Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» Συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ έπειτα από την σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο

Δημοτική παράταξη 
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

    Συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ έπειτα από την σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο 40/31.3.2020 του ΦΕΚ 75 Α’ 30.3.2020 του ΥΠ.ΕΣ.....

Οφείλουμε να τονίσουμε πως κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για την νομιμότητα της διαδικασίας ως προς την σύγκλιση του δ.σ. γιατί δεν είμαστε βέβαιοι πως μία εγκύκλιος – υπουργική απόφαση μπορεί να αναιρέσει τον Νόμο που προσπαθεί να ερμηνεύσει για να παρακάμψει εμπόδια που προέκυψαν στην πορεία. 

Α. Για τα εκτός ημερησίας θέματα.
Ψηφίζουμε ΥΠΕΡ όπως εισάγει το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» για επιπρόσθετα μέτρα από πλευράς του Δήμου στα θέματα Υγείας και Εργασίας που παράγει το πρόβλημα της    πανδημίας. 
Ψηφίζουμε ΥΠΕΡ το ψήφισμα του Δήμου εφ’ όσον γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις μας. 

Β. Καταθέτουμε στην συνέχεια την ψήφο μας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

1ο Θέμα (Ζητάμε πρωτίστως να αποσυρθεί)
Ψηφίζουμε ανά κωδικό, όπως ο δημοτικός μας σύμβουλος Νίκος Σταντζούρης στην Οικονομική επιτροπή.  
1. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ
1699.004 ΥΠΕΡ
2. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ
00-6223 ΥΠΕΡ
00-6492.002 ΚΑΤΑ στο σύνολο της πίστωσης (*) 
15-8115.001 ΥΠΕΡ 
3. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ
-9111. ΠΑΡΟΝ  Η λογιστική πράξη είναι σωστή. Δηλώνουμε ΠΑΡΟΝ διότι αθροίζεται σε αυτή ποσό που έρχεται από προηγούμενες ενέργειες εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που έχουμε καταψηφίσει.
(* ) Για τον συγκεκριμένο κωδικό αιτιολογούμε την αρνητική μας ψήφο. 
Βάζουμε σε ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα δική μας πρόταση.

2ο Θέμα: ΚΑΤΑ (Ζητάμε να αποσυρθεί)
ΚΑΤΑ Το Τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να συζητηθεί κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά από το δ.σ. 

3ο Θέμα: ΥΠΕΡ

4ο Θέμα: ΥΠΕΡ
Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για ποιους λόγους απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» αλλά και το έργο του «ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΙΤΕΑΣ». 

5ο Θέμα: ΥΠΕΡ
Με την παρατήρηση ως αναφορά την Επτάλοφο (Αγόριανη) Ο αγροτικός δρόμος που προτείνεται να κατασκευαστεί στην συγκεκριμένη κοινότητα, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συνεργεία που ανεβαίνουν στο σημείο που βρίσκονται οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και κανένα άλλο από τους κατοίκους. Αντίθετα ο αγροτικός δρόμος προς τον Αγ. Νικόλα εξυπηρετεί τους ντόπιους που πηγαίνουν στα κτήματά τους, τους αγρούς κα τους στάβλους. Οι σχετικές εισηγήσεις θα πρέπει να τεκμηριώνουν για πιο λόγο επιλέγεται η συντήριση ή η κατασκευή των συγκεκριμένων δρόμων. 

6ο Θέμα: ΥΠΕΡ

7ο Θέμα: Ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα αυτό από το συγκεκριμένο συμβούλιο.


8ο Θέμα: ΚΑΤΑ
Καταψηφίζουμε διότι ο εισηγητής δεν λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις των δύο τοπικών κοινοτήτων Γραβιάς & Μαριολάτας, που ζητάνε την αρδευτική περίοδο για 1 παραπάνω μήνα, δηλαδή από 1/5/2020 όπου υπάρχει και πραγματική ανάγκη. Παράλληλα δεν αιτιολογεί γιατί τάσσεται με την άποψη της 3ης κοινότητας του Καστελλίου. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η παρατήρησή μας που ουσιαστικά ορίζει την αρδευτική περίοδο γίνει αποδεκτή από τον εισηγητή ψηφίζουμε ΥΠΕΡ του θέματος αυτού.  

9ο Θέμα: ΥΠΕΡ 
Με την παρατήρηση πως ο Δήμος πρέπει με πολύ σοβαρό τρόπο να επανεξετάσει όλες τις μισθωτήριες συμβάσεις ιδιαίτερα για τα δημοτικά-κοινοτικά ακίνητα που βρίσκονται στα μικρότερες κοινότητες και να χαράξει νέα πολιτική. Οι συνθήκες κοινωνικές και οικονομικές έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και εκτός από το αντίτιμο θα πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. 

10ο Θέμα: ΚΑΤΑ
Είμαστε ενάντιοι στην συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 2020» διότι όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν κατ’ επανάληψη τόσο στα τοπικά συμβούλια όσο και στο δημοτικό, η διαδικασία αυτή δεν είναι ουσιαστική αλλά καθαρά τυπική. Οι παραλίες χρειάζονται μέριμνα πραγματική και η εικόνα που αυτές παρουσιάζουν σήμερα είναι τραγική.

11ο Θέμα: ΥΠΕΡ


Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι
Μέγκος Παναγιώτης
Μπάκας Δημήτρης

Σταντζούρης Νίκος

ΚΑΤΑΘΕΣΗ Άποψης                                                                               
Αναφορικά με το 1ο θέμα Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού  (2. Μειώσεις εξόδων)

Κα Πρόεδρε κε Δήμαρχε κες και κοι συνάδελφοι.
Αρχικές παρατηρήσεις:
1.Το συγκεκριμένο θέμα ως αναφορά τον κωδικό «00-6492.002  Εκτέλεση της υπ΄αριθμ. 174/2014 τελεσίδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Λαμίας που αφορά την Πλατεία Θεάτρου Ιτέας 530.000,00-100.000,00=430.000,00» αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του 2ου θέματος της προηγούμενης συνεδρίασής μας στις  11/3/2020.
2. Το θέμα αυτό δεν είναι κατεπείγον και δεν πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο που γίνεται δια περιφοράς.
3. Θεωρούμε την ενημέρωση που ακολουθεί προς τους δημοτικούς συμβούλους σημαντική.

Κες & κοι συνάδελφοι
Επικεντρώστε στα παρακάτω:
Α. Στο ερώτημα που έγινε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, γιατί μπαίνει θέμα να εγγραφεί κωδικός και να πάρουμε απόφαση εκταμίευσης χρημάτων για την ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ; Η απάντηση που δόθηκε ήταν: «διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από την στιγμή που έχουμε τελεσίδικη απόφαση».
Β. Ερώτηση: Είναι σωστό αυτό; 
Απάντηση: Δεν είναι σωστό. Η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Λαμίας είναι από το 2014. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ το 2016, δηλαδή μετά την απόφαση του Εφετείου, αποφάσισε απόλυτα και με σαφήνεια ΟΜΟΦΩΝΑ, πως ο Δήμος Δελφών και οι περίοικοι της Πλατείας, θεωρούν πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση είναι αποτέλεσμα: α) των ψευδών στοιχείων που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο από τους αντίδικους (ενέργεια απάτης) , β) της ολιγωρίας & αδράνειας του Δήμου Δελφών να μη προσκομίσει στο Δικαστήριο τα δικά του στοιχεία για την υπόθεση αυτή (συνεργώντας με τον τρόπο αυτό συνειδητά ή ασυνείδητα, στο να διαπραχθεί η απάτη). Αποτέλεσμα της απόφασης εκείνης ήταν να ακολουθήσει η απόφαση του τότε Περιφερειάρχη, να άρει την 2η Πράξη Αναλογισμού που έγινε για την Πλατεία ως λανθασμένη.
Γ. Ερώτηση: Η απόφαση του 2016 του δημοτικού μας συμβουλίου ήταν σωστή ή όχι από την στιγμή που γνωρίζαμε πως ήταν τελεσίδικη η απόφαση του Εφετείου το 2014;
Απάντηση: Η απόφασή μας το 2016 ήταν σωστή, από την στιγμή που έγινε κατανοητό σε όλους πως η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου ήταν αποτέλεσμα απόκρυψης και διαστρέβλωσης στοιχείων προς το δικαστήριο. Αν ισχυριζόμασταν, πως από την στιγμή που έχουμε τελεσίδικη δικαστική απόφαση δεν έχει νόημα να συζητάμε, θα γινόμαστε συνένοχοι της απάτης εν γνώση μας και φυσικά θα είχαμε απωλέσει το δικαίωμα υπεράσπισης των συμφερόντων του Δήμου και του Δημοσίου. Δηλαδή η διακιολογία πως έχουμε τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπήρχε και το 2016, αλλά τότε δεν υπήρξε τέτοιος ισχυρισμός!
Δ. Γνωρίζετε όλοι πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019 οι αντίδικοι επικαλούμενοι την  συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, μπλοκάρισαν Τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου με ποσό 800.000€. Όμως έως σήμερα τα χρήματα δεν τα έχουν πάρει. Είναι σίγουρο πως εάν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα αυτά θα το είχαν κάνει αμέσως, χωρίς να περιμένουν σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν δεσμεύοντάς τα. Από την άλλη εάν ήταν υποχρεωτικό να υλοποιήσουμε μόνοι μας την τελεσίδικη απόφαση, θα το είχαμε κάνει εδώ και καιρό. Επομένως σήμερα εμείς ποιόν εξυπηρετούμε με την απόφασή μας, διευκολύνοντας τους αντίδικους να εισπράξουν ποσό των χρημάτων αυτών; 
Ε. Ο Δήμος μαζί με τους περίοικους βρίσκονται από την ίδια μεριά της υπόθεσης αυτής ως σύμμαχοι. Την τακτική αυτή που ακολουθεί ο Δήμος Δελφών την έχει συζητήσει με τους περίοικους; ΟΧΙ. Άρα ακόμα και εάν δεχτούμε πως δεν υπάρχει σκοπιμότητα εξυπηρέτησης των αντιδίκων, ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο Δήμος με την απόφασή του αυτή, αφήνει έωλους τους περίοικους και στην πραγματικότητα τους βάζει απέναντί του. 
Με λίγα λόγια θα γεννήσουμε καινούργια προβλήματα από την υπόθεση αυτή.   

Σημαντικές επισημάνσεις
Κες & κοι σύμβουλοι, έχετε ακούσει κατά καιρούς για την υπόθεση αυτή, πως ο Καλλικρατικός Δήμος ΔΕΛΦΩΝ κληρονόμησε ένα πρόβλημα από τον πρώην Δήμο Ιτέας και σήμερα όλοι οι δημότες του Δήμου υφίστανται τις συνέπειες. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές.
Ο Δήμος Ιτέας και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα από λάθη και αβλεψίες που μπορεί να είχαν κάνει στην αντιμετώπιση της υπόθεσης αυτής μεταξύ του Δήμου και των κληρονόμων της Πλατείας Θεάτρου, στο τέλος είχε κερδίσει και επικρατήσει κατά κράτος απέναντι σε όλους τους δικαστικούς αγώνες. Από το 1890 που συζητήθηκε η υπόθεση στο Εφετείο Πατρών έως και το 2009, η πρώην Κοινότητα και ο πρώην Δήμος Ιτέας είχαν κερδίσει τα πάντα!
Στο Εφετείο της Λαμίας για την υπόθεση αυτή είχαν προσφύγει οι κληρονόμοι της Πλατείας, ακριβώς γιατί είχαν χάσει όλα τα προηγούμενα δικαστήρια και με τους περιοίκους και με τον Δήμο Ιτέας, με τελευταία την απόφαση του Πρωτοδικείου της Άμφισσας το 2009. Για «κακή μας τύχη» με την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η υπόθεση μεταβιβάστηκε (κληρονομήθηκε) στον Δήμο Δελφών, όπου με μια σειρά άστοχων και ανεκδιήγητων ενεργειών (εσκεμμένα ή όχι, συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν το εξετάζουμε στην παρούσα επιστολή που καταθέτουμε αν και οι υπογράφοντες έχουμε άποψη) της πρώτης κυρίως Δημοτικής του Αρχής, η υπόθεση χάθηκε στο Εφετείο της Λαμίας. Η συνέχεια ήταν επίσης αποκαρδιωτική γιατί υπήρξαν πολλές παλινδρομήσεις μέχρι να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Σήμερα όμως εάν αποφασίσουμε ως δημοτικό συμβούλιο να πληρώσουμε έστω και ένα ευρώ, τότε βάζουμε ταφόπλακα κυριολεκτικά στην υπόθεση αυτή. 
Κες & κοι συνάδελφοι. 
Δεν αξίζει να γίνουμε οι ενταφιαστές της υπόθεσης αυτής. 
Σας προτρέπουμε να καταψηφίσετε τον συγκεκριμένο κωδικό στο σύνολό του και να αποφασίσουμε η συγκεκριμένη πίστωση να αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου του 2020 και από κάθε αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. 
Ο Δήμος ΔΕΛΦΩΝ έχει υποχρέωση άμεσα να κινηθεί με κάθε τρόπο και μέσο στην κατεύθυνση να αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την Πλατεία Θεάτρου αλλά και τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να επέλθει η δυσμενής δικαστική απόφαση. Προασπίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου, των περιοίκων και το Δημόσιο χρήμα και είμαστε βέβαιοι πως τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή υπέρ μας. 
Απαιτείται το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση να κινηθεί εναντίον των αντιδίκων και κάθε άλλου που αποδειχτεί πως έχει συμμετάσχει για εξαπάτηση των Δικαστικών αρχών του τόπου, αποκρύπτοντας στοιχεία και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ψευδή στοιχεία για την υπόθεση αυτή. 
Την πρότασή μας αυτή θέτουμε σε ψηφοφορία εάν το θέμα αυτό συζητηθεί νομίμως.

 Η παράταξή μας «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», ζητάει να μη συζητηθεί το θέμα αυτό.  Οφείλουμε να ενημερώσουμε από τώρα και όχι εκ των υστέρων, πως σε περίπτωση εμμονής να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα χωρίς τις απαραίτητες αιτιολογήσεις,  θεωρούμε μετά βεβαιότητας πως η δημοτική αρχή υποκρύπτει και εξυπηρετεί σκοπιμότητες. 

Οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι 
Μέγκος Παναγιώτης 
Μπάκας Δημήτρης 
Σταντζούρης Νίκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου