Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ ΜΕ ‘ΚΕΝΤΗΜΕΝΟ’ ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΜΠΡΗΣ.

Γράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου

 Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία που ακολουθεί, είναι ένα κέντημα περίπου ογδονταπέντε και πλέον ετών!!.....
– χειροτεχνία  της μητέρας μου απ` τα πολύ παιδικά της  χρόνια όταν, ακόμη, τότε μεταξύ άλλων χρήσιμων και ωφέλιμων πρακτικών πραγμάτων, τους μάθαιναν κι αυτή την τεχνοτροπία κεντήματος. Και το οποίο χειροτέχνημα μαζί και με πολλά άλλα παρόμοια, τα κατοπινά πολλά χρόνια με επιμέλεια και προσοχή διαφύλαξε η μητέρα μου. Έως ότου το παραλάβαμε εμείς -- με την αδελφή μου – και συνεχίζουμε να το «φυλάμε» ως μια εξαιρετική νοσταλγική ανάμνηση της μανούλας μας, αλλά και ως ένα πολύ αγαπημένο για μας  οικογενειακό κειμήλιο και «μητρική κληρονομιά» με πολύτιμη συναισθηματική σημασία και υπεραξία.  
Αναπαριστά το εργόχειρο αυτό, τον εσταυρωμένο Χριστό  σε ολόλευκο ‘φόντο’ και ολάνθιστο λουλουδένιο υπόβαθρο με ωραία ζωντανά χρώματα. Εκεί, η  Σταύρωση και το « Άγιο Πάθος », εκεί ‘κεντημένο’ και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης που ΠΑΝΤΑ ακολουθεί, λουσμένο στα χρώματα των λουλουδιών της πασχαλιάς και της Άνοιξης. Στο τελείωμά του το εργόχειρο έχει κεντημένα τα κεφαλαία γράμματα: 
E, Γ, Μ, δηλαδή τα αρχικά του ονοματεπώνυμου της μητέρας μας: Ελένη Γεωργίου Μαργιόλα. 
Σχεδόν ‘ενενηκοντούτης’ πλέον σήμερα το εργόχειρο αυτό της μητέρας μου!! Η εικόνα επίκαιρη και ταιριαστή με τις ημέρες. Και η αξία του Αναστάσιμου σωτηρίου  μηνύματος διαχρονική. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο, να συνοδέψουμε με αυτή τη φωτογραφική απεικόνιση του αυθεντικού και τόσο παλαιού αυτού  χειροτεχνήματος  που το θέμα του συνάδει με τις μέρες της Λαμπρής που έρχεται, τις θερμότερες ευχές  μας που με αγάπη και εκτίμηση σας στέλνουμε, για καλή Ανάσταση και Πάσχα ελπιδοφόρο για ένα καλύτερο και φωτεινότερο ‘μεθαύριο’, αφού το ‘αύριο’ δείχνει μάλλον να συνεχίζει να κυριαρχείται ακόμα απ`την ανασφάλεια και το φόβο του σήμερα.  
Χρόνια  Πολλά αγαπητοί φίλοι και πατριώτες,  καλό Πάσχα σε όλους σας εύχομαι. Με υγεία και ……υπομονή για όσα μας συμβαίνουν αυτούς τους  δύσκολους καιρούς κι αυγατίζουν άθελά μας τις έννοιες και τους φόβους μας.  
ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
15-4-2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου