

199 χρόνια μετά των άθλο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των γενναίων του, ο Δήμος Δελφών αποτίνει την οφειλόμενη τιμή, με την ευχή η επέτειος των 200 χρόνων από τη μάχη της Γραβιάς το 2021, να μπορέσει να εορτασθεί με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια. 

Χρόνια Πολλά με υγεία και πρόοδο!


Παναγιώτης Αγ. Ταγκαλής

Δήμαρχος Δελφών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου